ΕΘΝΙΚΑ

«Φτερό με φτερό» Έλληνες και Γάλλοι! F-16 και Rafale στέλνουν μήνυμα από το Σαρλ ντε Γκολ

«Φτερό με φτερό» Έλληνες και Γάλλοι! F-16 και Rafale στέλνουν μήνυμα από το Σαρλ ντε Γκολ

Ισχυροποιείται ο άξονας Αθήνας – Παρισιού.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2021, όταν τα γαλλικά μαχητικά Rafale αναχωρούσαν από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα για να επιστρέψουν στην αεροπορική βάση του Μον ντε Μαρσάν, οι Γάλλοι αξιωματικοί έδιναν ραντεβού με τους Έλληνες για την άσκηση «CLEMENCEAU 21».

Την ώρα που οι Τούρκοι έχουν βγάλει όλο σχεδόν το στόλο τους στο Αιγαίο για την άσκηση «Mavi Vatan – Γαλάζια πατρίδα», ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει δώσει εντολή να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση στους τρεις Κλάδους, μιας και οι Τούρκοι είναι απρόβλεπτοι και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσουν μια νέα κρίση στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ελληνικός Στόλος φροντίζει να εκτελεί όσο το δυνατόν περισσότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, είτε σε συμμαχικό επίπεδο είτε σε εθνικό. Η ένταξη της φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ στη δύναμη ασφαλείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ και οι κοινές ασκήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας και του υποβρυχίου 214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ με τα γαλλικά Rafale, αλλά και αμερικανικές δυνάμεις, αποτελούν αναμφισβήτητα κινήσεις υψηλού συμβολισμού που στέλνουν σαφή μηνύματα στην Άγκυρα.

Ήδη, από χθες 2 Μαρτίου, το θηριώδες γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, με τα πανίσχυρα γαλλικά Rafale, βρίσκεται νότια της Κρήτης, υποδεχόμενο στο κατάστρωμά του τα ελληνικά F-16 Block 52+.

Τα ελληνικά μαχητικά από την 340 μοίρα «Αλεπού», την 343 μοίρα «Αστέρι», την 335 μοίρα «Τίγρης» και 336 μοίρα «Όλυμπος», καλούνται να πετάξουν νότια από την Κρήτη, στο FIR Αθηνών πάνω από το Λιβυκό πέλαγος αλλά και σε άλλα τμήματα του νοτιοανατολικού Αιγαίου, μαζί ή απέναντι από τα γαλλικά αεροσκάφη που θ’ απονηώνονται από την πίστα απογείωσης του Σαρλ Ντε Γκολ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διέλευση του αεροπλανοφόρου από την περιοχή μας είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία γι’ ακόμη μια αεροπορική συνεργασία. Άλλωστε οι αεροπόροι πάντοτε αναζητούν την «DACT», δηλαδή την αντιμετώπιση ενός διαφορετικού τύπου αεροσκάφους καθώς μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες αναπτύσσονται διαφορετικές τακτικές.

Οι εικονικές εμπλοκές, εφαρμόζοντας τις DACT αφορούν σχηματισμούς, δυο μαχητικών εναντίον τεσσάρων αλλά και τεσσάρων αεροσκαφών εναντίον έξι. Παρόμοιες αεροπορικές τακτικές εφαρμόστηκαν και κατά την άσκηση SKYROS, μέσα από πολυάριθμους σχηματισμούς αεροσκαφών που ενεπλάκησαν μεταξύ τους.

Αναμφισβήτητα, η συνεκπαίδευση Ελλήνων και Γάλλων πιλότων πάνω από τη Μεσόγειο, ισχυροποιεί τον άξονα κατά της Άγκυρας, με τους Γάλλους μάλιστα να… τουιτάρουν τη συνεργασία με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και τις ΗΠΑ, σε ένα ποστ που αποτελεί σαφώς μήνυμα προς την Άγκυρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΜΕΘ και κρούσματα φέρνουν νέα μέτρα από Πέμπτη – Στο «τραπέζι» και το ολικό lockdown σε όλη τη χώρα