ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέο ασφαλιστικό: Κατρούγκαλος - Στο όνομα φτωχών και αδυνάτων η... καταιγίδα που έρχεται!

Νέο ασφαλιστικό: Κατρούγκαλος - Στο όνομα φτωχών και αδυνάτων η... καταιγίδα που έρχεται!

Να συμμαζέψει τα «ασυμμάζευτα» επιχείρησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου. Υπεραμύνθηκε του ασφαλιστικού με μεγάλα λόγια και βαθιές υποσχέσεις. Υπεραμύνθηκε της «ισονομίας» του νέου ασφαλιστικού με αναφορές που παραπέμπουν σε... Ρομπέν των Δασών του κοινωνικού προσώπου της Ευρώπης!

ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ «ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ» ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ - ΠΑΝΕΥΤΥΧΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΞΕΚΙΝΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Από αύριο κιόλας ο υπουργός Εργασίας ξεκινά περιοδεία στην Ευρώπη –όπως είπε - με σκοπό να πείσει για την αναγκαιότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Καθώς όπως ισχυρίστηκε, η Ελλάδα είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος της Ευρώπης!!!

Ξεκινώντας την «περιήγησή» του στο παρελθόν, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε πως όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν υπήρχαν αποθεματικά στα ασφαλιστικά ταμεία. Ούτε και τώρα υπάρχουν...

Ως εκ τούτου, θα έπρεπε να σωθεί - κατά τον ίδιον - ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να αντέξει με το ένα τέταρτο του πληθυσμού να είναι στην ανεργία και τους μισούς αυτοαπασχολούμενους να μην μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Σκοπός του νέου ασφαλιστικού κατά τον υπουργό Εργασίας είναι: «Να συγκρατήσουμε την κοινωνική δαπάνη με μέτρα υπέρ των αδύναμων, των μεσαίων στρωμάτων και όσων βρίσκονται για χρόνια εκτός αγοράς εργασίας».

Για τα μπλοκάκια

«Οι νέοι επαγγελματίες θα δώσουν εισφορές όπως οι μισθωτοί: το 6,5% των εισφορών και το άλλο θα το πληρώσει ο εργοδότης τους», είπε ο υπουργός Κατρούγκαλος.

«Ο κανόνας για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ένας δίκαιος κανόνας. Πληρώνουμε πια εισφορές με βάση το καθαρό μας εισόδημα και όχι με τεχνητές ασφαλιστικές κλάσεις. Γιατί δεν υπάρχουν βεβαιότητες στην κρίση».

Ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε –αναφερόμενος στις επαφές που είχε με στελέχη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών – πως: «Όπου υπάρχουν προτάσεις που μπορούν να εναρμονιστούν με ισονομία απέναντι σε όλους, αυτές θα ικανοποιηθούν. Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο της ισονομίας όλα τα επαγγέλματα θα έχουν την ίδια μεταχείριση, εκτός από τους φτωχούς και αδύναμους που θέλουν φροντίδα από το κράτος και ειδική μεταχείριση»…

Υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ότι: «Τέτοιες προτάσεις (όπως του Δικηγορικού Συλλόγου) θα τις συζητάμε και θα τις κάνουμε δεκτές».

Πιστεύει ο ίδιος πως: «Έτσι όπως οργανώνεται το σύστημα, η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή θα ειπωστούν σοβαρό πλήγμα».

Παλιές και νέες συντάξεις

«Πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα - αντίθετα με ότι γινόταν και ο λογαριασμός πήγαινε στις επόμενες γενιές - με ενιαίους κανόνες κοινωνικής και διαγενεακής δικαιοσύνης».

Με βάση αυτό το σύστημα, κατά τον υπουργό, η σύνταξη των παλαιών συνταξιούχων θα μείνει ανεπηρέαστη.

Αν και στη συνέχεια υποστήριξε πως: «Όταν εξισσοροπιστούν οι συντάξεις με την άνοδο των νέων συντάξεων, παλιές και νέες θα φτάσουν σε ένα επίπεδο. Θα έχουμε συνταξιούχους και όχι πολλών ταχυτήτων». Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Για μια ελπίδα... ζούμε!

Το νέο ασφαλιστικό ανασταίνει την… χαμένη ελπίδα!

Τουλάχιστον χαρμολύπη (sic) προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Εργασίας σύμφωνα με την οποία: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ασφαλιστικό είναι να χαθεί η ελπίδα στο νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη και στον συνταξιούχο ότι θα συνεχίσει να παίρνει την σύνταξή του»!!!

Και ξαναθυμήθηκε πως: «Δεν υπάρχει σημαντικότερο πράγμα από την ελπίδα και την εμπιστοσύνη»

Αυτό να το πει στους συνταξιούχους...

Αυτό να το πει στους εργαζόμενους...

Δεν συμμερίζονται όλοι τα… αισθήματα του υπουργού Εργασίας.

Και πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό…

Όταν με βάση το νέο ασφαλιστικό όσο περισσότερα χρήματα παίρνει ένας εργαζόμενος, τόσο λιγότερη σύνταξη τον περιμένει.

Όταν οι αναπηρικές συντάξεις ρίχνονται στον «καιάδα» με συνοπτικές διαδικασίες.

Όταν στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις αναμένονται νέες περικοπές!

Δείτε ΕΔΩ τις διαμαρτυρίες εργαζομένων και συνταξιούχων.

Σχετικές ειδήσεις