ΕΡΓΑΣΙΑ

Κατώτατος μισθός: Αυτά είναι τα 24 επιδόματα που επηρεάζονται από την δεύτερη αύξηση

Κατώτατος μισθός: Αυτά είναι τα 24 επιδόματα που επηρεάζονται από την δεύτερη αύξηση
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να κυμανθεί από 6%-8%

Η δεύτερη αύξσηη του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου θα συμπαρασύρει προς τα επάνω 24 επιδόματα

Επιπλέον θετικές συνέπειες πέραν της αύξηση του εισοδήματος θα έχει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ απο την 1η Μαΐου αφού πρώτα ανακοινωθεί απο την κυβέρνηση στα τέλη Απριλίου.

Όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα επάνω και συνολικά 24 επιδόματα που χορηγούνται και που συνδέονται με το ύψος του κατώτατου μισθού.

Τα επιδοματα αυτά είναι:

  1. Επίδομα ανεργίας
  2. Επίσχεσης εργασίας
  3. Μακροχρόνια ανέργων
  4. Ειδικό εποχιακό
  5. Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας
  6. Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνο παραμονής στα μητρώα του ΟΑΕΔ
  7. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας
  8. Αφερεγγυότητας του εργοδότη
  9. Διαθεσιμότητας
  10. Παροχή προστασίας της Μητρότητας
  11. Μαθητείας
  12. Ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ
  13. Πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης
  14. Ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων
  15. Ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών
  16. Επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών
  17. Επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων
  18. Επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών
  19. Επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών
  20. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
  21. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ
  22. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ
  23. Άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι
  24. Προγράμματα απασχόλησης

Αύξηση κατώτατου μισθού μεταξύ 6%-8%

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να κυμανθεί από 6%-8% (πέραν του 2%). Εάν η αύξηση είναι 7%, τότε ο νέος κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 710 ευρώ. Με μια πιθανή αύξηση 7% τώρα συν 2% τον περασμένο Ιανουάριο, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί συνολικά 9% το 2022, με αποτέλεσμα να καλύψει τον υψηλό πληθωρισμό του Μαρτίου που κυμάνθηκε στο 8,9%.

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στην POLITICAL σχολίασε πως «ο εισαγωγικός μισθός είναι στα 663 ευρώ, είχε αυξηθεί 2% τον Ιανουάριο, ενώ έχουμε και τις πολυετίες. Σήμερα για παράδειγμα είναι 663 ευρώ ο εισαγωγικός, η πρώτη τριετία πηγαίνει 729,3 ευρώ, η δεύτερη 795,6 ευρώ και η τρίτη 861,90 ευρώ».

Ο κ. Τσουκαλάς θεωρεί πως η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι σημαντική για τους εργαζόμενους, διότι «χωρίς αύξηση μισθού δεν υπάρχει ζήτηση. Αν και θα επιβαρύνει κάποιες επιχειρήσεις ωστόσο θα λειτουργήσει ευεργετικά» καθώς θα κινηθεί η αγορά.

Οι περισσότεροι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν ονομαστική αύξηση 4% του κατώτατου μισθού (πέραν της αύξησης του 2% που ισχύει από την 1/1/2022), ενώ θεωρούν αναγκαία τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλόμισθων. Η ΓΣΕΕ προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Σε ποιο ύψος θα ανέλθουν οι μέσοι μισθοί μετά την αύξηση του κατώτατου

Ο νέος κατώτατος μισθός που θα ξεπεράσει το επίπεδο των 700 ευρώ από την 1η Μαΐου 2022 θα συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία και τους μισθούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.

Στην πράξη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο μέσος μισθός θα «καρπωθεί» το 50% του ποσοστού αύξησης του κατώτερου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι αν το υπουργικό συμβούλιο της 22ας Απριλίου δώσει το πράσινο φως για αύξηση 7%, ο μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,5%.

Η αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων που βρίσκονται σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να διατηρηθούν οι μισθολογικές διαφορές σε σχέση με τον κατώτατο μισθό ως κίνητρο παραγωγικότητας. Παράλληλα, οι εργοδότες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας χρειάζεται να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζομένους.

Διαβάστε επίσης:

Κατώτατος μισθός: Μεταξύ 6% - 8% η δεύτερη αύξηση