ΕΘΝΙΚΑ

Έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση η Ελλάδα

Έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση η Ελλάδα
Σε απόλυτη ετοιμότητα η Αθήνα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ελληνοτουρκικά: Εκτός ελέγχου η Άγκυρα – Το διάβημα, το νέο παραλήρημα Ερντογάν και η τακτική της Αθήνας

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία, εντείνοντας την προκλητική της στάση έναντι της Ελλάδας. Μετά τα fake news του Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ και την σκληρή απάντηση που έλαβε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Άγκυρα κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις, σχετικά με τις φωτογραφίες στρατιωτικών οχημάτων από δύο ελληνικά νησιά που δημοσιοποιήθηκαν σε τουρκικά ΜΜΕ. Οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα πως παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, στρατιωτικοποιώντας τα νησιά και ζήτησαν από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα να σταματήσουν οι συγκεκριμένες «προκλήσεις».

Σύμφωνα με τη Milliyet, η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε και στις ΗΠΑ, απαιτώντας από εκείνες «να σέβονται το status στο ανατολικό Αιγαίο» και να μην βοηθούν τη «στρατιωτικοποίηση των νησιών».

Απαντώντας στο τουρκικό διάβημα, η ελληνική πλευρά μέσω του πρέσβη Χριστόδουλου Λάζαρη, απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα και θα συνεχίσει να απαντά στην εμπρηστική ρητορική της γειτονικής χώρας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, με την αποτύπωση της αλήθειας αλλά και μέσω των ισχυρών συμμαχιών που συνεχίζει να χτίζει.

Παράλληλα το νέο παραλήρημα της Άγκυρας δεν αφήνει περιθώρια για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνόδου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιας συνάντησης Ερντογάν– Μητσοτάκη στην Πράγα. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV σημείωσε ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση θα κριθεί από τα βήματα που θα κάνει η ελληνική πλευρά μέχρι τότε.

Πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε; «Είδαμε τις δηλώσεις Καλίν, δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα για το θέμα αυτό».

Επίσης κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε και για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ερωτώμενος από το Newsbomb.gr, ξεκαθαρίζοντας ότι «πάντα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση αποτελεσματικά, επ' ωφελεία εθνικών μας δικαίων». «Δεν ερμηνεύουμε λόγους για τους οποίους κλιμακώνεται ένταση, μας ενδιαφέρει να αποδομούμε την επιχειρηματολογία Τουρκίας στο Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε.

Σχετικές ειδήσεις