ΕΘΝΙΚΑ

«Α(ρ)νίκανη η ΕΥΠ να προστατεύσει τον Πούτιν»

«Α(ρ)νίκανη η ΕΥΠ να προστατεύσει τον Πούτιν»

Τις άδειες του κρατικού μηχανισμού κατά την περίοδο του Πάσχα επικαλέστηκαν οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά την απάντηση των ελληνικών αρχών στο αίτημα του Κρεμλίνου, όπως προκύπτει από την επίσημη αλληλογραφία των δύο χωρών, η επικείμενη επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος καθίσταται αβέβαιη.

Ο Πούτιν σκόπευε να πραγματοποιήσει διήμερο ταξίδι στο Άγιο Όρος τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου ήταν μια επίσκεψη στη ρωσική μονή του Αγίου Παντελεήμονα και μια συνάντηση με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη χώρα μας. «Άλλωστε, πέραν των ιστορικών, φιλικών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες, θα αποτελούσε ξεχωριστή τιμή για την Ελλάδα, να είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ο κ. Πούτιν μετά την πρόσφατη εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας. Θα χαρούμε πολύ να τον υποδεχθούμε και ελπίζουμε να επισκεφθεί τη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν, το Πάσχα ή αργότερα, είτε ιδιωτικά ή επίσημα, στο Άγιο Όρος ή οπουδήποτε αλλού», ανέφερε σε δήλωσή του.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν συνδέεται άμεσα με το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ . Επίσης, συνδέουν το ταξίδι του ισχυρού άνδρας της Ρωσίας με την κρίση στη Συρία.

Πηγές από το περιβάλλον του Πούτιν, τέλος, εκφράζουν δυσαρέσκεια για την απάντηση της Αθήνας, χαρακτηρίζοντάς την «κερασάκι στην τούρτα» στις διαταραγμένες σχέσεις με τη Μόσχα.