ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καλαμάτας

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καλαμάτας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος ανακηρύχθηκε χθες επίτιμος δημότης της Καλαμάτας ενώ του απονεμήθηκε και το βραβείο πολιτικού δοκιμίου και στοχασμού «Παναγιώτης Φωτέας», σε εκδήλωση που έγινε στην Καλαμάτα.

Τα 3.000 ευρώ που αντιστοιχούσαν στο βραβείο «Φωτέα», ο ιεράρχης τα μοίρασε, από 1.000 ευρώ: στο Αλεξανδράκειο Γηροκομείο, στο Ορφανοτροφείο («Σπίτι Ελπίδας» και στο ξεκίνημα του Γηροκομείου («Οικογένεια Αγάπης») στα Τίρανα.

Ο Αναστάσιος αποκάλυψε ότι ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Θέμελης τον χειροτόνησε το 1974, στις 24 Μαΐου και την επόμενη μέρα έφυγε για την ιεραποστολική του δράση στην Αφρική, όπως διαβάζουμε στο www.vimaorthodoxias.gr.

Η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας έγινε χθες στις 5 το απόγευμα, στο μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής.

Καλωσορίζοντάς τον ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος επεσήμανε ότι ο σύνδεσμος του κ. Αναστασίου με τη Μεσσηνία είναι εκκλησιαστικός, όταν ο Ιερώνυμος ο Α’ του απένειμε τον τίτλο του Επισκόπου Ανδρούσης για 25 χρόνια.

Εξήρε την ιεραποστολική του αυτοσυνειδησία, τόνισε ότι αναγέννησε σε ζώσα και σφύζουσα την Εκκλησία της Αλβανίας που την καταδυνάστευε η σκλαβιά και ο φόβος.

Σημείωσε πως μαρτύρησε το νέος ήθος της Ορθοδοξίας, υπενθυμίζοντας πως όταν στην Αλβανία του πέταξαν πέτρες, αυτός έστειλε μήνυμα ότι δε θα τους χτυπήσουμε με αυτές, αλλά με αυτές θα κτίσουμε τα θεμέλια της Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος παρατήρησε ότι τούτος ο τόπος είναι πολλαπλά ευλογημένος από το Θεό κι επεσήμανε πως ο Ιωσήφ Ανδρούσης ήταν ο πρώτος υπουργός Παιδείας της Ελλάδας.

Μίλησε με κολακευτικά λόγια για το μητροπολίτη Μεσσηνίας, χαρακτηρίζοντάς τον «ευλογημένο και διακεκριμένο ιεράρχη» κι εξέφρασε τη χαρά του που «οι νεότεροι συνεχίζουν καλύτερα από μας».

Αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο πολύ δύσκολο έργο ανασυγκρότησης της Εκκλησίας της Αλβανίας, επεσήμανε πως «μεταφέρουμε την ελπίδα, το μήνυμα της Ανάστασης» και τόνισε: «Εμείς εδώ είμαστε πολύ ευεργετημένοι από το Θεό. Και τις ευεργεσίες αυτές πρέπει να τις μοιραζόμαστε με τους άλλους. Για να βρει κάποιος τον εαυτό του, πρέπει να τον προσφέρει».

Ακολούθησε προβολή βίντεο με το σπουδαίο έργο του Μακαριώτατου στην Αφρική και την Αλβανία.

Στη συνέχεια επιδόθηκαν οι υποτροφίες σε 5 φοιτήτριες και φοιτητές της Νομικής Σχολής, που ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είχε θεσπίσει στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα. Τις υποτροφίες συνολικού ποσού 17.500 ευρώ, πήραν οι: Σταυρούλα Ψώνη, Βασιλική Ψιλοπούλου, Παντελία Χριστοπούλου, Αικατερίνη Ροκανά και Γιώργος Ελευθεράκης.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με μουσικό πρόγραμμα από τη γυναικεία χορωδία «Μελίφωνο» του Δήμου Καλαμάτας.

Παρέστησαν οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, ο μέχρι πρότινος πρέσβ της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Χρήστος Παναγόπουλος, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Ακολούθησε επίσημο δείπνο του Δήμου Καλαμάτας προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας .

Σχετικές ειδήσεις