ΕΘΝΙΚΑ

Θρίλερ με το Oruc Reis: Άλλαξε πορεία εντός της τουρκικής NAVTEX

Θρίλερ με το Oruc Reis: Άλλαξε πορεία εντός της τουρκικής NAVTEX

Θρίλερ με το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, το οποίο συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για δεύτερο 24ώρο - Άλλαξε πορεία το απόγευμα της Τρίτης, πραγματοποιώντας στροφή - Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ελληνικές Δυνάμεις

Οκτώ ναυτικά μίλια πριν φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης περιοχής από την Άγκυρα, το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία, που το ακολουθούν, άλλαξαν πορεία.

Ωστόσο, το τουρκικό ερευνητικό και τα πολεμικά πλοία παραμένουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με τις τελευταία στοιχεία από το marinetraffic.com, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος φαίνεται πως πραγματοποίησε στροφή, ωστόσο είναι άγνωστο το πού κατευθύνεται.

Για την ώρα, κινείται εντός των συντεταγμένων που είχαν καθοριστεί μέσω της παράνομης τουρκικής Navtex.

Η στροφή που πραγματοποίησε το Oruc Reis λίγο πριν τις 8 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιείται συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή και των αρχηγών των γενικών επιτελείων για τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας.

Τουρκικά πλοία: «Είμαστε στην τουρκική ΑΟΖ»

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για δεύτερο 24ώρο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τις όποιες έρευνες επιχειρούσε να κάνει το «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα ελληνικά πλοία δίνουν σήμα προς το «Oruc Reis» και τα τουρκικά πολεμικά πλοία για να αποχωρήσουν.

Από τη νύχτα η Άγκυρα άλλαξε τακτική και τα τουρκικά πλοία απαντούν στα ελληνικά πολεμικά σκάφη ότι πλέουν εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Πλέουμε εντός της Τουρκικής ΑΟΖ», φέρονται να λένε οι «εισβολείς» του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας προς τα Ελληνικά πληρώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Oruc Reis ναι μεν έχει απλώσει καλώδια, ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε καμία διαδικασία έρευνας, μιας και τα ηχοβολιστικά καλώδια που φέρει δεν μπορούν να δουλέψουν ερευνητικά λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού πλοίων και των παρεμβολών που προκαλούν οι μηχανές τους.

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης και σε άλλες περιοχές

«Κινούμαστε βήμα – βήμα. Παρακολουθούμε κάθε ενέργεια της Τουρκίας, αξιολογούμε τις καταστάσεις και διαμορφώνουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Η υπόθεση έχει δρόμο ακόμα, απαιτείται υπομονή, ψυχραιμία και νηφαλιότητα», τονίζουν στρατιωτικές πηγές που έχουν απόλυτη γνώση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο κάθε λεπτό.

Όπως επισημαίνουν, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν ρίξει το βάρος τους μόνο στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, αλλά σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους και στον Έβρο, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο αφενός το... σίριαλ με το Oruc Reis να τραβήξει ακόμα πολλές ημέρες και να έχει πολλά επεισόδια και αφετέρου οι Τούρκοι να επιχειρήσουν να μεταφέρουν την ένταση και σε άλλες περιοχές..

Επίσης, ποιος θα απέκλειε μια νέα απόπειρα εισβολής στον Έβρο η οποία θα ανάγκαζε την Ελλάδα να στρέψει το ενδιαφέρον της και εκεί;

Για το λόγο αυτό, όλες οι Μονάδες - «κλειδιά» έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό βγάζει συνεχώς πλοία στο Αιγαίο που συνδράμουν με κάθε τρόπο στην επιχείρηση αποτροπής του Oruc Reis.

Εκτός από τις μονάδες επιφανείας επιχειρούν και πολλά ελληνικά υποβρύχια στην θαλάσσια περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, τα οποία αποτελούν και τον μεγάλο φόβο των Τούρκων, μιας και είναι αδύνατον να εντοπιστούν.

Οι «αόρατοι κυνηγοί» είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να βυθίσουν οποιοδήποτε εχθρικό σκάφος, όντας εξοπλισμένα με τορπίλες που δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο αντίδρασης.

Η ανησυχία των Τούρκων για τα ελληνικά υποβρύχια επιβεβαιώνεται και από τις συνεχείς παραβιάσεις του τουρκικού αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 το οποίο έψαχνε συνεχώς τη Δευτέρα να εντοπίσει τα stealth ελληνικά υποβρύχια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Λίτσας στο Newsbomb.gr:Η «κόκκινη» γραμμή της Ελλάδας – Τι θα συμβεί αν το Oruc Reis αρχίσει έρευνες