ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανεργατικό Συλλαλητήριο: Μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Πειραιά – Μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα

Πανεργατικό Συλλαλητήριο
Μαζική συμμετοχή στο Πανεργατικό Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πανεργατικό Συλλαλητήριο διεξήχθη το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα, ενώ μεγάλες ήταν οι κινητοποιήσεις στον Πειραιά. Το «παρών» έδωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Δεκτά τα αιτήματα των εργατών της Cosco που προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις.

Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φορείς των συνοικιών, ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων, η ΟΓΕ και οι Σύλλογοι Συνταξιούχων, Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα φοιτητών, Σύλλογοι της δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (04.11) στο Σύνταγμα συμμετέχοντας στο μεγάλο Πανεργατικό Συλλαλητήριο που διεξήχθη.

«Πάνω από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις σήμερα βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, συντονίζονται μεταξύ τους, κλιμακώνουν την πάλη τους για να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού από την πανδημία, να εξασφαλιστούν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, για συνθήκες εργασίας, συλλογικές συμβάσεις, για αυξήσεις, για σύγχρονα δικαιώματα, για να ακυρωθούν στην πράξη όλοι οι αντεργατικοί νόμοι», ήταν το μήνυμα του γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα που έδωσε το «παρών».

Αντίστοιχες ήταν οι κινητοποιήσεις και στον Πειραιά, όπου μάλιστα υπήρξε αποδοχή των αιτημάτων των εργατών της Cosco οι οποίοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις όπως διαμήνυσε αντιπροσωπεία τους που πήρε τον λόγο στο συλλαλητήριο του Συντάγματος.

Σε μία προσπάθεια να επανέλθει εργασιακή ειρήνη στο λιμάνι του Πειραιά, ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) (Cosco) υπό την πίεση των εργαζομένων αλλά και των φορέων του Πειραιά, αναγκάστηκε να κάνει αποδεκτά τα περισσότερα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από διαπραγματεύσεις και ζυμώσεις του υπουργείου Ναυτιλίας με φορείς του Πειραιά και στελεχών της εταιρείας, υπήρξε ένα πλαίσιο ικανοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων, ενώ η cosco έκανε δεκτή την εφαρμογή βάρδιας και αύξηση της πόστας από τέσσερα σε πέντε άτομα, στη συγκρότηση επιτροπή υγιεινής και ασφαλείας, ενώ καταργεί και την κόντρα βάρδια.

Οι εργαζόμενοι έχουν προκηρύξει για αύριο 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ ενώ στις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει η γενική συνέλευση της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά, προκειμένου να πάρει αποφάσεις.

«Η αδιαλλαξία έσπασε με την αποφασιστική πάλη των εργαζομένων στο λιμάνι και η cosco αναγκάστηκε να δεχτεί πεντάρα πόστα, κατάργηση των κόντρα βαρδιών και επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας. Είναι μία πρώτη νίκη που όλοι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι θα την κατοχυρώσουμε στην πράξη και συνεχίζοντας τον αγώνα μας για τη συλλογική σύμβαση εργασίας» ανέφεραν οι εργαζόμενοι στο ΣΕΠ που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο με άλλα εργατικά σωματεία στην πλατεία Κανάρη στον Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

  • Να διαλευκανθεί η υπόθεση του δυστυχήματος του συναδέλφου τους
  • Να δημιουργηθεί επιτροπή υγιεινής κι ασφάλειας
  • Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες και τα 12ωρα
  • Να μετατραπεί η πόστα σε 6αρα
  • Να υπογραφεί ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο - ντοκουμέντο από τη δολοφονία στην Ιεράπετρα: Ο 54χρονος κυνηγάει τη Νεκταρία με το μαχαίρι

Λακωνία: Ράγισαν καρδιές στην κηδεία των δύο αδερφιών - Ντυμένα γαμπροί το τελευταίο αντίο

Χριστουγεννιάτικο κοινωνικό μέρισμα: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις - Πότε θα ανακοινωθούν