21 Νοεμβρίου: Γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις - Η Υπέρμαχος Στρατηγός Παναγία πάντα δίπλα τους
Πηγή: Newsbomb.gr
ΕΘΝΙΚΑ

21 Νοεμβρίου: Γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις - Η Υπέρμαχος Στρατηγός Παναγία πάντα δίπλα τους

Η διπλή εορτή της Παναγίας και των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος μας - Η Υπεραγία Θεοτόκος πάντα στα φτερά, τις πλώρες και το μυαλό των τριών Κλάδων - Πάντα να εμπνέει τόλμη, ανδρεία, θάρρος και αντοχή.

Η 21η Νοεμβρίου είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστή και σημαντική για την πατρίδα μας. Αποτελεί διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Πανηγυρίζουμε με θρησκευτική ευλάβεια, τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου και ταυτόχρονα, γιορτάζουμε και τιμούμε την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η 21η Νοεμβρίου είναι η μέρα που με υπερηφάνεια, συγκίνηση και υπέρτατο σεβασμό θυμόμαστε όλους εκείνους τους Έλληνες, επώνυμους και ανώνυμους, που πολέμησαν στα πεδία των μαχών για την Ελευθερία της Πατρίδας μας, υπέρ βωμών και εστιών, για τα Ιερά και τα Όσια της Φυλής μας.

Ο συνδυασμός της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, με την Θεομητορική εορτή, κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι. Διότι, προσαγομένη στο Ναό του Θεού είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους των Ελλήνων, η προστάτιδα του φιλοχρίστου και ενδόξου Στρατού μας, που θέτει το έργο, την αποστολή και την επιτυχία του, υπό τη σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Από τα Βυζαντινά χρόνια άλλωστε, η Παναγία μας, ως Υπέρμαχος Στρατηγός καθοδηγεί τα Ελληνικά Όπλα και υπερασπίζεται το Ορθόδοξο Χριστιανικό Ελληνικό Έθνος. Όντας υπό την προστασία της Μητέρας του Θεού, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταγράψει σελίδες δόξας και ηρωισμού στα διάφορα πεδία των μαχών και όχι μόνο.

Οι πολεμικές σημαίες.

Δεν όμως μόνο η δράση επί του πεδίου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πλούσια κοινωνική δράση και προσφορά σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας μας. Η προσφορά τους εκδηλώνεται με κάθε μορφής συμμετοχή και δραστηριότητα, όπως η νοσηλευτική αρωγή, η συνδρομή στη βελτίωση της ζωής κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, η συνδρομή στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η συνεισφορά τους στην οικονομική δραστηριότητα των περιοχών όπου εδρεύουν, και ειδικότερα στις ακριτικές περιοχές, όπου πλέον των άλλων είναι μεγάλη η προσφορά τους και στον ηθικό-ψυχολογικό τομέα.

Γιατρός του Στρατού εξετάζει ασθενή σε ακριτικό νησί.

Μέσα στη σημερινή δίνη της πνευματικής, αξιακής και πολιτισμικής κρίσης, της σαφέστατης κοινωνικής σήψης και της στρέβλωσης της ελληνορθόδοξης παιδείας και αγωγής, υπάρχουν κάποιοι που εξακολουθούν να αγωνίζονται και να τιμούν τον όρκο που έδωσαν για την πατρίδα.

Είναι οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι αυτοί που πάνε κόντρα σε όλους αυτούς που επιχειρούν να χλευάσουν την Πίστη μας, να ειρωνευτούν την Πατρίδα μας, να λοιδορήσουν τα εθνικά μας σύμβολα τα οποία θεωρούν γραφικά, αναχρονιστικά.

Είναι αυτοί που δίνουν καθημερινές μάχες δεμένοι στο κάθισμα ενός μαχητικού αεροσκάφους, χιλιάδες πόδια πάνω από τη Γη, για τη διατήρηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Είναι αυτοί που καταδύονται στα βάθη της θάλασσας μέσα σε «ατσάλινους σωλήνες», στα υπερσύγχρονα ελληνικά υποβρύχια.

Είναι αυτοί που βρίσκονται εν πλω τις μισές μέρες του χρόνου αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των Τούρκων και δίνοντας το «παρών» σε κάθε συμμαχική αποστολή, από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι τον Περσικό κόλπο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Είναι αυτοί που δημιουργούν τον «σιδερένιο θώρακα» των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα σε θηριώδη άρματα μάχης.

Είναι αυτοί που με τον πράσινο μπερέ στο κεφάλι πηδούν με αλεξίπτωτα μέρα και νύχτα.

Είναι αυτοί που έχουν κάνει σπίτι τους τις βραχονησίδες του Αιγαίου, που με ψυχή και σώμα δυνατό βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή.

Είναι αυτοί που μεταφέρουν ασθενείς όλο το χρόνο από κάθε γωνιά της Ελλάδας, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Είναι αυτοί που μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα στους ακρίτες μας, στα απομακρυσμένα νησιά και τους κάνουν να νιώθουν ασφαλείς.

Είναι αυτοί που σπεύδουν να βοηθήσουν με προσωπικό και Μέσα σε κάθε φυσική καταστροφή. Από τις πυρκαγιές στον Έβρο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, μέχρι τις πλημμύρες στα χωριά της Θεσσαλίας και τον αποχιονισμό των οδηγών στην Αθήνα.

Είναι αυτοί που δεν αφήνουν τη σημαία να την πάρει ο αέρας, αλλά προτιμούν να την υπερασπιστούν και να φύγουν τυλιγμένοι με αυτή.

Είναι αυτοί που προσφέρουν πολύτιμο υλικό σε ακριτικές σχολικές μονάδες και στηρίζουν με κάθε τρόπο τις υποδομές.

Είναι αυτοί που σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν να χαίρουν της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των Ελλήνων, της εκτίμησης, του σεβασμού τον οποίο έχουν κερδίσει με το σπαθί τους, με τη δουλειά τους, με την πίστη και την αφοσίωση στο λειτούργημα που επιτελούν.

Με το βλέμμα στη νέα εποχή

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιλαμβανόμενη τις προκλήσεις των καιρών, δεν σταματά να βρίσκεται σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο. Οι συνεχόμενες κρίσεις ανέδειξαν την ανάγκη επικαιροποίησης των επιχειρησιακών σχεδίων σε στρατηγικό αλλά και επιχειρησιακό/τακτικό επίπεδο, ενώ αποτέλεσαν επιπλέον το έναυσμα συνακόλουθων ενεργειών για την αναβάθμιση και ανανέωση του στελεχιακού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του εξοπλισμού τους.

Όπως και στην περίπτωση της υβριδικής επίθεσης στον Έβρο, η κρίση του ORUC REIS εδραίωσε την αντίληψη διατήρησης και περαιτέρω ανάπτυξης υψηλής αποτρεπτικής ισχύος, με δεδομένη την εκτίμηση ότι η τουρκική προκλητικότητα θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα-αν όχι θα κλιμακωθεί.

Η εμπέδωση της ανάγκης ποιοτικής αναβάθμισης των συστημάτων και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι μονοσήμαντη, περιοριζόμενη μόνο στην απόκτηση νέων αλλά περιλαμβάνει και τη διατήρηση των υπαρχόντων σε άριστη επιχειρησιακή κατάσταση, ιδίως τώρα που τα σύννεφα των προκλήσεων στην περιοχή μας συνεχώς πυκνώνουν.

Προγράμματα τα οποία υπήρχαν στους σχεδιασμούς των Επιτελείων, όπως η απόκτηση μιας μοίρας 24 υπερσύγχρονων μαχητικών RAFALE, o εκσυγχρονισμός των F-16 στην έκδοση των Viper, η απόκτηση των φρεγατών Belh@rra «έτρεξαν» γρήγορα και υλοποιήθηκαν σε εντυπωσιακά μικρούς χρόνους, πολλαπλασιάζοντας κατακόρυφα το επιχειρησιακό όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μία εποχή που το χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Παράλληλα όμως βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι διαδικασίες για την ένταξη στο Πολεμικό μας Ναυτικό ολοκαίνουργιων κορβετών, ο παράλληλος εκσυγχρονισμός των τεσσάρων υπαρχουσών φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ, η απόκτηση αντιαρματικών όπλων για τον Στρατό Ξηράς και φυσικά η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα των κορυφαίων μαχητικών 5ης γενιάς, F-35.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έχουν την τύχη αυτή την περίοδο να διοικούνται από μια ηγετική ομάδα ικανότατων αξιωματικών, πολύπειρων, δυναμικών και αποφασιστικών. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς έχουν επιβεβαιώσει στην πράξη τις ικανότητές σε όλες τις κρίσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Και η αλήθεια είναι πως μόνο λίγες δεν ήταν.

3615384.jpg
Από αριστερά: Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, ημέρα εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Εισοδίων της Θεοτόκου (Προστάτιδας των Ενόπλων Δυνάμεων) θα πραγματοποιηθούν στην Αττική οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

  • Την 08:00 επίσημη Έπαρση της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
  • Την 10:30 επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β΄, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
  • Την 11:30 κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη.
  • Την 17:09 επίσημη Υποστολή της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
  • Προβολή της Ελληνικής Σημαίας στο κτήριο του ΓΕΕΘΑ μέσω 3D projection mapping.
  • Επισκέψεις κοινού στην Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας από 10:00 έως 17:00.
  • Λειτουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ στο Τατόι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από 10:30 έως 16:00.

Επίσης, το βράδυ της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά εορταστική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Επιπλέον και σε όλη την επικράτεια θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

  • Γενικός Σημαιοστολισμός των Μονάδων, Στρατιωτικών Καταστημάτων και Πολεμικών Πλοίων, από την 08:00 μέχρι και την δύση του ηλίου.
  • Εκθέσεις οπλικών συστημάτων στις έδρες των Σχηματισμών – Συγκροτημάτων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό καθώς και πρόσκληση σχολείων για παρακολούθηση των δραστηριοτήτων.
  • Επισκέψεις κοινού στην Φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ στον Ναύσταθμο Κρήτης από 10:00 έως 17:00.
  • Οργάνωση επετειακών – μουσικών δράσεων σε επίπεδο Σχηματισμών.
  • Φωταγώγηση των Μονάδων, Στρατιωτικών Καταστημάτων και Πολεμικών Πλοίων κατά τις βραδινές ώρες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις γιορτάζουν αύριο, 21 Νοεμβρίου και τα έτη πολλά που τους εύχονται όλοι οι Έλληνες τα ατενίζουν με αισιοδοξία, με σιγουριά, με πίστη στις δυνάμεις μας, με αποφασιστικότητα και όραμα. Το μόνο που απαιτείται, είναι ενότητα και σεβασμός.

Το Newsbomb.gr εύχεται χρόνια πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις και η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Παναγία μας πάντα να τις προστατεύει.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Διαβάστε επίσης

Η ημερήσια διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για την ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων

F-16 Viper: Εντυπωσιάζει τους Έλληνες πιλότους – Τι λένε στο Newsbomb.gr «γεράκια» της HAF

Ο πιλότος του «ΖΕΥΣ», Χρ. Γιακουμής μιλά αποκλειστικά στο Newsbomb.gr

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ