ΕΘΝΙΚΑ

Έβρος - Προετοιμασίες για ένα «θερμό καλοκαίρι»: Το σχέδιο ενίσχυσης των συνόρων

Έβρος - Προετοιμασίες για ένα «θερμό καλοκαίρι»: Το σχέδιο ενίσχυσης των συνόρων
Associated Press / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Έβρος - Ελληνοτουρκικά σύνορα: «Θερμό» αναμένεται το καλοκαίρι στον Έβρο, όπως έγινε αντιληπτό και από τα λεγόμενα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου στην ενημέρωση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Στο πλαίσιο αυτό, το πλάνο περιλαμβάνει την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων κατά μήκος του Έβρου, καθώς και μία σειρά μέτρων, τα οποία θα αφορούν ολόκληρο το φάσμα των συνόρων με τη γειτονική χώρα.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι υπάρχει πληροφόρηση για σχέδιο πίεσης προς την Ελλάδα από την πλευρά της Άγκυρας, τονίζοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες από την ελληνική πλευρά.

Όσον αφορά τη νευραλγική περιοχή του Έβρου, το πλάνο ξεκινά με την ενίσχυση των διμοιριών των ΜΑΤ, μετά τη λήξη του συναγερμού για τον κορονοϊό στον Έβρο αλλά και την αλλαγή των δυνάμεων που βρίσκονταν μέχρι τώρα στη συνοριακή γραμμή, όπως αποφάσισε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, η τρίμηνη απόσπαση των αστυνομικών που βρίσκονταν στην περιοχή έληξε και θα αντικατασταθούν με νέες, ενώ παράλληλα θα διπλασιαστούν οι διμοιρίες από δυνάμεις που θα φθάσουν στον Έβρο από όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνοτουρκική μεθόριο μετακινούνται την Πέμπτη 14 διμοιρίες των ΜΑΤ από ολόκληρη τη χώρα, συνολικά 280 αστυνομικοί. Έχει ζητηθεί επίσης η μετακίνηση επιπλέον 125 αστυνομικών, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τα τοπικά Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης.

Στόχος της μετακίνησης, είναι η ενίσχυση των δυνάμεων στις Καστανιές και τις Φέρες, σημεία που εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη πίεση κατά την προσπάθεια, τον περασμένο Μάρτιο, μαζικής εισόδου προσφύγων μεταναστών στη χώρα.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Έβρου βρίσκονται ήδη 100 άτομα της Frontex, τα οποία αναμένεται να φύγουν στις 6 Ιουλίου. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, θα υπάρξει αίτημα παραμονής τους και όπως λένε αρμόδιες πηγές, θα μείνουν όλο το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερα ενισχυμένες αναμένεται να είναι και οι περιπολίες, έτσι ώστε αν υπάρξει μια ενδεχόμενη μαζική είσοδος προσφύγων και μεταναστών να υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε απειλήσει την Ελλάδα με νέο προσφυγικό κύμα.

Στον Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Στον Έβρο μεταβαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ την ίδια ώρα ξεκινάει η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή με περίπου 400 αστυνομικούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναμένεται να φτάσει το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη συνοριακή γραμμή του Έβρου. Στη συνέχεια, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στις Φέρες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ενημερωθεί, επίσης, για την πορεία των ενεργειών που αφορούν στην κατασκευή του νέου φράχτη 26 χιλιομέτρων στον Έβρο που προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες. Σημειώνεται ότι αναμένεται η τεχνική μελέτη για την κατασκευή του νέου φράχτη, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, που θα έχουν ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Δένδιας: Η Τουρκία ζει με τον νεοοθωμανισμό

Απαντήσεις για το περιστατικό στον Έβρο αλλά και την προκλητικότητα της Τουρκίας έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας παράλληλα πως η Άγκυρα «ζει με τον νεοθωμανισμό.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε για τη δήθεν κατάληψη ελληνικού εδάφους στον Έβρο: «αυτή η υπόθεση ξεκίνησε από την ακροδεξιά» και συμπλήρωσε πως στις συνεδριάσεις στη Βουλή την Τρίτη «ανέλυσα γιατί οι δηλώσεις μου έγιναν ορθώς και με τον σωστό λεκτικό τρόπο».

Ερωτηθείς για την τακτική αυτή της Τουρκίας ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω το συμφέρον της Τουρκίας αλλά αν υπήρχε δυνατότητα να συμβουλέψω την Άγκυρα θα έλεγα να φέρεται σαν μια χώρα του 21ου αιώνα και όχι σαν μια χώρα που επιχειρεί να κυριαρχήσει με τη λογική των κανονιοφόρων».

Τόνισε, ακόμα, ότι «βεβαίως και θα γίνει ο φράχτης. Ο φράχτης είναι για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως υβριδική απειλή». «Ο φράχτης είναι πέραν αμφιβολίας του ελληνικού εδάφους και με χώρο μεταξύ του φράχτη και των συνόρων» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας υπενθυμίζοντας ότι «το 2012 είχα ολοκληρώσει το πάνω τμήμα του φράχτη».

Μιλώντας γενικότερα για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι «μια είναι κρύο και μια ζεστό, περνάμε από κλιμάκωση στην αποκλιμάκωση. Η Ελλάδα θέλει την αποκλιμάκωση και τη χείρα φιλίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Εφόσον η Τουρκία θέλει να συναντηθούμε σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα είναι πρόθυμη. Υπάρχουν ημέρες που είναι αποκλιμακούμενη η κατάσταση και υπάρχουν μέρες που οι Τουρκοι επίσημοι λένε απαράδεκτα πράγματα».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «η Ελλάδα ενεργεί πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός που τα παραβιάζει με βάρμαρο τρόπο είναι η Τουρκία που εξωθεί τους μετανάστες στα σύνορα. Αυτό είναι δυστυχία για τους ανθρώπους αυτούς» επισημαίνοντας ότι «έχουμε δυστυχώς δηλώσεις Τούρκων επισήμων ότι όταν τελειώσει η κρίση του κορονοϊού δεν θα εμποδιστούν οι μετανάστες να φτάσουν στα σύνορα».

Ο φράχτης στον Έβρο και οι προκλήσεις στο Αιγαίο

Σχετικά με την κατασκευή φράχτη στον Έβρο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, δήλωσε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ότι είναι μια διαδικασία που θα πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κύριος Παναγιωτόπουλος κατά την τοποθέτηση του επεσήμανε ότι για την κατασκευή του φράκτη μήκους 26 χιλιομέτρων χρειάζονται πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες αποτύπωσης και σήμανσης εδάφους που δεν επιτελούνται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έχει αναλάβει τυπικά να τον κατασκευάσει αλλά από τον Στρατό Ξηράς, και συγκεκριμένα την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού που είναι αρμόδια να προχωρήσει σε αυτή την ακριβή αλλά δύσκολη σε ορισμένα τμήματα σήμανση του εδάφους.

Για τα ψευδή δημοσιεύματα σχετικά με τον Έβρο, ο υπουργός επανέλαβε ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από τουρκικές δυνάμεις. «Το ότι κάποιοι δυσανασχετούν με την κατασκευή του φράχτη είναι γνωστό. Οι θέσεις είναι καταγεγραμμένες αλλά αυτό δεν μας αφορά, δεν είναι το ζήτημα σήμερα. Ο φράχτης θα γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Παναγιωτόπουλος.

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε πως «στη θάλασσα έχουμε εντείνει την αποτρεπτική μας παρουσία. Είναι δύσκολο πεδίο η θάλασσα». Όσον αφορά τις υπερπτήσεις ο κύριος Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Δεν φοβόμαστε. Ούτε εγώ, ούτε οι ένοπλες δυνάμεις. Προετοιμαζόμαστε και έχουμε καθημερινή συνεργασία με το ΥΠΕΞ για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε».

Για το θέμα με τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης ο υπουργός επισήμανε: «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτές τις συμπεριφορές και προσβολές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Τι είπαν Δένδιας-Παναγιωτόπουλος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ενημέρωσαν τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη (26/5), στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας», στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε αρχικά ότι υπάρχει διαρκής συνεργασία, σχεδόν σε καθημερινή βάση με το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να διαμορφώνονται από κοινού οι τρόποι διαχείρισης των βασικών εθνικών ζητημάτων, ενώ πρόσθεσε ότι «…έχει δημιουργηθεί οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με ένα θέμα όχι ανάξιου λόγου, αλλά ασφαλώς ανάξιο αυτής της έντασης που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της χώρας, και δημόσια συζήτηση γι’ αυτό.»

Ο κύριος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαφώς οριοθετημένα και απαράλλακτα. Δεν αλλάζουν, δεν μετακινούνται, όπως αλλάζει και μετακινείται διαχρονικά, στο βάθος και στη διάρκεια δεκαετιών, η κοίτη του ποταμού Έβρου». Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ασφαλίζει και προστατεύει τα σύνορα της και πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό, και πως το απέδειξε αυτό τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, όπου αποκρούστηκε μία απόπειρα, οργανωμένης παραβίασης των συνόρων με όρους εισβολής ή υβριδικής απειλής. Στην συνέχεια ο κύριος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «αυτή η σθεναρής και αποφασιστική στάση, νόμιζα ειλικρινά ότι μέχρι πρότινος ενοχλεί μόνο την Τουρκία. Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι ενοχλεί και ετερόκλητες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας. Κι αυτή η υπόθεση, ενδεχομένως να χρησιμοποιείται ως ευκαιρία, προκειμένου να αμαυρωθεί λίγο το επίτευγμα του Έβρου».

Παράλληλα ο κύριος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «αυτά τα ευαίσθητα εθνικά θέματα εκτιμώ ότι δεν προσφέρονται για ασκήσεις ευτελούς αντιπολίτευσης, μάλιστα, με όρους σπέκουλας! Γιατί θεωρώ «σπέκουλα», να ξεσηκώνουν πολιτικές δυνάμεις αυτό που γράφτηκε, μια χονδροειδής, δηλαδή ψευδής, είδηση σε Μέσο του εξωτερικού, το οποίο έκανε λόγο για δεκάδες Τούρκων στρατιωτών που εισήλθαν στο Ελληνικό έδαφος, επικαλούμενοι μάλιστα σε λάθος τόπο, το Μελισσοκομείο. Όταν ουδέποτε υπήρξε θέμα στην περιοχή του Μελισσοκομείου! Άρα πρόκειται για χονδροειδή ψεύδη, τα οποία δυστυχώς έτυχαν θετικής ανταπόκρισης στο εσωτερικό της χώρας. Κακώς! Το να στοιχίζονται λοιπόν πολιτικές δυνάμεις πίσω, από τέτοιους είδους δημοσιεύματα, να δημιουργήσουν πολιτικό θόρυβο στο εσωτερικό της χώρας ή φθορά στην κυβέρνηση ή ακόμα εκόντες-άκοντες και μία τεχνική όξυνση της έντασης, είναι πράγμα που πραγματικά με ξεπερνά. Δεν προσφέρονται έτσι καλές υπηρεσίες στην υπόθεση της Πατρίδος».

Ακολούθως ο κύριος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι τα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας έχουν οριστεί με βάση αφ’ ενός τη συνθήκη της Λωζάνης και αφ’ ετέρου το Πρωτόκολλο του 1926, και περαιτέρω βάση τότε την κοίτη του Έβρου. «Έκτοτε η κοίτη έχει αλλάξει, όχι τα σύνορα. Συνεπώς σήμερα υπάρχουν, τμήματα ελληνικού εδάφους που βρίσκονται Ανατολικά του Έβρου, τα λεγόμενα «προγεφυρώματα» και εν προκειμένω το προγεφύρωμα Φερών, ενώ από την άλλη, τμήματα τουρκικού εδάφους που βρίσκονται Δυτικά του Έβρου» επεσήμανε περαιτέρω ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και στην συνέχεια ανέφερε ότι τα τμήματα αυτά διέπονται από κοινά ως επί των πλείστων χαρακτηριστικά που είναι τα εξής:

  • «Πυκνή βλάστηση, κατάφυτα και αδιαπέραστα σε κάποια σημεία, πραγματική ζούγκλα.
  • Πλημμύρες το Χειμώνα, καλύπτονται από νερό το χειμώνα. Σε διαρκή βάση, σχεδόν κάθε χρόνο, όταν πλημμυρίζει ο Έβρος. Κι αυτό βέβαια ισχύει για δεκαετίες.
  • Η δυσκολία της επακριβούς σημάνσεώς του καθιστά το θέμα αυτό ένα τεχνικό ζήτημα, όπως άλλωστε δήλωσε προ ημερών και ο Τούρκος Πρέσβυς, ένα τεχνικό ζήτημα και τίποτα παραπάνω ασφαλώς έχει συνοριακή διαφορά.
  • Η πρόσβαση σε αυτά τα τμήματα, σε κάθε φυσικό πρόσωπο είναι πάντα πολύ δύσκολη. Για πάρα πολλά χρόνια σε ορισμένα από αυτά τα τμήματα κυριολεκτικά δεν έχει πατήσει άνθρωπος, ούτε Τούρκος, ούτε Έλληνας, πολλώ μάλλον στρατιωτικός».
Συνεδρίασε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών ΥποθέσεωνIN Time

Δένδιας: Ουδέποτε η κυβέρνηση επέτρεψε αμφισβήτηση ελληνικού εδάφους

Κατά την ενημέρωση, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τόνισε ότι: «Με ψυχραιμία, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε να ασκούμε εξωτερική πολιτική αρχών, πάντα με βάση μας το Διεθνές Δίκαιο και την νομιμότητα, υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και προασπιζόμενοι το εθνικό μας συμφέρον. Το διάστημα των τεσσάρων και πλέον μηνών που μεσολάβησε από την τελευταία μας συνάντηση, έγιναν πρωτίστως τα εξής: Πρώτον, η έξαρση, ποιοτική και ποσοτική της τουρκικής παραβατικότητας. Δεύτερον, η έντονη διπλωματική δραστηριοποίηση της χώρας μας προς κάθε κατεύθυνση, παρά τις πρωτοφανείς παγκοσμίως συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Και τρίτον, από την συμβολή των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, στις συλλογικές προσπάθειες αφ’ ενός αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, αφ’ ετέρου της εξόδου από την πανδημία και της επιστροφής στην κανονικότητα».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε, ακόμα, ότι «η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους, οφείλω να πω ούτε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, υφίσταται άλλωστε σαφής συνταγματική πρόβλεψη και θέση. Αναφορές σε δήθεν «κατάληψη», υπογραμμίζω τη λέξη, εθνικού εδάφους που είδαν το φώς της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αναπαρήχθησαν και σε έντυπα του ξένου Τύπου, είναι ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν πρέπει να αναπαράγονται. Θεωρώ αδιανόητο να υιοθετούνται τέτοιοι ισχυρισμοί και να αποτελούν στοιχεία του ελληνικού δημόσιου διαλόγου. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας προχώρησε σε εξιστόρηση των γεγονότων που έγιναν στον Έβρο, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, όπως σημείωσε, για τα πραγματικά περιστατικά. Συγκεκριμένα είπε: «Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του φράκτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στην τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων, τα οποία εζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεώτερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα ανακριβώς ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας. Αυτά είναι τα περιστατικά».

Ο κ. Δένδιας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «τα εθνικά ζητήματα δεν θα πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης και ιδίως κομματικής ή ακόμη χειρότερα μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα προκειμένου να κερδίσουμε λίγες και παροδικές εντυπώσεις και δημοσιότητα στο εσωτερικό. Η χώρα έχει πληρώσει επανειλημμένα στην Ιστορία της, πρόσφατη και απώτερη, την προσπάθεια εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων. Κατά τούτο δεν προτίθεμαι να συμπράξω αυτοβούλως σε μια τέτοια διαδικασία».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υπογράμμισε ότι: «Θα ήθελα να σας δηλώσω σαφώς και κατηγορηματικώς ότι ουδέποτε υπήρξε κατάληψη, έστω και ενός χιλιοστού, εθνικού εδάφους. Επίσης θα ήθελα μετά επιτάσεως να τονίσω και να είστε βέβαιοι για αυτό ότι αν όντως απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα, αν όντως διακυβευτεί η εθνική μας ανεξαρτησία και αν όντως τεθεί εν αμφιβόλω το ύψιστο εθνικό αγαθό της εθνικής ασφαλείας, το οποίο εγγυώνται απολύτως οι Ένοπλες Δυνάμεις, τότε θα επιτελέσουμε για ακόμη μία φορά το καθήκον μας στο ακέραιο, άμεσα, αποφασιστικά και νικηφόρα, αντλώντας τη δύναμή μας από την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία περιβάλλει ο Ελληνικός λαός τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση στην Καλλιθέα: Νέο χειρουργείο για την 34χρονη-«Δεν έχει προκύψει κάτι από τις καταθέσεις»

Σχετικές ειδήσεις