ΕΘΝΙΚΑ

Frontex: Οι Τούρκοι παραβίασαν ελληνική περιοχή ευθύνης στη Σάμο

FRONTEX
Έρευνα για την προκλητική ενέργεια της τουρκικής ακτοφυλακής θα διενεργήσει η Frontex.
AP Photo

Έρευνα για την προκλητική ενέργεια της τουρκικής ακτοφυλακής στη Σάμο έχει ξεκινήσει η Frontex.

Ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό στη Σάμο ξεκινά η Frontex, καθώς σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ θεωρεί το συμβάν ιδιαίτερα σοβαρό. Στόχος της Frontex είναι να υπάρξει ακριβές πόρισμα για το τι ακριβώς συνέβη με το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και με το σκάφος του λιμενικού.

Η έρευνα θα «τρέξει» παράλληλα με αυτή του Λιμενικού Σώματος, ενώ αναμένεται να ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές Αρχές για το θέμα. Στην περιοχή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν και ένα ιταλικό σκάφος της Frontex η οποία κάνει λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση ελληνικής περιοχής ευθύνης από τους Τούρκους.

Αυτή η αναφορά υπάρχει στην επίσημη έκθεση που συνέταξαν τα μέλη της Frontex και την απέστειλαν στην έδρα του ευρωπαϊκού οργανισμού στη Βαρσοβία.

Η θέση της Ελλάδας

Η επίσημη θέση της Ελλάδας για το συμβάν, εκφράστηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος μίλησε τόσο για το περιστατικό ακραίας τουρκικής προκλητικότητας στη Σάμο όσο και για το ναυάγιο στο στενό του Καφηρέα. Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη και τα δύο περιστατικά είναι απόδειξη της πολιτικής της Τουρκίας και της συνεργασίας της με τους διακινητές.

Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε παιχνίδια στο Αιγαίο, συνεχίζοντας να διεξάγει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έτσι ώστε να σώζει ανθρώπινες ζωές στις ελληνικές θάλασσες.

«Μέσα σ’ ένα 24ωρο, αφενός η Τουρκία εξακολουθεί να επιτρέπει στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών να στέλνουν συνανθρώπους μας στο θάνατο, με την Ελλάδα να σώζει όσο περισσότερους μπορεί και αφετέρου, σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής, προκαλεί, εισερχόμενο στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, επιθυμώντας ίσως να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο», αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός.

«Τα στελέχη του Λιμενικού αντέδρασαν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, χωρίς να παρασυρθεί στα παιχνίδια που επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο», τόνισε κλείνοντας.

Το προκλητικό επεισόδιο ανοικτά της Σάμου

Αίσθηση έχει προκληθεί από το επεισόδιο που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σάμου, το πρωί της Τρίτης (1/11) με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, το οποίο έκανε επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Σκάφος του Λιμενικού ενημέρωσε εκείνο της τουρκικής ακτοφυλακής ότι βρίσκεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα και η “απάντηση” ήταν να γίνει επίδειξη οπλισμού και επικίνδυνοι ελιγμοί!

Το επεισόδιο σημειώθηκε, μάλιστα, παρουσία πλοίου της Frontex στην περιοχή.

Το δελτίο Τύπου του λιμενικού:

Αναφορικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, στη θαλάσσια περιοχή 3,8 ν.μ. νότια Σαμιοπούλας ν. Σάμου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι οι έρευνες συνεχίζονται και σήμερα από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αεροσκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και σκάφος δύναμης FRONTEX.

Πρωινές ώρες σήμερα, Φ/Γ πλοίο ξένης σημαίας, το οποίο είχε δεσμευτεί από το ΕΚΣΕΔ να συμμετάσχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, εντόπισε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, μία (01) σορό, ενημερώνοντας τουρκική ακταιωρό, η οποία έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων για την παραλαβή της.

Στη συνέχεια, τουρκική ακταιωρός, η οποία έπλεε σε παρακείμενη περιοχή, εισήλθε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού και ενώ το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ παράλληλα προέβη σε επίδειξη οπλισμού.

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω τουρκική ακταιωρός δεν είχε καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό αγνοουμένων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία της.

Σημειώνεται ότι οι κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού δυσχέραιναν το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της δύναμης FRONTEX καθώς και την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης αγνοούμενων.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα παρουσία ιταλικού σκάφους της δύναμης FRONTEX, το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε το συμβάν προκειμένου να ενημερώσει τον Οργανισμό FRONTEX για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.