ΕΘΝΙΚΑ

Όλο το παρασκήνιο της παρενόχλησης Δένδια: Τσακωμός ανάμεσα σε πιλότο και Τούρκο ελεγκτή

Όλο το παρασκήνιο της παρενόχλησης Δένδια: Τσακωμός ανάμεσα σε πιλότο και Τούρκο ελεγκτή

Δυο φορές οι Τούρκοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κάλεσαν τον πιλότο του ελληνικού κυβερνητικού αεροσκάφους

Σε δυο φάσεις ήταν η παρενόχληση που δέχτηκε από τους Τούρκους, ενώ βρισκόταν στον αέρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ενώ το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος βρισκόταν στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ, οι Τούρκοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συνέστησαν στον πιλότο του αεροσκάφους να κάνει κύκλους πάνω από την συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με το OPEN το επεισόδιο διήρκησε τουλάχιστον 20 λεπτά.

Σε δεύτερη φάση και ενώ το ελληνικό αεροσκάφος είχε εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο, ο Έλληνας χειριστής δέχθηκε μία νέα κλήση από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Τουρκίας, οι οποίοι επικαλέστηκαν τεχνικό πρόβλημα και κάλεσαν εκ νέου να υπάρξει μία αναμονή στην πτήση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Πρόκειται για ένα καψόνι που έκαναν στην ελληνική διπλωματική αποστολή και δεν ευσταθεί και ο λόγος που επικαλέστηκε η τουρκική πλευρά ότι δεν είχε καταθέσει το ελληνικό αεροσκάφος σχέδιο πτήσης. Διπλωματικές πηγές διαψεύδουν το παραπάνω κατηγορηματικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κανένα αεροπλάνο στον πλανήτη που να μπορεί να απογειωθεί από κανένα αεροδρόμιο χωρίς να έχει καταθέσει σχέδιο πτήσης.

Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπήρξε και ένας διαπληκτισμός ανάμεσα στον χειριστή και στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας της Τουρκίας, καθόλη τη διάρκεια της πτήσης.