ΕΘΝΙΚΑ

«Παράθυρο» για αγωγό Ελλάδας - Αιγύπτου μέσω Κρήτης αφήνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ
«Ανοιχτό παράθυρο» για μικρότερους αγωγούς
AP

Ο σύμβουλος  ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε ότι ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed

«Παράθυρο» για αγωγό Αιγύπτου - Ελλάδας, μέσω Κρήτης, και άλλων μικρότερων σε έκταση αγωγών, αντί του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, άφησε ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άμος Χόχσταϊν.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο κ. Χόχσταϊν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed και άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για μικρότερους αγωγούς, που θα συνδέουν δύο χώρες μεταξύ τους, όπως συγκεκριμένα την Ελλάδα με την Αίγυπτο.

Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, που στηρίζουν οι ΗΠΑ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας, αλλά, όπως ξεκαθάρισε, «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε κάτι το οποίο είναι σωστό».

Ερωτηθείς γιατί οι ΗΠΑ απέσυραν τώρα την στήριξή τους από τον EastMed, απάντησε ότι είναι στο πλαίσιο ευρύτερης επαναξιολόγησης της στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης σε έργα υδρογονανθράκων, αλλά την ίδια στιγμή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης μικρότερης έκτασης αγωγών, που χρειάζονται, όπως είπε, λιγότερες υποδομές, λιγότερα χρήματα και είναι έτσι διαμορφωμένοι ώστε να λειτουργούν «για πολλά χρόνια στο μέλλον».

Την ίδια ώρα, με προκλητικό ύφος και με αναφορές στο τουρκολιβυκό μνημόνιο επανήλθε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το «πάγωμα» του αγωγού EastMed από τους Αμερικανούς.

Προκαλεί ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν, υπενθύμισε την ύπαρξη του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης, ενώ έκανε λόγο για ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά, «δεν πήραμε τα ερευνητικά σκάφη άδικα».

«Όπως ξέρετε, κάνουμε ήδη έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα. Και στη Μεσόγειο θα κάνουμε πάλι έρευνες, όταν θελήσουμε, με αυτό το δυναμικό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Παράθυρο» για αγωγό Αιγύπτου – Ελλάδας, μέσω Κρήτης, και άλλων μικρότερων σε έκταση αγωγών, αντί του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, άφησε στο μεταξύ ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άμος Χόχσταϊν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Αλκοόλ και ουσίες που ναρκώνουν στο αίμα της 24χρονης - Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση

Ανείπωτη θλίψη στην κηδεία του Μονογυιού: «Ο Τζώρτζης απλά έφυγε, απλά πήγε σε μια άλλη διάσταση»

Κορονοϊός: Η κατανομή των 23.340 νέων λοιμώξεων - 8.661 στην Αττική και 2.179 στη Θεσσαλονίκη