ΕΘΝΙΚΑ

Μπαράζ επαφών με Αμερικανούς στην Ελλάδα – Πώς απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα για τη Λιβύη

Μπαράζ επαφών με Αμερικανούς στην Ελλάδα – Πώς απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα για τη Λιβύη
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Συναντήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και άλλων στελεχών της κυβέρνησης με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ και βουλευτές των ΗΠΑ. Η ελληνική «αντεπίθεση» στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Έντονη κινητικότητα επικρατεί τα τελευταία 24ωρα, μετά την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη και τη σύναψη νέας συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες για την περιοχή του παράνομου Τουρκολυβικού μνημονίου. Μια συμφωνία που βάζει «φωτιά» νότια της Κρήτης και αναμένεται να προκαλέσει νέο πεδίο αντιπαραθέσεων.

Η Ελλάδα, προφανώς, δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια και ήδη έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια σειρά από επαφές και συναντήσεις με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ αλλά και Αμερικανούς βουλευτές που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ που πραγματοποίησε επίσκεψη στη βάση της Σούδας, ενώ Αμερικανοί βουλευτές θα περάσουν την πόρτα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου. Το «μενού» των επαφών τους στην Αθήνα, περιλαμβάνει συνάντηση τόσο με τον κ. Παναγιωτόπουλο, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Ο τελευταίος, αναμένεται να ταξιδέψει άμεσα στην Αίγυπτο για να έχει επαφές για το συγκεκριμένο θέμα. Μόλις χθες, μάλιστα, είχε τηλεφωνική επαφή με τον ομόλογό του στο Κάιρο, Σαμέχ Σούκρι, όπου εκ νέου αμφισβήτησαν τη νομιμότητα των ενεργειών Λιβύης και Τουρκίας.

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην περιοχή

Η Ελλάδα -όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών- παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα την υπογραφή «Μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται. Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του «μνημονίου» εκείνου θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη χθες Δευτέρα στην Τρίπολη.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου παράνομου μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry. Αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το συγκεκριμένο μνημόνιο και συμφωνήθηκε ο Νίκος Δένδιας να μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή. Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε στο ΥΠΕΞ και είχε συνάντηση χθες το βράδυ με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, George Tsounis.

Σχετικές ειδήσεις