ΕΘΝΙΚΑ

Συμμαχία Ελλάδας - Αιγύπτου έναντι του τουρκολιβυκού μνημονίου: «Είναι παράνομο»

Δένδιας - Σουκρή
Intime News

Επικοινωνία Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και συμφωνία για αμφισβήτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου - Μεταβαίνει άμεσα στο Κάιρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη.

Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης.

Συμφωνήθηκε επίσης όπως ο Έλληνας ΥΠΕΞ μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.

Μπαράζ επαφών Νίκου Δένδια με φόντο τη Λιβύη

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη φερόμενη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση της λιβυκών ΑΟΖ από την Τουρκία είχε «μπαράζ» διπλωματικών επαφών.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, με τον οποίο συζήτησαν, όπως σημείωσε σε ανάρτησή του ο ΥΠΕΞ, «τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη».

«Επιζήμιες κινήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και τη Λιβύη»

Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο επίκεντρο της παρέμβασής του ήταν η ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ, μεταξύ άλλων και στην ενέργεια, οι στενοί δεσμοί Ελλάδας – Ισραήλ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, καθώς και «οι επιζήμιες για την περιοχή κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη δημοσιοποίηση από την Τουρκία, ότι υπέγραψε συμφωνία με την Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες, ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολίασαν πως «το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά», ενώ θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, «εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενό της».

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι «ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

»Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

»Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων».

Η λιβυκή Βουλή τινάζει στον «αέρα» τη συμφωνία με την Τουρκία

Νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωση κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου εξέδωσε το κοινοβούλιο της Λιβύης, μετά την συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των λιβυκών υδρογονανθράκων

Η Βουλή της Λιβύης αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία αυτή χαρακτηρίζοντάς την παράνομη και πως καταπατά τις διεθνείς συμφωνίες. «Το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών, όπως αναφέρει δεν φέρει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος.

Σημειώνεται ότι το Λιβυκό Κοινοβούλιο, έχει άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του.

Επιπλέον το Λιβυκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως η συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία, αποστερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα δικαιώματά της στους υδρογονάνθρακες.

Η τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψε σήμερα στις 15:00 τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάθρακες, όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Twitter του.

«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου» γνωστοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία επιτρέπει την εκμίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για Εξερεύνηση Πετρελαίου και Αερίου από τουρκικές εταιρείες.

Πιο κοντά το «θερμό επεισόδιο» με την Ελλάδα

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Λιβύη. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνοδεύεται από τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εμπορίου, Μέχμετ Μους, τον διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν.

Τα πρόσωπα προφανώς και έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για τους κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ερντογάν. Ειδικότερα, τα «χαρτοφυλάκια» των Ντονμέζ και Ακάρ έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το ταξίδι στη Λιβύη, καθώς φημολογείται πως η Άγκυρα έχει ρίξει «γέφυρες» και στις δυο αντιμαχόμενες πολιτικές πλευρές έτσι ώστε να επαναφέρει και να ενεργοποιήσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, προβλέπεται να συζητηθεί η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη και οι εκλογές στο πλαίσιο αυτό, να επανεξεταστούν οι διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για στρατιωτική εκπαίδευση, και να ανταλλάξουν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Μάλιστα, λογαριασμοί που προωθούν το αφήγημα της Άγκυρας στα social media, όπως ο παρακάτω που φέρει το όνομα «Γαλάζια Πατρίδα», εμφανίζονται σίγουροι για εκχώρηση της ΑΟΖ της Λιβύης στην Τουρκία. «Ο υπουργός Τσαβούσογλου θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την εκχώρηση της ΑΟΖ στην Τουρκία για να γίνουν έρευνες από τουρκικές εταιρείες ενέργειας», αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ δημοσιεύει και τον σχετικό χάρτη.

Σε αυτόν, φαίνονται ξανά οι περιοχές όπου δεσμεύονται από το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και γίνεται σαφές πως όχι απλά θα ανέβει κατακόρυφα το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, αλλά ο κίνδυνος «ανάφλεξης» θα είναι πιο κοντά από ποτέ.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι η εξέλιξη αυτή έχει έρθει σε μια εποχή όπου η Τουρκία έχει φτάσει στα άκρα τις σχέσεις της με την Ελλάδα, κλιμακώνει διαρκώς την ένταση και επιχειρεί με κάθε τρόπο να προκαλέσει «ατύχημα» στο Αιγαίο ή οπουδήποτε αλλού θα της ήταν «χρήσιμο» για τις επιδιώξεις της, γίνεται αντιληπτό ότι τα πράγματα «θερμαίνονται» επικίνδυνα. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις έχοντας σαφή και πάγια θέση.

Η χώρα δεν επιδιώκει συγκρούσεις, βασίζεται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, πλην όμως, αν καταστεί αναγκαίο θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα.

Σχετικές ειδήσεις