ΕΘΝΙΚΑ

Λ. Παπαδήμος: «Εξετάζουμε το θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ»

Λ. Παπαδήμος: «Εξετάζουμε το θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ»

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία και τον ΟΗΕ απέστειλε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής.

«Η Ελλάδα, όπως και ο κυπριακός Eλληνισμός, δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση», διεμήνυσε ο κ. Παπαδήμος, παρουσία και του Κύπριου προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, προσθέτοντας ότι η χώρα μας εξετάζει βεβαίως και το θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Παπαδήμος κάλεσε την Άγκυρα να αφήσει «ελεύθερο τον κυπριακό λαό» και να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες προς την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κοινοτικό κεκτημένο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Κύπρο, όπως ορίζει και το Πρωτόκολλο 10 της πράξης προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ενώ επανέλαβε ότι προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού είναι η αποδοχή και αναγνώριση της κυπριακής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

«Πρέπει να γίνει από τους πάντες αντιληπτό, πρωτίστως δε από την Τουρκία, ότι στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά οι μεταξύ μας σχέσεις δεν καθορίζονται, δεν μπορούν να καθορίζονται, από τη στρατιωτική ισχύ ή και απειλή, αλλά από τον σεβασμό σε ευρωπαϊκές αρχές και αμοιβαίες υποχρεώσεις» επισήμανε.

Σκληρή κριτική στην Τουρκία

Κατά την ομιλία του, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία για αδιέξοδη πολιτική, που οξύνει τα προβλήματα, καθώς προτιμά «να απειλεί με μη επιστροφή της Μόρφου και της Καρπασίας, με μη αναγνώριση της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με παρεμπόδιση των νόμιμων ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Στην τακτική (έντασης της Τουρκίας) η Ελλάδα και η Κύπρος απαντούν με ειρηνική στάση, ψυχραιμία, προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και αποφασιστικότητα για την προάσπιση των δικαίων μας» προσέθεσε.

«Δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση»

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επανένωση της Κύπρου. Η Ελλάδα, όπως και ο κυπριακός Eλληνισμός, δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση», ενώ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.

«Από πλευράς μας, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με τους γείτονες της Ελλάδας, εξετάζουμε βεβαίως και το θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ», σημείωσε.