ΕΘΝΙΚΑ

Πόλεμος Ουκρανία: Όλο και πιο ενεργός ο ρόλος της Ελλάδας – Υποστήριξη του ΝΑΤΟ από αέρα και θάλασσα

Πόλεμος Ουκρανία: Όλο και πιο ενεργός ο ρόλος της Ελλάδας – Υποστήριξη του ΝΑΤΟ από αέρα και θάλασσα

Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει στην πράξη την γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας – Πώς η χώρα μας στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας στα Βαλκάνια.

Σε χώρα - «κλειδί» για τις δράσεις της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας στον πόλεμο της Ουκρανίας εξελίσσεται η Ελλάδα, παρέχοντας υποστήριξη στις επιχειρήσεις που διεξάγονται σε θάλασσα και αέρα.

Τις προηγούμενες μέρες είχαμε γράψει πως ο εναέριος χώρος της Ελλάδας έχει ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με συμμαχικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν το FIR Αθηνών κατόπιν φυσικά αδείας που ζήτησαν και έλαβαν από το ΓΕΕΘΑ. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο Αρχιπέλαγος, με το πανίσχυρο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry J. Truman μαζί με τον στολίσκο που το συνοδεύει να μπαίνει στο Αιγαίο έχοντας στο κατάστρωμά του φορτωμένα με βαρύτατο οπλισμό μαχητικά F-18, F-35 και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, ενώ από πάνω του ελέγχουν τα πάντα ιπτάμενα ραντάρ Ε-2.

Η Σούδα επίσης μετατρέπεται σε ορμητήριο των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων με αμερικανικά τάνκερ να φτάνουν στη Σούδα, ενώ η Αλεξανδρούπολη, αναδεικνύεται σε περιοχή εξαιρετικής γεωστρατηγικής σημασίας, με τους Αμερικανούς να τροφοδοτούν από εκεί τις δυνάμεις στα Βαλκάνια.

Παράλληλα, η συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ γίνεται όλο και πιο ενεργή, με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας να λαμβάνει εντός της εβδομάδας ειδική αποστολή στα Βαλκάνια. Πιο συγκεκριμένα, ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου «EMB-145H AEW&C» απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ελευσίνας και πέταξε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και στα ανοιχτά της Βουλγαρίας, κοντά και στην περιοχή της Οδησσού, η οποία τις τελευταίες ώρες πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιπτάμενο ραντάρ της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ της Πολεμικής Αεροπορίας, συνέλλεξε εικόνες και πληροφορίες για τις θέσεις των ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία, στέλνοντας τα δεδομένα στο ΝΑΤΟ, το οποίο εικάζεται πως ενημέρωσε και τους αμυνόμενους Ουκρανούς, οι οποίοι φυσικά δεν διαθέτουν ανάλογα συστήματα. Ανάλογες αποστολές εναέριου ελέγχου στα Βαλκάνια πραγματοποιούνταν και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα δεδομένα να στέλνονται στις αρμόδιες νατοϊκές υπηρεσίες.

Η αποστολή του ιπτάμενου ραντάρ, είναι η τρίτη «συμβατική υποχρέωση» που εκτελεί η Ελλάδα απέναντι στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο της Ουκρανίας, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση και το ρόλο της ως βασικός πυλώνας της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Σε αντίθεση με την Τουρκία, που επιλέγει μια ερμαφρόδιτη ουδετερότητα, η Ελλάδα επιλέγει να έχει ξεκάθαρη προσέγγιση στον πόλεμο της Ουκρανίας, τασσόμενη σαφώς με την Ευρωατλαντική Συμμαχία. Ήταν μάλιστα και από τις πρώτες χώρες που έστειλε οπλισμό στην Ουκρανία, κίνηση που εξόργισε - όπως είναι φυσικό - το Κρεμλίνο. Ποια από τις δύο χώρες θα βγει κερδισμένη θα το μάθουμε μετά το τέλος του πολέμου, ωστόσο, είναι προφανές πως ο ρόλος της Ελλάδας ενισχύεται μεν στο ΝΑΤΟ, αλλά οι σχέσεις με την ομόθρησκη Ρωσία μπαίνουν στην κατάψυξη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και πώς μπορούν να αποκατασταθούν.