ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Πληροφορίες για επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λοριάν – Αυτοψία σε Belh@rra και κορβέτες

Πολεμικό Ναυτικό: Πληροφορίες για επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λοριάν – Αυτοψία σε Belh@rra και κορβέτες

Αντίστροφη μέτρηση για να πέσει ο «ΚΙΜΩΝ» στο νερό – Κατασκευή τμημάτων και στην Ελλάδα – Την πορεία των εργασιών θα διαπιστώσει ο πρωθυπουργός ενώ θα συζητήσει με τα στελέχη της Naval Group και για τις κορβέτες Gowind.

Μπορεί ο σεισμός στην Τουρκία να έφερε στο προσκήνιο την ελληνοτουρκική αλληλεγγύη και συμπαράσταση, ωστόσο, στο ελληνικό «Πεντάγωνο» δεν τρέφει κανείς αυταπάτες για τις προθέσεις της Τουρκίας και τη στρατηγική Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι δεδομένο πως θα συνεχίσει τις προκλήσεις θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Ελλάδα να συνεχίζουν να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, τόσο στο διπλωματικό πεδίο όσο και στο στρατιωτικό.

Σαφέστατα οι τρεις Κλάδοι ανταπεξέρχονται με απόλυτη επιτυχία σε κάθε πρόκληση της Άγκυρας, ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν αδυναμίες και ελλείψεις, που βάσει των συνθηκών που διαμορφώνονται θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα και χωρίς την παραμικρή προχειρότητα.

Το γεγονός ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο μπορεί να έχει βάλει «φρένο» στα εξοπλιστικά, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει κινητικότητα μόνο όσον αφορά τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Οι εικόνες που έρχονται από τα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία, με την πρώτη ελληνική FDI Belh@rra να αποκτά μορφή και σε λίγο καιρό να είναι έτοιμη να πέσει στο νερό, προκαλεί ενθουσιασμό και φυσικά απόλυτη ικανοποίηση στο Πολεμικό Ναυτικό για το έργο της Naval Group, η οποία μάλιστα, σε συνεργασία με ελληνικά ναυπηγεία δημιουργεί και τμήματα στην Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο τα επόμενα 24ωρα να επισκεφθεί τα γαλλικά ναυπηγεία στη Λοριάν, ώστε να δει από κοντά την πορεία των εργασιών στην φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είναι πιθανό την ερχόμενη Πέμπτη να μεταβεί από τις Βρυξέλλες στη νότια Γαλλία προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του μεγαλύτερου εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας μας.

Εκτός φυσικά από το πρόγραμμα των φρεγατών, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερωθεί από τα στελέχη της Naval Group και για το πρόγραμμα των κορβετών, με τους Γάλλους να αποτελούν μία από τις δύο καλύτερες προτάσεις που έχουν φτάσει στο ελληνικό «Πεντάγωνο», μαζί με τους Ιταλούς της Fincatieri.

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης γνωρίζει καλά πως περιθώρια για καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Η παλαιότητα των μονάδων του Στόλου δεν επιτρέπει αδράνεια και ειδικά τα προγράμματα των κορβετών και της αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και να μην επηρεαστούν από οικονομικές ή πολιτικές αναταράξεις. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, δεν επιτρέπουν κωλυσιεργίες και αναβολές.