ΕΘΝΙΚΑ

Απάντηση στη νέα Τουρκολυβική συμφωνία: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της

Απάντηση στη νέα Τουρκολυβική συμφωνία: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αν υπάρξει νέα συμφωνία για παραχώρηση της ΑΟΖ της Λιβύης στην Τουρκίας, η Αθήνα θα απαντήσει επίσημα καθιστώντας σαφές ότι θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα δικαιώματά της.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία για την παραχώρηση της ΑΟΖ της πρώτης, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι σε αυτό το «θέατρο επιχειρήσεων» είναι πολύ πιθανό να διαδραματιστεί το θερμό επεισόδιο που όλοι φοβούνται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά. Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, ήδη προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.