ΕΘΝΙΚΑ

Φρεγάτες Belh@rra: Τοποθετήθηκε ο ιστός με το ραντάρ Seafire – Τα «μάτια» και τα «αυτιά» του πλοίου

Φρεγάτες Belh@rra: Τοποθετήθηκε ο ιστός με το ραντάρ Seafire – Τα «μάτια» και τα «αυτιά» του πλοίου

Η φρεγάτα «Ναύαρχος Ρονάρ» παίρνει σταδιακά την ολοκληρωμένη της μορφή – To PSIM με το ραντάρ Seafire, το σύστημα πολέμου Setis και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα τοποθετήθηκε στο πλοίο και αρχίζουν άμεσα οι εξαντλητικές δοκιμές.

Πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη των εργασιών της πρώτης φρεγάτας FDI Belh@rra, που προορίζεται για το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, το πλοίο έχει ήδη πέσει στο νερό, ενώ σήμερα, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, οι εικόνες που έρχονται από το ναυπηγείο της Λοριάν προκαλούν ενθουσιασμό στο Πολεμικό μας Ναυτικό.

Ο λόγος; Τοποθετήθηκε ο ιστός (PSIM) που φέρει το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire της Thales. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του πλοίου, τον «εγκέφαλο» ουσιαστικά της Belh@rra, στον οποίο βρίσκονται τα κορυφαία ηλεκτρονικά συστήματα, μεταξύ των οποίων και το σύστημα μάχης Setis.

Με χειρουργικές κινήσεις, το εξειδικευμένο προσωπικό της Naval Group στα γαλλικά ναυπηγεία, αλλά και τα στελέχη της Thales που ανέπτυξαν την τεχνολογία του υπερσύγχρονου ραντάρ και βρίσκονται επίσης στη Λοριάν, «κούμπωσαν» τον ιστό στην πρώτη FDI, ο οποίος αποτελεί τα μάτια και τα αυτιά του πλοίου.

Δείτε τις εικονες:

Με την ολοκλήρωση των εργασιών τοποθέτησης του πυργίσκου στη γαλλική φρεγάτα «Ναύαρχος Ρονάρ», θα ξεκινήσουν οι εξαντλητικές δοκιμές όλων των συστημάτων και των όπλων του πλοίου εν πλω, με τους τελειομανείς Γάλλους να στοχεύουν στην άρτια λειτουργία ακόμα και του πιο απλού συστήματος.

Το ραντάρ μάλιστα των FDI, το πρώτο πλήρως ψηφιακό με τέσσερις επίπεδες κεραίες που βασίζονται στην τεχνολογία AESA, είναι αυτό που καθιστά το πλοίο gamechager. Παρέχει πρόσβαση σε όγκο επιτήρησης αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων και είναι ικανό να ανιχνεύει «αόρατες» απειλές από μη επανδρωμένα οχήματα έως υπερηχητικούς πυραύλους. Η εκτεταμένη αντιαεροπορική του ικανότητα επιτρέπει την παροχή προστασίας, άμυνας περιοχής και επέμβασης έναντι των πιο σημαντικών αερομεταφερόμενων απειλών.

Με τον τρόπο αυτό, οι φρεγάτες Behl@rra προσφέρουν τον πλήρη έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, καθώς διαθέτουν αεράμυνα περιοχής και ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, ενώ Παράλληλα, μπορούν να αντιμετωπίζουν κυβερνοεπιθέσεις, UAV’s οπλισμένα και μη, αλλά και βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους.

«Oι FDI είναι από τις λίγες φρεγάτες ικανές να προστατεύουν αποτελεσματικά μονάδες ή περιοχές υψηλής αξίας στη θάλασσα, παράκτιες εγκαταστάσεις, πόλεις και ελληνικά νησιά χάρη στις εξαιρετικές τους ικανότητες», είχε τονίσει πριν μερικές ημέρες ο Εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Naval Group, ενώπιον του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, ο οποίος με απόλυτη ικανοποίηση διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την ταχύτατη και αποτελεσματική ναυπηγική διαδικασία που ακολουθούν οι Γάλλοι.

Αυτό βεβαίως αποτελεί και ένα ακόμα κίνητρο για την άμεση ενεργοποίηση της option για την απόκτηση της 4ης ελληνικής Belh@rra, με τη πρώτη φρεγάτα για λογαριασμό του Πολεμικού μας Ναυτικού να έχει ήδη ξεκινήσει να ναυπηγείται. Ήδη οι Γάλλοι έχουν «χτίσει» πέντε από τα εννέα διαφορετικά blocks της πρώτη ελληνικής Belh@rra, που θυμίζουμε πως θα φέρει το όνομα «ΚΙΜΩΝ». Στις 21 Οκτωβρίου 2022, το πρώτο μπλοκ της πρώτης φρεγάτας τοποθετήθηκε στη ναυπηγική δεξαμενή (dry dock), γεγονός που σηματοδότησε και την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης του πλοίου στο χώρο ναυπήγησης.

Σχετικές ειδήσεις