ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

To παρασκήνιο της επίσκεψης Δένδια στο Τελ Αβίβ και τι πιστεύει το Ισραήλ για την Τουρκία

To παρασκήνιο της επίσκεψης Δένδια στο Τελ Αβίβ και τι πιστεύει το Ισραήλ για την Τουρκία
Στιγμιότυπο από τις κοινές δηλώσεις των Νίκου Δένδια και του Ελί Κοέν στην Ιερουσαλήμ.
ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο», για την παρουσία του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στο Ισραήλ, και τις σχέσεις του Τελ Αβίβ με την Άγκυρα.

Η ξεκάθαρη αναφορά του υπουργού εξωτερικών του Ισραήλ ότι στηρίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ικανοποίησε πλήρως την Αθήνα καθώς έρχεται σε μια συγκυρία που ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να αποκαταστήσει πλήρως τις διμερείς του σχέσεις με το Τελ Αβιβ. Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, μάλιστα, είναι τακτικός συνομιλητής με τον Τούρκο πρόεδρο σε μηνιαία βάση και τάσσεται υπέρ της επαναπροσέγγισης Αθήνας - Άγκυρας. Μάλιστα ο Χέρτσγοκ έχει προσκαλέσει τον τούρκο ομόλογό του να επισκεφτεί την Ιερουσαλήμ σύντομα. Το Ισραήλ προσπαθεί να οικοδομήσει σχέσεις με την Τουρκία μετά από μια μακρά περίοδο διαφωνιών διότι εκτιμά ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικό κράτος στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι οι σχέσεις με το Ισραήλ είναι ακριβώς ένα παράδειγμα για το πώς οι περιφερειακές συνεργασίες μπορούν να είναι προς όφελος των συμφερόντων των λαών.

Πάντως ο Νίκος Δένδιας ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός εξωτερικών που είχε συνάντηση με τον νέο υπουργό του Ισραήλ κάτι που όπως είπε ο Ελί Κοέν, αυτό δεν είναι απλή σύμπτωση αλλά επιλογή που αναδεικνύει τη γεωστρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια ανθεκτική εταιρική σχέση σε στρατηγικό επίπεδο, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις συγκλίνουσες οπτικές σε πολλές προκλήσεις, καθώς και στον κοινό σεβασμό σε μια διεθνή τάξη που στηρίζεται στους διεθνείς κανόνες και σ' ένα κοινό όραμα για τη γειτονιά τους» τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του από την Ιερουσαλήμ.

Επιπλέον, διεμήνυσε πως ο αναθεωρητισμός και οι παραβιάσεις των αρχών του Διεθνούς Δικαίου είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, προσθέτοντας πως η διεθνής κοινότητα στέλνει και πρέπει να στείλει το πιο ισχυρό μήνυμα καταδίκης τους.

Κατά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία, «η οποία συστηματικά παραβιάζει το έδαφός μας, τον εναέριο χώρο, χρησιμοποιεί υβριδικές τακτικές, κλιμακώνει τις εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων ανοικτών απειλών εισβολής ή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στην Αθήνα». Τέτοιες συμπεριφορές είναι απειλή για τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες, υπογράμμισε και επισήμανε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Έχει σημασία ότι Ελλάδα και Ισραήλ συνεργάζονται ήδη σε άλλους τομείς όπως την ενέργεια, την άμυνα, τις επενδύσεις, την καινοτομία, τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, τη διαχείριση κρίσεων, το περιβάλλον, τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ακόμη και η ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας-Ευρώπης με καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, πάνω στη γραμμή του EastMed αποδεικνύει ότι η Ελλάδα γίνεται ένας αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος. Αποτυπώνοντας τα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, είπε ότι ο ουρανός είναι το όριο. Εκτός από την τριμερή σύνοδο των υπουργών εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί, η κυβέρνηση προσανατολίζεται επίσης να υπάρξει σύνοδος των υπουργών εξωτερικών αυτή τη φορά με το Ισραήλ και τα Εμιράτα. Ο υπουργός εξωτερικών συνεχάρη το Ισραήλ για τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με τον Λίβανο, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά νέα για την περιοχή. Εξίσου, χαιρέτισε τις Συμφωνίες του Αβραάμ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη σκιά της πρόσφατης «φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης» στο Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα καταδίκασε κάθε ενέργεια αντισημιτισμού.