ΕΘΝΙΚΑ

Με διπλωματικό μπαράζ απαντά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις

Με διπλωματικό μπαράζ απαντά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις
Η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης σε διεθνές, διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο δείχνει πως η χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στην Τουρκία να συνεχίσει την τακτική των εντάσεων

Στην αντεπίθεση η ελληνική κυβέρνηση μετά την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας

Η αιφνίδια κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο που επέλεξε η Άγκυρα έχει σημάνει συναγερμό στην Αθήνα, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Η φρενίτιδα των Τούρκων στο Αρχιπέλαγος είχε ως αποτέλεσμα δύο έντονα διαβήματα της Αθήνας στην Άγκυρα, το πάγωμα από μέρους της Ελλάδας των συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και την αναλυτική ενημέρωση Στόλτεμπεργκ από Μητσοτάκη για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Και ενώ η Ελλάδα αποφάσισε την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής της άμυνας η Τουρκία κάνει την ανήξερη κατηγορώντας τη χώρα μας για … τριήμερο παραβιάσεων, για το οποίο, όμως, δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 20 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια ανεπτυγμένα στο Αρχιπέλαγος, ο Στρατός Ξηράς είναι σε κατάσταση «επιφυλακής», ενώ η Πολεμική Αεροπορία δίνει καθημερινά ηχηρά ραπίσματα στους προκλητικούς Τούρκους βγάζοντας πάντα μεγαλύτερο αριθμό αεροσκάφων και αναχαιτίζοντας με συνοπτικές διαδικασίες.

Η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης σε διεθνές, διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο δείχνει πως η χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στην Τουρκία να συνεχίσει την τακτική των εντάσεων, αμφισβητώντας διαρκώς την ελληνική κυριαρχία.
Στο πλαίσιο αυτό που διαμορφώνεται αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν μεταβαίνει στην Ουάσινκτον έχοντας στις βαλίτσες του και τον φάκελο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τον φάκελο του υπουργείου Εξωτερικών, με όλες τις τουρκικές δραστηριότητες των τελευταίων εβδομάδων. Σκοπός είναι στις διευρυμένες συνομιλίες -εάν χρειαστεί– να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από την ελληνική αντιπροσωπεία και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι προκλήσεις εκδηλώνονται, λίγα 24ωρα μετά από την ανακοίνωση για το ραντεβού Μητσοτάκη - Μπάιντεν και την στιγμή που το Kογκρέσο απορρίπτει κάθε συζήτηση περί συνέχισης της συνεργασίας με την Τουρκία στον τομέα των εξοπλισμών. Μετά την εκδίωξη της Τουρκίας από τον πρόγραμμα των F-35, ακολούθησε η «πόρτα» της Ουάσιγκτον στο αίτημα των γειτόνων μας για την αγορά F-16.

Στο ουκρανικό επίσης, οι πρωτοβουλίες Ερντογαν για απευθείας συνομιλίες Πούτιν - Ζελενσκι έπεσαν στο κενό και το μόνο που έμεινε από αυτή την ιστορία ήταν τα πομπώδη πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου και οι… τυμπανοκρουσίες Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης:

Με υπόμνημα για τις τουρκικές προκλήσεις στις αποσκευές ο Μητσοτάκης στο Λευκό Οίκο