ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΕΘΝΙΚΑ

Η «Σούδα του βορρά» γίνεται πραγματικότητα: Στρατηγικό κέντρο του ΝΑΤΟ η Αλεξανδρούπολη

Η «Σούδα του βορρά» γίνεται πραγματικότητα: Στρατηγικό κέντρο του ΝΑΤΟ η Αλεξανδρούπολη
To Newsbomb.gr στην Αλεξανδρούπολη
Newsbomb.gr / Βασίλης Σκουλαράκος

Απόβαση αμερικανικών δυνάμεων στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας που παραπέμπει σε... εκστρατεία - Πανίσχυρη δύναμη πυρός με ελικόπτερα, θωρακισμένα οχήματα και βαρύτατο οπλισμό - Τι επιδιώκει η Ουάσιγκτον και ποια τα οφέλη για την Αθήνα - Αναλυτικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr από την Αλεξανδρούπολη.

Αν σας φαίνεται υπερβολική η λέξη απόβαση, τότε καλό θα είναι να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο και να δείτε τις εικόνες και τα βίντεο του Newsbomb.gr για να αντιληφθείτε το μέγεθος των αμερικανικών δυνάμεων που εγκαθίστανται πλέον στην Αλεξανδρούπολη.

Ναι, σαφέστατα αυτό που είδαμε και καταγράψαμε σήμερα από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, είναι απόβαση. Η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική απόβαση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και η οποία αναδεικνύει τον στρατηγικό ρόλο και την επιχειρησιακή αξία της Αλεξανδρούπολης.

Παρουσία του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, οι αμερικανικές δυνάμεις αποβίβασαν από το θηριώδες Ro-Ro Carrier «ARC Independence» στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου στρατιωτική δύναμη που παραπέμπει σε… εκστρατεία!

Το αμερικανικό μεταγωγικό κατέπλευσε το περασμένο Σάββατο στο λιμάνι της ακριτικής πόλης και από εκείνη την ημέρα ξεφορτώνει προσωπικό των αμερικανικών στρατευμάτων, άρματα, τροχοφόρα οχήματα, θωρακισμένα, βαρύτατο οπλισμό αλλά και ελικόπτερα, προκαλώντας δέος από τον όγκο των δυνάμεων και την ισχύ τους. Πραγματικά, είναι τόση ισχυρή η δύναμη πυρός που αποβιβάστηκε στην Αλεξανδρούπολη, που μοιάζει σαν προετοιμασία πολέμου από τους Αμερικανούς.

Αμερικανικές δυνάμεις είχαν αποβιβαστεί και το 2020 και το 2019 στο ακριτικό λιμάνι, όμως φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, μιας και οι δύο χώρες έχουν υπογράψει την MDCA, την ανανεωμένη αμυντική τους συνεργασία, με τους Αμερικανούς πλέον να εκφράζουν ανοιχτά τη βούληση για δημιουργία στην Αλεξανδρούπολη μιας τεράστιας αμερικανικής Βάσης, ανάλογης δυναμικής και δυνατοτήτων με τη Σούδα.

Το Newsbomb.gr και ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουλαράκος βρέθηκαν στην ακριτική πόλη και κατέγραψαν την μεγαλύτερη απόβαση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Δείτε στη gallery τις εντυπωσιακές εικόνες:

Η Ουάσιγκτον είναι προφανές ότι επιχειρεί να «κλειδώσει» τα Βαλκάνια και να επιτύχει άμεση πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Πώς θα γίνει αυτό; Δημιουργώντας μια πανίσχυρη στρατιωτική βάση στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας μας, η οποία παρέχει άμεση έξοδο προς το Αιγαίο, τις βαλκανικές χώρες, την κεντρική Ευρώπη, αλλά και την ανατολική, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις σχέσεις με την Ρωσία.

Η Αλεξανδρούπολη, λοιπόν, δικαίως θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο ασφαλές σημείο για τον σκοπό αυτό και για την αμερικανική (και νατοϊκή) επιρροή στην περιοχή. Η Ελλάδα, πολύτιμη σύμμαχος των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει πως αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, θηριώδη πλοία, ανάλογου μεγέθους με το ARC INDEPENDENCE, αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποβιβάζοντας οχήματα κάθε τύπου, μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα, τα οποία θα μετακινηθούν κυρίως προς το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, αλλά και σε άλλες βάσεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Παναγιωτόπουλος: Δεν απειλούμε κανέναν, δεν μας αρέσει να απειλούμαστε και παίρνουμε τα μέτρα μας

Την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τη συνεχή εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο επικεφαλής του ελληνικού Πενταγώνου χαρακτήρισε την Αλεξανδρούπολη στρατηγικό κόμβο, τονίζοντας πως οι δυνατότητες επενδύσεων που ανοίγονται στην περιοχή, μετά και τα σημαντικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι, είναι πλέον πολύ μεγάλες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που κατέβαλε για την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και της ανάδειξης της γεωστρατηγικής του σημασίας αλλά και για το σπουδαίο του ρόλο ως πρέσβης για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», τόνισε ο υπουργός Άμυνας στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και προς την Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, τα όσα ακούγονται περί επιθετικών διαθέσεων με αφορμή την ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Αλεξανδρούπολης είναι αστειότητες. Δεν μας αρέσει να απειλούμαστε και γι' αυτό λαμβάνουμε τα μέτρα μας».

Φλώρος: Στρατηγική η σημασία της «Σούδας του βορρά»

Απόλυτα ικανοποιημένος για τη συνεχή εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ εμφανίστηκε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Η Αλεξανδρούπολη, η Σούδα του βορρά όπως την αποκαλώ έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για τις Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε ο «πρασινοσκούφης» Στρατηγός. Ο κ. Φλώρος επεσήμανε την άριστη συνεργασία και τις άψογες σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας στις κοινές ασκήσεις που πραγματοποιούνται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Λιγνάδης: Παραπομπή σε δίκη για 4 βιασμούς

Κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες: Ποια είναι η καλλονή αστυνομικός που κατηγορείται

Άγριες Μέλισσες Spoiler: Το Διαφάνι θα αιματοκυλιστεί – Ο Λάμπρος μπροστά στο μεγάλο δίλημμα