ΕΘΝΙΚΑ

«Η Ελλάδα οριοθετεί τις θαλάσσιες ζώνες με τους γείτονες της»

«Η Ελλάδα οριοθετεί τις θαλάσσιες ζώνες με τους γείτονες της»

«Η Ελλάδα προχωρά με τις έρευνες και παράλληλα επιθυμεί την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της, όλων των θαλασσίων ζωνών, με όλους τους γείτονές της», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας.

Σε ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, τόνισε πως η χώρα προχωράει με γοργούς ρυθμούς στην έρευνα του φυσικού της πλούτου και «αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσει να τον αξιοποιήσει».

Μάλιστα, υπενθύμισε τη στενή συνεργασία των υπουργείων Ενέργειας και Εξωτερικών και τη σύσταση κοινής επιτροπής για τον χειρισμό του θέματος, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμοί τόσο για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, όσο και για χερσαίες έρευνες σε περιοχές, όπου υπήρχαν ήδη στοιχεία, για την εξόρυξη πετρελαίου.

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις που έχουμε ήδη με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη και πρόσθεσε ότι με την Κυπριακή Δημοκρατία οι επαφές είναι συνεχείς όπως και ο συντονισμός, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Υπενθύμισε ότι με την Ιταλία και την Αλβανία υπάρχουν ήδη σχετικές συμφωνίες, ενώ, ειδικότερα, αναφορικά με την Αλβανία, παρατήρησε ότι δεν έχει κυρωθεί ακόμα η συμφωνία, αλλά αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα, όπως είπε, το οποίο θα πρέπει η αλβανική πλευρά να το αντιμετωπίσει. Υπενθύμισε, επίσης, ότι με την Τουρκία υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές.

Παράλληλα, ο κ. Δελαβέκουρας διευκρίνισε ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές μας δεν επηρεάζει τη δυνατότητα της χώρας να πραγματοποιεί έρευνα και εκμετάλλευση σε περιοχές οι οποίες είναι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και κατέληξε λέγοντας: «Μην συνδέουμε τα δύο ως το ένα να αποτελεί προϋπόθεση για το άλλο».

Δεν υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας με πετρέλαιο από το Ιράν

Συνεχίζεται κανονικά η τροφοδοσία της χώρας μας σε πετρέλαιο από το Ιράν, διαβεβαίωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ . Πρόσθεσε επίσης ότι «από εκεί και πέρα αν υπάρξει κάποια αλλαγή, αυτό θα έχει να κάνει με μονομερή απόφαση του Ιράν, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί».

Αφού υπενθύμισε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου θα συνεχιστεί κανονικά η εκτέλεση των συμβολαίων που υπήρχαν ήδη, σημείωσε ότι αυτό δίνει επαρκή χρόνο στους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα προκειμένου να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας πετρελαίου και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές επαφές.

"Αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι να έχει ασφαλή τροφοδοσία, δηλαδή να βρεθούν οι εναλλακτικές πηγές προμήθειας και να έχει τους αντίστοιχους ευνοϊκούς χρηματοπιστωτικούς όρους, προκειμένου να γίνονται αυτές οι προμήθειες. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει θέμα για την ασφαλή τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με πετρέλαιο", σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.