ΕΘΝΙΚΑ

Κατρούγκαλος μετά την συνάντηση με Δένδια: Να μην αφήσουμε η Τουρκία να πάρει δωρεάν ό,τι θέλει

Γιώργος Κατρούγκαλος
Ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτική εξωραϊσμού της πραγματικότητας»
Intime News

Κριτική για τους διπλωματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης ασκεί ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια

Την ανάγκη η Ελλάδα να επιστρέψει στην ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτική εξωραϊσμού της πραγματικότητας και σε ορισμένες περιπτώσεις διαστρέβλωσής της και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής», ενώ σημείωσε πως αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

«Το αφήγημά του, στο πλαίσιο του γενικότερου εξωραϊσμού, είναι ότι η Τουρκία είναι πλήρως απομονωμένη λόγω των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η κυβέρνησή του», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Και γενικώς αντιθέτως βλέπουμε ο διάδοχος των Εμιράτων, όχι απλώς να επισκέπτεται την Τουρκία, αλλά να συνάπτει ένα credit swap μαζί της 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ουσιαστικά έδωσε χείρα βοηθείας σε μια χειμαζόμενη οικονομία και αυτό το μήνα να προγραμματίζεται επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου στην Άγκυρα».

«Βλέπουμε οι ΗΠΑ, ενώ δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι της συμφωνίας, που τους δίνει ουσιαστικά γη και ύδωρ με παράταση των αμερικανικών βάσεων επ' αόριστον στην Ελλάδα, κάτι που κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης δεν είχε δώσει, να μας αδειάζουν στο θέμα του East Med», προσέθεσε.

«Αυτές είναι οι συνέπειες μιας πολιτικής που εγκαταλείπει την πολυδιάστατη και ενεργητική διπλωματία, για να ξαναγυρίσει στο επίπεδο της αντίληψης ότι η Ελλάδα είναι προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ, ένας πιστός και δεδομένος σύμμαχος», τόνισε χαρακτηριστικά και επεσήμανε:

«Εμείς θεωρούμε ότι η πολιτική μας πρέπει να είναι διαφορετική, ενεργητική και όχι αναβλητική. Τώρα που η Τουρκία συζητά με την ΕΕ το θέμα της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης, εμείς να θέσουμε ως όρο την παραπομπή της διαφοράς για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες στη Χάγη».

«Να μην αφήσουμε η Τουρκία να πάρει δωρεάν ό,τι θέλει. Να συνεχίσουμε να πιέζουμε ούτως ώστε η πολιτική της ενεργητικής διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο να ξαναποκτήσει δυναμική. Το East Med Gas Forum, που έχει έδρα στο Κάιρο, να γίνει η βάση μιας διάσκεψης πανευρωπαϊκής για την Ανατολική Μεσόγειο [...] Πρέπει η χώρα μας να επιστρέψει στην ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Να μην είναι δεδομένη, αλλά ενεργητική. Δυστυχώς όμως [αυτά] είναι πολλά να τα ζητάμε από τον κ. Μητσοτάκη", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.