ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας: Οι αποφάσεις της τέταρτης ημέρας των τακτικών εργασιών

Ιερά Σύνοδος
In Τime

Με τρεις επισημάνσεις-διαπιστώσεις έκλεισε τη συζήτηση επί των εισηγήσεων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ως πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τη τέταρτη ημέρα των τακτικών εργασιών της ΙΣΙ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (7/10).

Πρώτον, ότι η αρετή της διακρίσεως είναι η ανώτερη όλων των αρετών και ότι ιδιαιτέρως σήμερα πρέπει να χαρακτηρίζει τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες των ανθρώπων της Εκκλησίας.

Δεύτερον, ότι ο τρόπος που καλείται να λειτουργήσει η Εκκλησία και οι ποιμένες της στη σημερινή εποχή είναι αυτός της σχοινοβασίας.

Τρίτον, έφερε ως παράδειγμα αποδοχής της πολιτικής εξουσίας αυτό του νυκτερινού μαθητού του Χριστού, Αγίου Νικοδήμου, ο οποίος αποδεχόμενος τη δικαιοδοσία του εκπροσώπου αυτής, Ποντίου Πιλάτου, επί του Σώματος του Χριστού, ζήτησε από αυτόν την άδεια να λάβει αυτό και να το κηδεύσει.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος ανέγνωσε την εισήγησή του με θέμα «Η αξία, η σημασία και η υπακοή εις το Συνοδικόν Πολίτευμα της Εκκλησίας» και με τη χρήση πολλών αγιογραφικών και πατερικών χωρίων απάντησε στα εξής καίρια ερωτήματα: α) τι είναι Συνοδικό Πολίτευμα, Ιερό Συνοδικό Πολίτευμα και της Εκκλησίας Πολίτευμα; β) σε τι συνίσταται η αξία του Συνοδικού Πολιτεύματος; γ) ποιο είναι το περιεχόμενο της σημασίας του Συνοδικού Πολιτεύματος; και δ) ποια είναι η έννοια και το περιεχόμενο της υπακοής στο Συνοδικό Πολίτευμα;.

«Η υπακοή στο Συνοδικόν Πολίτευμα είναι το Α και το Ω μιας αυθεντικής εκκλησιαστικής ζωής, ακριβώς διότι όλα απορρέουν από την Εκκλησία» [γι' αυτό] «απώτερος σκοπός της υπακοής αυτής, είναι η ενότητα της Εκκλησίας και η ενότητα κρύπτει θεολογικό περιεχόμενο, καθ' ότι αποτελεί αξίωμα, τουτέστιν αρχήν πίστεως», επισήμανε σχετικά ο μητροπολίτης Μάνης.

Εν συνεχεία, έγινε ευρύτατη συζήτηση μεταξύ των μητροπολιτών και ακολούθως η Ιεραρχία κατέληξε ομόφωνα στα εξής:

  1. Επικρότησε τις Συνοδικές Αποφάσεις των δύο Συνοδικών περιόδων των ετών 2019-2020 και 2020-2021, που αναφέρονταν με τη νέα πανδημία, ως συντονιζόμενες με την παράδοση της Εκκλησίας σε παρόμοιες έκτακτες περιπτώσεις, και αποβλέπουσες στην ψυχοσωματική ωφέλεια των συνανθρώπων μας.
  2. Αποδέχθηκε όλες τις εισηγήσεις των μητροπολιτών, οι οποίες είχαν ετοιμασθεί για την Ιεραρχία του Οκτωβρίου 2020 και εκείνες που εκφωνήθηκαν στην παρούσα Ιεραρχία Οκτωβρίου 2021, και αποφάσισε να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ιεράς Συνόδου ή και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο, για την ενημέρωση του χριστεπώνυμου πληρώματος.
  3. Επαναβεβαίωσε για μία ακόμη φορά την αρραγή εκκλησιαστική ενότητα μεταξύ Ιεραρχών και χριστεπώνυμου πληρώματος, διότι τυχόν διασπαστικές ενέργειες τραυματίζουν και πληγώνουν το ίδιο το σώμα της Εκκλησίας. Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα να μη διαταραχθεί η ενότητα μεταξύ Ιεράς Συνόδου και χριστεπώνυμου πληρώματος, μεταξύ πίστεως και επιστήμης, μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Ακριβώς για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγονται ακραίες ενέργειες και εκδηλώσεις και τα θέματα να αντιμετωπίζονται με σύνεση, νηφαλιότητα και διάκριση, μέσα από το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας.
  4. Διατύπωσε την πάγια θέση της ότι η ιατρική περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας, η οποία εκφράζεται με τα αρμόδια όργανά της, και λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις, ενώ η Εκκλησία με τη θεολογία της, τη λατρεία της και την ποιμαντική της διακονία ενδιαφέρεται για την πνευματική υγεία των χριστιανών, που έχει και σωματικές συνέπειες, στην προοπτική της συνέργειας μεταξύ Θεού και ανθρώπου.
  5. Προσευχήθηκε και προσεύχεται για την ανάπαυση των κεκοιμημένων από τις συνέπειες του κορονοϊού, εξέφρασε τη συμπαράστασή της σε όσους επλήγησαν πολυειδώς και πολυτρόπως από την πανδημία, και συνεχάρη τα όργανα της Πολιτείας και το ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, που εργάσθηκαν και εργάζονται θυσιαστικώς για την υγεία των ανθρώπων.

Ωσαύτως, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας.

  1. Τέλος, προσεύχεται εκτενώς στον Χριστό, τον ιατρό των ψυχών και των σωμάτων, για να περιορισθούν οι ημέρες της δοκιμασίας που περνά όλη η ανθρωπότητα και η πατρίδα μας, να μετανοήσουμε και να επανέλθει η κοινωνία μας στην πλήρη κανονικότητα για το καλό όλων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Οργανωμένο κύκλωμα βιασμών σε φυλακές - Διέρρευσαν ανατριχιαστικά βίντεο (Σκληρές Εικόνες)

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Οι περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία «Αθηνά» την Παρασκευή

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν