ΕΘΝΙΚΑ

Φίλης: Πώς ο Ερντογάν προσπαθεί να εγκλωβίσει και την Ελλάδα

Φίλης: Πώς ο Ερντογάν προσπαθεί να εγκλωβίσει και την Ελλάδα

Τι τόνισε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων για τα σχέδια του Ερντογάν

Στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, μίλησε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων όπου τόνισε ότι επιδίωξη του Ταγίπ Ερντογάν είναι να προσέλθει η Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με τους όρους της Τουρκίας.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Φίλης, η Άγκυρα δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένη από το status quo που διαμορφώθηκε μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και αυτός ήταν ένας από τους λόγος που ανέλαβε την προκλητική και ευθέως επιθετική πρωτοβουλία για τη χώρα μας, με την επαναφορά του Oruc Reis.

«Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία, ναι μεν είναι εγκλωβισμένη σε μια κατάσταση δύσκολη για τον πρόεδρο Ερντογάν, από την άλλη όμως προσπαθεί να εγκλωβίσει και εμάς σε μια αντίστοιχη κατάσταση», τόνισε.

Ο κ. Φίλης τόνισε επίσης πώς η Τουρκία επιχειρεί να προκαλέσει την Ελλάδα «να είναι αυτή που θα χτυπήσει πρώτη», κάτι το οποίο προφανώς πάση θυσία πρέπει να αποφύγει η Αθήνα και έχει αποδείξει ότι επιχειρησιακά είναι σε θέση να το αποτρέψει.

Από την άλλη, ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχει και η κόκκινη γραμμή που είναι να επιχειρήσει να εισέλθει το Oruc Reis σε μια περιοχή μέσα από τα 12 μίλια από το Καστελόριζο, για να συμπληρώσει στη συνέχεια:

«Φανταστείτε όμως αν το Ορούς Ρεις βρεθεί μέσα από τα 12 μίλια και κάνει σεισμικές έρευνες σε υφαλοκρηπίδα, η οποία δεν θα είναι πλέον σε αμφισβητούμενη περιοχή αλλά, θα είναι καθαρά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, ακόμη και αν αυτή δεν είναι καθορισμένη», σημειώνοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε ένα τετελεσμένο.

Ας μην εγκλωβιζόμαστε στις κυρώσεις

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Κωνσταντίνος Φίλης τόνισε ότι το αντικειμενικό πρόβλημα για την ελληνική διπλωματία είναι πως οι όποιες κυρώσεις ληφθούν, όχι αύριο ή μεθαύριο αλλά σε βάθος χρόνου, αν είναι πολύ σκληρές δεν θα υπάρξει ομοφωνία και αν είναι ήπιες, τότε δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αθήνα πρέπει να βγει από την κατάσταση εγκλωβισμού στις κυρώσεις, δεδομένου ότι δεν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά και να εξετάσει άλλες επιλογές, σε διμερές επίπεδο με διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ που μπορούν να στηρίξουν την Ελλάδα και προφανώς με τον αμερικανικό παράγοντα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί αναλυτικά όσα είπε ο Κωνσταντίνος Φίλης:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Γαλλία: Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη η χώρα