ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς - 10 αδιάγνωστα κρούσματα για κάθε ασυμπτωματικό ασθενή

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς - 10 αδιάγνωστα κρούσματα για κάθε ασυμπτωματικό ασθενή

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» των ειδικών για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς

Επιμένει ο κορονοϊός στη χώρα μας με τα νούμερα που καταγράφονται τον Αύγουστο να δείχνουν πώς ένα δεύτερο κύμα του φονικού ιού «σαρώνει» τη χώρα. Τα κρούσματα που εξακολουθούν να καταγράφονται είναι σε υψηλά επίπεδα με τους ειδικούς να κάνουν ειδική αναφορά στους ασυμπτωματικούς ασθενείς οι οποίοι είναι αυτοί που προκαλούν «πονοκέφαλο» καθώς μεταδίδουν τον ιό χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Τα 217 κρούσματα που καταγράφηκαν την Τετάρτη έδειξαν πώς η κατάσταση παραμένει δύσκολη στην Αττική η οποία τα τελευταία 24ωρα είναι η αρνητική πρωταγωνίστρια καταγράφοντας καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό μολύνσεων.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού μίλησε στον ANT1 και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα κρούσματα που καταγράφονται παραμένουν σταθερά πάνω από 200 καθημερινά.

«Νομίζω ότι είμαστε σε ανοδική τάση. Η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να δείξει ότι αποδίδουν, αλλά θα το διαπιστώσουμε σε δέκα ημέρες. Ο αριθμός των κρουσμάτων που βλέπουμε είναι συνήθως ο ελάχιστος. Μπορεί να υπάρχουν πολλά άλλα, και σίγουρα θα υπάρχουν, όμως είναι χωρίς συμπτώματα. Και αυτό γιατί δεν κάνουμε επίσημη δειγματοληπτική εξέταση ενός τυχαίου δείγματος του πληθυσμού για να ξέρουμε στα 10 εκατ. Έλληνες πόσοι άλλοι είναι ασυμπτωματικοί και νοσούν. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να δούμε την αύξηση. Την μεταβολή μπορούμε να τη δούμε με τα κρούσματα που νοσούν, με αυτά που χρειάζονται νοσηλεία και αυτά που απαιτούν εισαγωγή σε εντατική ή διασωλήνωση. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται», ανέφερε.

Σχετικά με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς για τους οποίους έχει εκφραστεί η άποψη ότι μπορεί να είναι χιλιάδες, είπε: «Η πιο ήπια εκδοχή αναφέρει ότι για κάθε συμπτωματικό κρούσμα υπάρχουν δέκα αδιάγνωστα στον πληθυσμό. Οπότε ναι, θα μπορούσαν να είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες κρουσμάτων στη χώρα τα οποία μεταδίδουν χωρίς να υποφέρουν και χωρίς να απαιτούν θεραπεία αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς πόσα είναι».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων η κ. Λινού υποστήριξε ότι θα πρέπει να τηρηθούν μια σειρά από μέτρα. «Πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών, των γονιών αλλά και των εργαζομένων. Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι συλλογικά. Οχι μόνο μάσκα, αλλά να υπάρχει τήρηση αποστάσεων, συχνό πλύσιμο των χεριών και αξιοποίηση των υπαίθριων χώρων. Επίσης τα μεγάλα τμήματα να σπάσουν γιατί μόνο η μάσκα δεν λύνει το πρόβλημα. Κάθε δήμος να βρει, αν υπάρχουν κάποιες αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνται, όπως πνευματικά κέντρα ή βιβλιοθήκες και να πάνε εκεί οι μαθητές», είπε χαρακτηριστικά ενώ επεσήμανε πως αν τα παιδιά μείνουν στο σπίτι ο κίνδυνος είναι υψηλότερος, καθώς εκτίθενται σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί αναλυτικά όσα είπε η κ. Λινού:

«Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή»

Η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία μίλησε στον Alpha όπου δεν έκρυψε την ανησυχία της.

Σχετικά με τα πολλά κρούσματα σε υγειονομικούς και γηροκομεία έδειξε προβληματισμένη. «Μπορεί η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου ανά πάσα στιγμή. Ελπίζουμε αυτό να μην συμβεί. Και θέλω να σταθώ στους συνωμοσιολόγους. Τους προσκαλώ να μπουν στους θαλάμους που νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊο να δουν».

Η κ Γκάγκα αναφέρθηκε επίσης και στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για Μύκονο και Χαλκιδική. «Το βασικό είναι να τηρούνται τα μέτρα. Βλέπουμε πως οι νεκροί σε όλο τον κόσμο φτάνουν τους 800.000. Είναι βόμβα τα πάρτι τόσο για μας όσο και για το τουριστικό μέλλον της χώρας μας. Ολοι θέλουμε να πάμε σε ένα πάρτι, αλλά… Αν δεν κρατήσουμε τα πρωτόκολλα, θα ξεφύγει η κατάσταση με νοσηλείες και θανάτους».

Τέλος η κ. Γκάγκα τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων και εξήγησε το γιατί: «Μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει να είναι κλειστά. Τα παιδιά είναι πιο ασφαλές να βρίσκονται στα σχολεία πάρα να είναι σε παιδικές χαρές χωρίς μέτρα. Σύμφωνα με τις μελέτες, τα παιδιά κινδυνεύουν ακόμα λιγότερο, δεν μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι και στο μεγαλύτερό τους ποσοστό δεν νοσούν. Θα ξεκινήσουν τα σχολεία με αυστηρά πρωτόκολλα με μάσκες και ανοιχτά παράθυρα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτη Μέρκελ: Ο Ερντογάν έφτασε στην… Άνδρο και μας καλεί να κάνουμε διάλογο μαζί του!