ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΑΕΔ: Είστε άνεργος; Βρείτε ΕΔΩ δουλειά - Ανοιχτές πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας

ΟΑΕΔ: Είστε άνεργος; Βρείτε ΕΔΩ δουλειά - Ανοιχτές πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας
Ξεχωρίζουν τα προγράμματα για την απασχόληση πτυχιούχων, με στόχο την ανάσχεση του brain drain και της φυγής στο εξωτερικό νέων πτυχιούχων
pixabay

Χιλιάδες «ευκαιρίες» για ανέργους, όλων των ηλικιών, ώστε να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας

Πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας προσφέρουν 14 προγράμματα του ΟΑΕΔ τα οποία παραμένουν ανοιχτά και περιμένουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων ανέργων και επιχειρηματιών. Μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων, οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν το προσωπικό τους με το μισό κόστος, καθώς επιδοτείται η πρόσληψη η αμοιβή και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Ειδικότερα, τα προγράμματα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες ανέργων είτε είναι νέοι, ηλικίας έως 25 ετών, έως 35 ετών, καθώς και ανέργους άνω των 50 ετών. Επίσης καλύπτουν ειδικές κατηγορίες, όπως σπουδαστές, για την πρακτική τους άσκηση και την είσοδο στην αγορά εργασίας, απεξαρτημένους, αποφυλακισμένους κ.λπ.

Καλύπτονται επίσης ΑΜεΑ, με ειδικό πρόγραμμα που εκτός από την επιδότηση για την πρόσληψη ατόμου με ειδικές ανάγκες, παρέχεται στην επιχείρηση και επιδότηση για τη διαμόρφωση του χώρου ώστε να έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι με ειδικές ανάγκες.

Από τα προγράμματα είναι σαφές, πως η στόχευση είναι αντιμετώπιση της ανεργίας σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Στους νέους ηλικίας έως 25 ετών όπου η ανεργία είναι στο 38%, στους μακροχρόνια ανέργους που ανέρχονται σε 700.000 άτομα καθώς και στο εργατικό δυναμικό ηλικίας άνω των 50 ετών.

Το μεγάλο στοίχημα των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επανένταξης στην αγορά εργασίας και δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια. Για την κατηγορία αυτή υπάρχουν δύο προγράμματα που «τρέχουν», τα οποία επιδοτούν την πρόσληψη 15.000 ατόμων συνολικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Τα βασικά χαρακτηριστικά των 14 προγραμμάτων είναι τα ακόλουθα:

1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 6.000 ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας (28/11/18).

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα η διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους 15 μήνες. Μετά τη λήξη των 15 μηνών η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει την/τις θέση/εις εργασίας για επιπλέον τρεις μήνες, χωρίς επιχορήγηση.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο:

α. το ποσό των 600 ευρώ μηνιαίως για κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

β. το ποσό των 700 ευρώ μηνιαίως για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών

γ. το ποσό των 800 ευρώ μηνιαίως για κατόχους διδακτορικού τίτλου σπουδών

2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 18-29 ετών με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα(28/6/18).

Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.

Για κάθε μήνα απασχόλησης λιγότερο των 25 ημερών το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά, μειώνεται κατά 1/25.

3. Πρόγραμμα δεύτερης επαγγελματικής ευκαιρίας για 5.000 αυτοαπασχολούμενους (14/2/19)

4. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών (20/11/17)

5. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών (22/2/17)

6. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου Τομέα και επιχειρήσεων Δήμων και Περιφερειών, για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών (30/8/17). Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ημερών το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά, μειώνεται κατά 1/25. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη

7. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την Απασχόληση 10.000 δικαιούχων «Επιταγής Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας» (23/3/17)

8. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών (22/2/17).

Το ύψος της επιχορήγησης και στα δύο προγράμματα ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη και οι αποζημιώσεις του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας- με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.

9. Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών.(16/1/18). Η διάρκεια του συνολικού προγράμματος ανέρχεται:

στους δεκαοκτώ (18) μήνες, για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας έως 29 ετών και στους δώδεκα (12) μήνες, για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.

Για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ημερών το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά, μειώνεται κατά 1/25. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, καθώς και τα ∆ώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το Επίδομα Άδειας.

10. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για 50 Άτομα με Αναπηρίες (17/11/17).

11. Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων και φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας για την πρακτική άσκηση σπουδαστών ΤΕΙ (18/3/16).

12. Πρόγραμμα Επιχορήγησης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων για Απασχόληση Σπουδαστών Τ.Ε.Ι και ΑΣΠΑΙΤΕ – πρώην ΣΕΛΕΤΕ (9/3/16).

13. Πιλοτικό πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανέργων του ΚΠΑ Ελευσίνας (26/11/18).

14. Πρόγραμμα επιχορήγησης για την ενίσχυση της οργανωτικής ικανότητας της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., της Ε.Σ.Ε.Ε. και των Οργανώσεων μελών αυτών, του Σ.Ε.Β., του Σ.Ε.Τ.Ε. καθώς και των Πανελληνίων Οργανώσεων μελών του Σ.Ε.Τ.Ε.

Διαβάστε επίσης:

120 δόσεις: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Πώς θα ρυθμίσετε χρέη στην Εφορία - Πίνακες και παραδείγματα

Συντάξεις χηρείας: Δείτε τι αλλάζει - Αναλυτικά όλα τα ποσά ανά κατηγορία

Σχετικές ειδήσεις