ΕΘΝΙΚΑ

Φίλης στο Newsbomb.gr: Ο Ερντογάν δεν είναι ρυθμιστής εξελίξεων – Ο ρόλος της Ελλάδας στη «σκακιέρα»

Φίλης στο Newsbomb.gr: Ο Ερντογάν δεν είναι ρυθμιστής εξελίξεων – Ο ρόλος της Ελλάδας στη «σκακιέρα»
INTIME

Πώς η Τουρκία προσπαθεί να επωφεληθεί από τον πόλεμο της Ουκρανίας – Γιατί οι Αμερικανοί «ξέχασαν» τις κατηγορίες κατά του Ερντογάν και γιατί κάτι θετικό για τη γείτονα δεν είναι απαραίτητα αρνητικό για την Ελλάδα – Ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Φίλης απαντά δίνει απαντήσεις στο Newsbomb.gr.

Ένα νέο σκηνικό στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης που επηρεάζει άμεσα τις περιφερειακές συνεργασίες και ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, διαμορφώνει η εμπόλεμη σύρραξη στην Ουκρανία.

Περιφερειακοί παίκτες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος αναζητούν τον ρόλο τους σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικά ασταθές και πολύπλοκο, ενώ ο παράγοντας Τουρκία επιχειρεί να επωφεληθεί με κάθε τρόπο, παίζοντας το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου.

Προς το παρόν φαίνεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν βγαίνει κερδισμένος – παρά το γεγονός ότι δεν τον εμπιστεύεται κανείς - αναδεικνύοντας την Τουρκία σε καθοριστικό παράγοντα που βρίσκει παράλληλα μια μοναδική ευκαιρία για να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Δύση και παράλληλα να μην τα «σπάσει» με τον Πούτιν.

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται και επηρεάζει σαφώς και την Ελλάδα, μίλησε στο Newsbomb.gr ο Αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού κολεγίου και αναλυτής διεθνών θεμάτων κ. Κωνσταντίνος Φίλης, επισημαίνοντας πως αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία και ο Ερντογάν είναι να μετατρέψουν τη στάση ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί που ακολουθούν, από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα.

«Προσπαθεί να δείξει στους μεν Αμερικανούς ότι αυτή του η στάση ωφελεί τις ΗΠΑ γιατί τους δίνει έναν δίαυλο με τη Ρωσία και παράλληλα δίνει στρατιωτικό στην Ουκρανία, το οποίο φαίνεται πως μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τους Ουκρανούς. Άρα, όταν οι Αμερικανοί ζητούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από τον Ερντογάν, η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια που θα καταστρέψει την οικονομία της».

Ερωτηθείς αν πείθει αυτή η τακτική Ερντογάν και αν τελικά κερδίζει κάτι επί της ουσίας, ο κ. Φίλης ξεκαθαρίζει πως «όλοι ξέρουν πως ρυθμιστής των εξελίξεων δεν είναι η Τουρκία, αλλά ο Πούτιν. Άρα, αν αυτός θελήσει να βάλει την Τουρκία στο παιχνίδι για να της κάνει το δώρο της διαμεσολάβησης, θα το κάνει. Όμως η Τουρκία, λέει και στους Αμερικανούς και στους Ρώσους πως εγώ είμαι εδώ για να παίξω αυτόν το ρόλο, γνωρίζοντας εξ αρχής ποια είναι θέση της και τα περιθώριά της, τα οποία είναι πάρα πολύ περιορισμένα».

Όπως είπε ο κ. Φίλης, φαίνεται πως οι ΗΠΑ έχουν «ξεχάσει» σε αυτή τη φάση όλα αυτά για τα οποία κατηγορούσαν την Τουρκία όλο το προηγούμενο διάστημα. «Αν αυτό μονιμοποιηθεί και αν οι δυτικοί αποδεχθούν ότι η Τουρκία είναι μια εξαιρετική περίπτωση, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να της αναγνωρίζονται, θα το μάθουμε μετά το τέλος του πολέμου. Το θέμα όμως είναι αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να επαναφέρουν την Τουρκία σε πλαίσιο συμπεριφοράς και κανόνων ή απλά θα θελήσουν να την επαναφέρουν στο δυτικό μαντρί με όρους που δεν είναι οι δέοντες για τους συμμάχους και κατ’ επέκταση για την Ελλάδα και την Κύπρο», σημείωσε ο καθηγητής.

Αναφορικά με το πώς επηρεάζει την Ελλάδα αυτή η μεταστροφή των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, τη στιγμή μάλιστα που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε μια εξαιρετικά φάση, ο κ. Φίλης επισημαίνει πως «όταν η Τουρκία κερδίζει κάτι, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι χάνει κάτι η Ελλάδα. Η χώρα μας θα χάσει μόνο στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει αυτή τη νέα κατάσταση σε βάρος μας. Κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει, αλλά μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Αυτό που τονίζω εγώ είναι πως αναφορικά με τη στάση τη δική μας, καλά κάνουμε και τηρούμε μια στάση υπευθυνότητας και καλά κάνουμε και θεωρούμαστε περισσότερο προβλέψιμοι και φερέγγυοι σε σχέση με την Τουρκία. Όμως δεν πρέπει να ταυτιζόμαστε πλήρως με τις θέσεις τους και να θεωρούμαστε δεδομένοι».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΙΛΗ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR: