ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στο Φανάρι ο Αλβανός πρωθυπουργός - Τι είπε με τον Πατριάρχη για τις θρησκευτικές ελευθερίες

Στο Φανάρι ο Αλβανός πρωθυπουργός - Τι είπε με τον Πατριάρχη για τις θρησκευτικές ελευθερίες

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δέχθηκε στις 20/11 στο Φανάρι τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Στη συνάντηση που διήρκεσε μία και πλέον ώρα συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών, αφού είναι νωπές οι μνήμες από την καταστροφή εκκλησίας στη Βόρεια Ηπειρο.

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου για τη συνάντηση αναφέρει:

Την μεσημβρίαν της Παρασκευής, 20ης Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Εξοχ. κ. Edi Rama προσήλθεν εις τα Πατριαρχεία, συνοδευόμενος υπό της Εξοχ. κ. Lindita Nikolla, Υπουργού Παιδείας και Αθλητισμού, των Εντιμ. κ.κ. Agron Tare, Γ. Προξένου της Αλβανίας ενταύθα, Endri Fuga, Διευθυντού Επικοινωνιών, και Thomas Frasheri, επί κεφαλής του Πρωτοκόλλου, και της Ευγεν. κ. Keisi Seferi, Στελέχους της Πρωθυπουργίας, και εγένετο δεκτός μετά των προσηκουσών τιμών εν τη κεντρική εισόδω των Πατριαρχείων υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, Πρωτοσυγκελλεύοντος, και των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής.

Εν συνεχεία, η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικ. Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, υπεδέχθη την Α. Εξοχότητα εν τω Πατριαρχικώ Γραφείω, ένθα Ούτοι έσχον μακράν και εγκάρδιον συνομιλίαν, επί μίαν και πλέον ώραν, περί θεμάτων ως ο διαθρησκειακός διάλογος, ο ρόλος της παιδείας και της θρησκευτικής αγωγής εις την αντιμετώπισιν του φονταμενταλισμού και της τρομοκρατίας, ο ρόλος και η θέσις των μειονοτήτων εις την σύγχρονον πολυπολιτισμικήν κοινωνίαν και η Ορθόδοξος εν Αλβανία Εκκλησία, παρουσία των ως άνω συνεργατών της Α. Εξοχότητος και των Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Βαρθολομαίου, Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και Τριτεύοντος κ. Νήφωνος.

Ο υψηλός επισκέπτης, αφού εξέφρασε τα διακατέχοντα αυτόν αισθήματα χαράς ως εκ της παρουσίας του εν ταίς αυλαίς της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας, εξήρε το κύρος και την αυθεντίαν αυτής, και απήντησεν ο Πατριάρχης, μνησθείς των επισκέψεών Του εν Αλβανία, ευχαριστήσας τον Εξοχώτατον διά την συνδρομήν των Αλβανικών Αρχών εις την φιλειρηνικήν και εποικοδομητικήν μαρτυρίαν της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τη Χώρα αυτού και αναφερθείς εις το επί 23ετίαν και πλέον επιτελούμενον εκεί θεάρεστον ανακαινιστικόν και αναστηλωτικόν έργον υπό του Μακ. Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, είτα δε ελήφθησαν αναμνηστικαί φωτογραφίαι και αντηλλάγησαν δώρα.

Εν συνεχεία, ο Εξοχώτατος, μετά της συνοδείας του, μετέβη εις τον Π. Πατριαρχικόν Ναόν, εν τω οποίω εξεναγήθη υπό του Πανοσιολ. Τριτεύοντος κ. Νήφωνος, και ανεχώρησε προπεμφθείς τιμητικώς κατά το Π/κον Πρωτόκολλον.

Σχετικές ειδήσεις