ΕΘΝΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Επίδειξη ισχύος σε στεριά, αέρα και θάλασσα πριν τη συνάντηση Μητοστάκη - Ερντογάν

Ένοπλες Δυνάμεις: Επίδειξη ισχύος σε στεριά, αέρα και θάλασσα πριν τη συνάντηση Μητοστάκη - Ερντογάν

«Πολύφημος», «Καταιγίς» και στο βάθος «Μέδουσα» - Σε επαγρύπνηση όλοι οι Κλάδοι - Συνεχής εκπαίδευση και ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα - Εντυπωσιακές εικόνες. 

Μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας στην Τουρκία στέλνουν για μια ακόμη φορά οι Ένοπλες Δυνάμεις, λίγε ώρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Μπορεί στο ελληνικό «Πεντάγωνο» να κινούνται τα πάντα γύρω από το ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ του Στόλου μας, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι τρεις Κλάδοι σταματούν την εκπαίδευσή τους.

Άλλωστε, οι οδηγίες που έχει δώσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και στους τρεις Κλάδους είναι σαφείς: Επαγρύπνηση και ετοιμότητα από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, συνεχής εκπαίδευση και επίδειξη σημαίας σε όλα τα «καυτά» σημεία του Αρχιπελάγους.

Η ηγεσία του ΓΕΝ και ο Αρχηγός, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης έχει πάντα στην κορυφή των προτεραιοτήτων την ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των Μονάδων και τη συνεχή και άριστη εκπαίδευση των πληρωμάτων ώστε να είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Οι «σύγχρονοι Θεμιστοκλείς» όπως εμφατικά τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επιθεώρηση του Στόλου την περασμένη Πέμπτη στο Σαρωνικό, ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία την άσκηση «Καταιγίδα», με το σύνολο του Στόλου να βγαίνει στο Αιγαίο και να δίνει βροντερό παρών στο Αρχιπέλαγος.

ΔΕΙΤΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Εφησυχασμός όμως στο Πολεμικό Ναυτικό δεν υπάρχει σχεδόν ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως οι μονάδες και τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού κάθονται πλέον ελάχιστο χρόνο στους ναυστάθμους, περιπολώντας συνεχώς σε όλο το μήκος του Αιγαίου, ενώ ο ελληνικός Στόλος έχει συνεχή παρουσία στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, πέραν φυσικά των δικό του απαιτητικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πολεμικό Ναυτικό έχει προγραμματίσει νέα άσκηση στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθούν και βολές με πυραύλους από φρεγάτες αλλά και από ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων.

Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ προγραμματίζει ήδη τις επόμενες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως τη σπουδαία διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» στην οποία συμμετέχει Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος από τις 14 έως τις 22 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του Αιγαίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Με βασική στρατηγική τη συνεχή διπλωματική συνεργασία και την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα απέναντι στην επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας, οι πέντε χώρες είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν τις αμυντικές σχέσεις τους, χωρίς να αποκλείεται φυσικά καμία άλλη δύναμη από τη συμμαχία.

Με μεθοδικές κινήσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σε μια σειρά από κοινές δράσεις με πολλαπλά οφέλη για όλους στην περιοχή της Μεσογείου και στέκονται απέναντι από τον «ταραξία» Ερντογάν.

Εντυπωσίασε η άσκηση «Πολύφημος 2021»

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, εκτός από τις ασκήσεις που πραγματοποιεί ξεχωριστά ο κάθε Κλάδος, εκτελούν συνεχώς και διακλαδικές εκπαιδεύσεις, με το στόχο την άριστη συνεργασία Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας και Ναυτικού.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα 07 έως και την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, διεξήχθη στην περιοχή της Θράκης και του Αιγαίου Πελάγους η Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ – 21».

Η άσκηση σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ, το οποίο στο πλαίσιο της διακλαδικότητας την συνδύασε κατά την διεξαγωγή αριθμού επεισοδίων με την Εθνική Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 21».

Στην ΤΑΜΣ «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ-21» η οποία είναι άσκηση παθητικής αεράμυνας μεσαίας κλίμακας, συμμετείχαν:

  • Ο Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους (ΔΣΕ) του ΓΕΕΘΑ.
  • Αντιαεροπορικά συστήματα, Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π), Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, Άρματα Μάχης καθώς και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) του Στρατού ξηράς.
  • Πολεμικά πλοία με τα οργανικά τους Ε/Π, καθώς και επίγεια οπλικά συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Μαχητικά αεροσκάφη, το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ), αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα καθώς και ΜΕΑ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αντικειμενικοί σκοποί της άσκησης ήταν αφενός η αξιολόγηση των δυνατοτήτων των μέσων Παθητικής Αεράμυνας έναντι εναέριας απειλής και δορυφορικής επιτήρησης, αφετέρου η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας του συμμετέχοντος προσωπικού στην εκτέλεση των εν λόγω διακλαδικών επιχειρήσεων σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει συνθήκες πολλαπλής απειλής, καθώς και η εξέταση εξελιγμένων τακτικών αξιοποίησης των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) των ΕΔ.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Με τις εξελίξεις να γίνονται πλέον απρόβλεπτες σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Άλλωστε, με τον Ερντογάν «τραυματισμένο» στο διεθνές περιβάλλον και στο εσωτερικό της χώρας του, αναζητώντας τρόπους και ευκαιρίες για να ανακτήσει τον έλεγχο, η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα για εφησυχασμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021: «Πρεμιέρα» με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία