ΕΘΝΙΚΑ

«Βόμβα»: Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία

«Βόμβα»: Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία

Να κλείσει τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία εξετάζει η Ελλάδα.

Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν πληροφορίες που καταφτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία. Ήδη έχει διακοπεί η λειτουργία του τελωνείου των Καστανέων Έβρου.

Το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Δείτε LIVE εικόνα από τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στον Έβρο:

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μόνο όσοι έχουν χαρτιά και είναι νόμιμοι θα περνούν στην Ελλάδα και κανείς άλλος.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την αθρόα είσοδο από τα σύνορά της όσων δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Στο πλαίσιο αυτό από τα τελωνεία θα διέρχονται όσοι διαθέτουν Visa και τα προβλεπόμενα έγγραφα, ενώ στις περιπτώσεις όπου επιχειρείται παράνομη είσοδος από μεγάλο αριθμό μεταναστών αυτά θα κλείνουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ενημερώσει σχετικά και την καγκελάριο Μέρκελ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Η κίνηση της Ελλάδας να κλείσουν τα χερσαία σύνορα, εφόσον πραγματοποιηθεί εξετάζεται ως αντίδραση στην απόφαση των Τούρκων να ανοίξουν τα σύνορα, επιτρέποντας ελεύθερη διέλευση προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο:

Στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Παράλληλα, ήδη στον Έβρο βρίσκεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να συντονίσει τις διαδικασίες για την φύλαξη των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 300 πρόσφυγες στον Έβρο και υπάρχει αυξημένη επιφυλακή.

Γίνονται πεζές περιπολίες και τα σύνορα φυλάσσονται και από ελικόπτερα.

Σε «κόκκινο συναγερμό» η ΕΛ.ΑΣ.: Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Αστυνομία και οι συνοριοφύλακες στην περιοχή του Έβρου έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» μετά και το πρωινό περιστατικό με τους περίπου 300 αλλοδαπούς που επιχείρησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή να μεταφερθούν ενισχύσεις από αστυνομικές δυνάμεις άλλων νομών στην περιοχή του Έβρου και να ενισχυθούν οι περιπολίες με φυσική παρουσία και τεχνικά μέσα.

Επίσης, έχει δοθεί εντολή να αυξηθούν οι περιπολίες ιδιαίτερα το βράδυ και με θερμικές κάμερες να προσπαθούν να εντοπίσουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως στον Έβρο βρίσκεται ήδη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Βίντεο: Μετανάστες στα τουρκικά παράλια επιβιβάζονται σε βάρκες για τα ελληνικά νησιά

Ένα βίντεο που δείχνει μια ομάδα ανθρώπων να επιβιβάζεται σε φουσκωτές λέμβους με προορισμό ελληνικά νησιά, μετέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το CNN Turk.

Το βίντεο έρχεται να προστεθεί στις πληροφορίες που θέλουν δεκάδες πρόσφυγες να συγκεντρώνονται την Παρασκευή στα τουρκικά σύνορα με προορισμό την Ευρώπη, μετά τις απειλές της Άγκυρας ότι, έπειτα από τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στην Ιντλίμπ της Συρίας, θα προωθήσει τους Σύρους πρόσφυγες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Βίντεο-ντοκουμέντο: Μετανάστες κολυμπούν στον Έβρο για να έρθουν στην Ελλάδα

Σοκ προκαλεί βίντεο που απεικονίζει μετανάστες να προσπαθούν να κολυμπήσουν στα ορμητικά νερά του Έβρου προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Το βίντεο έρχεται στο φως της δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την ένταση που επικράτησε στα ελληνοτουρκικά σύνορα και συγκεκριμένα στο τελωνείο στις Καστανιές.

Το χρονικό

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σπεύδουν να επωφεληθούν από την απελευθέρωση των συνοριακών γραμμών της Τουρκίας, απόφαση που ελήφθη τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όταν ήταν ξεκάθαρο πως το τουρκικό εκστρατευτικό σώμα στο Ιντλίμπ κατέγραφε σημαντικές απώλειες με δεκάδες νεκρούς και δεκάδες σοβαρά τραυματίες μετά από βομβαρδισμό των συριακών δυνάμεων, αλλά και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις συνδέονται άμεσα με την κατάσταση στη Συρία και την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να παραμείνει βασικός παίκτης στο Ιντλίμπ.

Διαβάστε επίσης:

Έβρος: Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές – Εκατοντάδες μετανάστες πήγαν να περάσουν τα σύνορα

Μεταναστευτικό: Δείτε LIVE εικόνα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές