ΕΘΝΙΚΑ

Η Ελλάδα «ρίχνει στα σχοινιά» την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής – Το θετικό προσχέδιο συμπερασμάτων

Η Ελλάδα «ρίχνει στα σχοινιά» την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής – Το θετικό προσχέδιο συμπερασμάτων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει με επίταση στη Σύνοδο Κορυφής τις προκλήσεις της Τουρκίας
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει με επίταση στη Σύνοδο Κορυφής τις προκλήσεις της Τουρκίας

Μπορεί η Σύνοδος Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο να επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και οι συνέπειες που έχουν φέρει, ωστόσο η Ελλάδα έχει φροντίσει ψηλά στην ατζέντα να μείνει και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων με το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει να δικαιώνει τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου είχε φροντίσει να διαμηνύσει ότι θα θέσει το θέμα των προκλητικών κινήσεων και δηλώσεων της Τουρκίας λέγοντας τότε ότι «εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική της, το ζήτημα να συζητηθεί ξανά στην τακτική σύνοδο του Ιουνίου και να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της εντελώς περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της Τουρκίας και στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, το βράδυ της Τετάρτης σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το μέτωπο κατά της Άγκυρας στους κόλπους της ΕΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ α τετ με τον Ιταλό ομόλογό του έθεσε και το θέμα της ενεργειακής κρίσης με τους δύο πρωθυπουργούς να συμφωνούν στο ότι θα ζητήσουν πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στη Σύνοδο Κορυφής.

Το θετικό υπέρ της Ελλάδας μέτωπο στην κρίση που περνάει απέναντι στην Τουρκία επιβεβαιώνει και η στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος σε ενημέρωση των Ευρωπαίων ανταποκριτών την Τετάρτη ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο και προκλητικό η Άγκυρα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και να θέτει ζήτημα της κυριαρχίας της επί των νησιών της. Ο κ. Βέμπερ είπε, μάλιστα, ότι η στάση αυτή θα έπρεπε να οδηγήσει τα κράτη-μέλη να συζητήσουν την επιλογή του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Αυτό που περιμένει η ελληνική πλευρά είναι να επιβεβαιωθούν και επίσημα οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τα προηγούμενα 24ωρα σχετικά με το περιεχόμενο του κειμένου συμπερασμάτων στο οποίο φέρεται να περιλαμβάνεται μια ξεκάθαρη προειδοποίηση στον Ταγίπ Ερντογάν και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Όπως αποκάλυψε το euroactiv, το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

Επίσης, υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, τονίζοντας ότι: «Αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Σχετικές ειδήσεις