ΕΘΝΙΚΑ

Αυτό είναι το νέο Στρατηγείο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ

Αυτό είναι το νέο Στρατηγείο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ

Την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παραβρέθηκε στα εγκαίνια του νέου Στρατηγείου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ως εκπρόσωπου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου - Γεώργιου Δένδια, στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ».

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του Στρατηγείου το οποίο θα στεγάζει το επιτελείο της ΔΕΠ, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ - ΔΕΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό την δημιουργία ενός πανίσχυρου αυτοδύναμου σχήματος κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που εγγυάται την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ειδικής αποστολής, και το οποίο προέκυψε ως μια αδήριτη ανάγκη και απαίτηση ενός πολυσχιδούς Σχηματισμού, με περιοχή ευθύνης σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, και παρουσία και εκτός συνόρων σε ειρήνη, ένταση, πόλεμο και κρίση.

Η υλοποίηση του έργου, πέραν της βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης του επιτελείου της ΔΕΠ, προσφέρει αναβαθμισμένες δυνατότητες στην συνολική επιτελική και επιχειρησιακή λειτουργία της Διοίκησης, καθώς παρέχει υποδομές ασφάλειας και διακίνησης δεδομένων - πληροφοριών που καθιστούν εφικτή την διασυνδεσιμότητα και την διαλειτουργικότητα με αντίστοιχους σχηματισμούς και φορείς του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, το υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) της ΔΕΠ, μέσω του διαβαθμισμένου δικτύου οπτικών ινών και των εξελιγμένων επικοινωνιακών δυνατοτήτων του και σε απόλυτο συντονισμό με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ, καθίσταται ένας κόμβος ελέγχου και διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Δείτε βίντεο και εικόνες:

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης:

  • Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.
  • Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος.
  • Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.
  • Ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου και ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
  • Ο Β’ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. Αριστείδης Πανταζόγλου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη, ο Υποστράτηγος Χρήστος Μανούρας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου και ο Αντιπύραρχος Κίμων Κυριλλίδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά.
  • Ο Γενικοί Διευθυντές της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΓΔΠΕΑΔΣ) Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ.
  • Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και πρώην Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Λιάσκος.
  • Ο π. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης και ο π. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ Ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Ελευσινιώτης ΠΝ.
  • Εκπρόσωποι Ενώσεων και Συνδέσμων Αποστράτων και Εφέδρων Καταδρομέων.
  • Μέλη οικογενειών πεσόντων Καταδρομέων.
  • Εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ στο πλαίσιο αυτής το προσωπικό του αγήματος απόδοσης τιμών έφερε την νέα στολή παραλλαγής των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά το πέρας της τελετής οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του νέου κτηρίου και να παρακολουθήσουν επίδειξη των δυνατοτήτων του ΚΕΠΙΧ, μεταξύ των οποίων μεταφορά εικόνας από 3 διαφορετικές περιοχές διεξαγωγής Ειδικών Επιχειρήσεων, προβολή πληροφοριών από ανοιχτές και διαβαθμισμένες πηγές και συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης με τον επικεφαλής του τμήματος της ΔΕΠ στην Μοζαμβίκη.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου:

Κυρίες και κύριοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά γιατί έφτασε επιτέλους η ημέρα που εγκαινιάζουμε το νέο κτήριο, το οποίο θα αποτελέσει το Στρατηγείο και Διοικητήριο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Ένα κτήριο πολύ σύγχρονο, το οποίο σχεδιάστηκε και κτίσθηκε για να αποτελέσει το «σπίτι» της ΔΕΠ και του Επιτελείου της, που μέχρι πρότινος ασφυκτιούσε σε ένα μικρό διάδρομο του ΓΕΕΘΑ, με παραρτήματα (εντός εισαγωγικών) στο Στρατόπεδο Χριστόδουλος Τσιγάντες της ΔΔΕΕ και αλλού. Το κτήριο ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας από πλευράς ασφάλειας και άλλων διευκολύνσεων που χαρακτηρίζουν τα σύγχρονα Στρατηγεία παγκοσμίως.

Δεν σας κρύβω ότι για μένα προσωπικά είναι μία πολύ ιδιαίτερη ημέρα σήμερα και αισθάνομαι πολύ υπερήφανος διότι κάτι το οποίο απεφασίσθη στην αρχή της θητείας μου, τελικώς ολοκληρώθηκε ταχύτατα και είναι έτοιμο προς χρήση από το προσωπικό της ΔΕΠ.

Απετέλεσε μια μεγάλη πρόκληση όταν το αποφασίζαμε πίσω στο 2020 μαζύ με την τότε πολιτική ηγεσία, η οποία το ενέκρινε αμέσως κι έτσι σήμερα πραγματικά παίρνει σάρκα και οστά ένα όνειρο, ένα όραμα που τελικά συμπληρώνει το παζλ, μέρη του οποίου ήταν η δημιουργία του Διοικητηρίου της ΔΔΕΕ στο Γουδί, με δημιουργία αυτόνομου στρατοπέδου υπό την επωνυμία «Χριστόδουλος Τσιγάντες», μέσα στο στρατόπεδο Φακίνου, που εγκαινιάσαμε επίσης πριν 2 χρόνια περίπου. Ο μετασχηματισμός και σε επίπεδο υποδομών ήταν μεγάλος, αλλά υπό τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των Διοικητών της ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ αρχικώς και στην συνέχεια των Διοικητών ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ ήτοι των Αντιστράτηγων Φλάρη, Τσιτσικώστα και τoυ νυν Διοικητού Αντιστράτηγου Χούπη έγινε πραγματικότητα και σε λίγες μέρες αυτός θα ολοκληρωθεί σ’ αυτή τη φάση με τα εγκαίνια των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων στο ΚΕΕΔ.

Χαίρομαι που αυτό το όραμα ολοκληρώνεται επί της Αρχηγίας μου γιατί απετέλεσε επί μακρόν απλά σχέδια που έκανα στο χαρτί, προτάσεις και εισηγήσεις που έμεναν στα χέρια μου, ενώ τα χρόνια περνούσαν, ενώ ήταν τόσο προφανής και πρόδηλη η ανάγκη και η απαίτηση ενός τέτοιου πολυσχιδούς και μοναδικού Σχηματισμού, με περιοχή ευθύνης ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, και αποστολές και παρουσία και εκτός συνόρων σε ειρήνη, ένταση, πόλεμο και κρίση. Η ανάγκη για αλλαγές σε όλα ήταν πασιφανής. Αλλαγές όμως όχι επιφανειακές, αλλά αλλαγές με βάθος και ουσία. Διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή που θα ενίσχυαν και θα εκσυγχρόνιζαν ειδικότερα τις Ειδικές Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας γενικότερα.

Γιατί ως ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε όλοι την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Ένα εγχείρημα που έρχεται να αντικαταστήσει μετά από πολλές δεκαετίες ένα μοντέλο διοίκησης και ελέγχου, το οποίο ναι μεν κάλυψε ικανοποιητικά τις απαιτήσεις για τις οποίες σχεδιάστηκε, αλλά κατέστη συν τω χρόνω ανεπίκαιρο και ξεπεράσθηκε εδώ και πολύ καιρό από τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τις απαιτήσεις σε εθνικό πλαίσιο και επίπεδο. Σ’ αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους παλιούς Διοικητές, Διευθυντές, Στρατηγούς, Ναυάρχους, Πτεράρχους, Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων και των τριών Κλάδων, που έχτισαν με τον κόπο, τον ιδρώτα και το αίμα τους ένα γερό και στέρεο οικοδόμημα και στους τρεις Κλάδους, που μας έφερε στο σήμερα και μας έδωσε το δικαίωμα και τη δυνατότητα να πάμε στο επόμενο επίπεδο, αυτό που ξεκίνησε το 2021 και θα δυναμώνει χρόνο με το χρόνο και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει. Σας έχω απεριόριστο σεβασμό και εκτίμηση για το έργο σας, γιατί χωρίς εσάς και το έργο σας δεν θα μπορούσαμε να πάμε παρακάτω. Σας ευχαριστώ.

Η ΔΕΠ λοιπόν είναι ένα εγχείρημα που έρχεται να υποστηρίξει την ανασυγκρότηση των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, θέτοντάς τες υπό μία ενιαία και πολύ ισχυρή Διοίκηση, υπαγόμενη απ’ ευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Είναι μία νέα Μείζων Διοίκηση με πολυσχιδείς δυνατότητες, που είναι ικανή από την πρώτη στιγμή να επέμβει και να αντιμετωπίσει ταχύτατα και με αποτελεσματικότητα κάθε πιθανή απειλή ή εστία κρίσης στα αρχικά της στάδια οπουδήποτε στην Ελληνική επικράτεια, καθιστώντας τον Ειδικό Πόλεμο διακριτό βραχίονα, αλλά και ισχυρό συστατικό της ενιαίας διακλαδικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ενεργώντας κατά μόνας σε στρατηγικό επίπεδο, αλλά και σε απόλυτο συνδυασμό και συνεργασία σε επιχειρησιακό και τακτικό με τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Και έτσι, με την ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου όχι απλώς υλοποιείται η αρχή της διακλαδικότητας, αλλά εφαρμόζεται πλήρως και η βασική αρχή της διαλειτουργικότητας, αφού πλέον η εκπαίδευση, η διεξαγωγή των ασκήσεων και η απόκτηση επιχειρησιακών δυνατοτήτων ακολουθεί κοινά πρότυπα και στις 4 διαστάσεις του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, δηλαδή στην Ξηρά, Θάλασσα, Αέρα και στο Διάστημα.

Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι η ΔΕΠ και οι Μονάδες της είναι ο πλέον κατάλληλος και πρόσφορος σχηματισμός, ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά να θεσμοθετείται, να σχεδιάζεται και να υλοποιείται η «δι-υπηρεσιακότητα», η θεσμική δηλαδή συνεργασία με τις Ειδικές Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΜΥΑ του Λιμενικού Σώματος, αλλά και άλλες κρατικές υπηρεσίες κατά περίπτωση και είδος απειλής.

Παράλληλα, διασφαλίζεται η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα αντίδρασης στο πεδίο των επιχειρήσεων, καθώς αξιοποιούνται κοινά δίκτυα πληροφοριών, συστήματα διοίκησης και ελέγχου, όπως και μέσα μεταφοράς εικόνας και πληροφοριών, υπό το πρίσμα της ενιαίας επιχειρησιακής αντίληψης για την διεξαγωγή οποιασδήποτε ειδικής αποστολής. Και όχι μόνο.

Τονίζω λοιπόν με έμφαση και μετά λόγου γνώσεως ότι η συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου όχι μόνον δεν συνιστά πειραματισμό ή δοκιμαστική οργανωτική αλλαγή, αλλά έρχεται επιτέλους να καλύψει ένα διαπιστωμένο κενό δεκαετιών και να υλοποιήσει τα όσα επιτάσσει η εθνική αμυντική σχεδίαση και ανάγκη, αλλά και τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα για την Διοίκηση και τον Έλεγχο των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων παγκοσμίως, κι αυτό ήταν και είναι τόσο αυτονόητο σε όλους τους ειδικούς και ασχολούμενους με το πολύ ειδικό αυτό αντικείμενο, που καθιστά το αποτέλεσμα ανεπίστροφο, ευτυχώς για εμάς που ξέρουμε και επιθυμούμε την πρόοδο των Ειδικών Δυνάμεων.

Κι όλα αυτά σε ένα ρευστό, επικίνδυνο και ασταθές διεθνές περιβάλλον, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε υποθέτω ότι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Αργήσαμε εξαιτίας πολλών, πάρα πολλών δυσκολιών και εμποδίων, κυρίως νοοτροπίας, αλλά τα καταφέραμε ξεπερνώντας παιδικές ασθένειες και αγκυλώσεις να βγούμε κι εμείς στον σύγχρονο κόσμο των Ειδικών Επιχειρήσεων. Και το λέω αυτό με απίστευτο καμάρι και περηφάνεια εκφράζοντας την ευαρέσκειά μου σ’ αυτούς που εργάσθηκαν με επιμονή, υπομονή, τόλμη και φαντασία για να γίνει πραγματικότητα. Τους περισσότερους τους βλέπω εδώ σήμερα ανάμεσά μας και τους ευχαριστώ και προσωπικά. Εύγε!

Και όταν αναφέρομαι στα διεθνή πρότυπα που ακολούθησε η συγκρότηση της ΔΕΠ, εννοώ τα πρότυπα που εδώ και πολλά χρόνια ακολουθούν και εφαρμόζουν οι πιο σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις στην Συμμαχία. Πρότυπα τα οποία επιτάσσουν την ενιαία Διοίκηση, την διακλαδική στελέχωση, την κοινή επιχειρησιακή αντίληψη, τη δυνατότητα δράσης με αυτονομία υλικού και μέσων και κυρίως την κοινή αντίληψη, την κοινή κουλτούρα γι’ αυτό το πολύ εξειδικευμένο αντικείμενο. Γνώμες υπάρχουν πολλές, κυριαρχούν όμως κι έχουν αξία οι γνώμες των ειδικών των Subject Matter Experts (SMEs).

Υπό το πλαίσιο αυτής της οργανωτικής μεταρρύθμισης, η ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, ήρθε ουσιαστικά για να αναδιαμορφώσει ένα status quo δεκαετιών για τις Ειδικές Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, για να εκσυγχρονίσει την λειτουργία και την δομή τους, και να αποδώσει στα χέρια του εκάστοτε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ όλα εκείνα τα απαραίτητα, «χειρουργικά» θα μπορούσε να πει κανείς εργαλεία, τις επιπλέον δηλαδή επιχειρησιακές επιλογές που θα του δώσουν τη δυνατότητα να επιτύχει το αποτέλεσμα σε τόπο και σε χρόνο που απαιτείται κάθε φορά.

Και είναι σε όλους γνωστό ότι από ιδρύσεως της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, πριν από σχεδόν 2,5 χρόνια, έχουν ήδη έρθει τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα.

Αποτελέσματα από μεγάλο αριθμό συμμετοχών σε εγχώριες και διεθνείς δράσεις, ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και αξιολογήσεις, καθώς και σε διεθνείς στρατιωτικούς διαγωνισμούς, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Συμμαχικό επίπεδο.

Αποτελέσματα από ασκήσεις μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, όπως οι ασκήσεις ORION που συνήθως γίνεται ταυτόχρονα με τον ΗΝΙΟΧΟ γιατί είναι ο ΗΝΙΟΧΟΣ των Ειδικών Επιχειρήσεων, η HERCULES και η BALKAN SHIELD, με την εκτέλεση απαιτητικών και σύνθετων επιχειρησιακών σεναρίων.

Αποτελέσματα από ασκήσεις με τους στρατηγικούς μας εταίρους, τις ΗΠΑ και την Γαλλία, όπως η STOLEN CERBERUS, η ALEXANDER THE GREAT και η ARGO, οι οποίες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης στρατιωτικής μας συνεργασίας με τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω της Εφαρμοστικής Διευθέτησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement - MDCA) που συνυπέγραψα με τον τότε Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τζέφρυ Ρ. Πάιατ το 2021, καθώς και των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», που συνυπογράψαμε με τον Γάλλο ομόλογό μου, Στρατηγό Μπουρκ-χαρντ (Burkhard) το 2022, οι οποίες συμβάλλουν ουσιαστικά στην επαύξηση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Αποτελέσματα από συνεκπαιδεύσεις και συμμετοχή σε εκπαιδευτικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, που καταδεικνύουν την διεθνή αποδοχή και αναγνώριση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμμετοχή της στο στρατιωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μοζαμβίκη, με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα μέχρι τώρα.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από αξιολογήσεις όπως αυτή του ΕΤΑ από τη Συμμαχία, με τον χαρακτηρισμό «Combat Ready» και απόδοση «exceptional».

Όπως η πιστοποίηση του Τμήματος Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group - SOLTG) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, από την Συμμαχική Διοίκηση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Allied Special Operations Forces Command -ASOFCOM), ενόψει της έναρξης τήρησης ετοιμότητάς του ως Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ από τον προσεχή Ιανουάριο.

Μοναδικές διακρίσεις όπως αυτή του ετήσιου διεθνούς στρατιωτικού διαγωνισμού ελευθέρων σκοπευτών, που τα τελευταία 2 χρόνια δείχνει να αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου με την κατάληψη της 1ης και 4ης θέσης, αφήνοντας πίσω παραδοσιακά ισχυρές χώρες με πολύ περισσότερα μέσα και δυνατότητες από την Ελλάδα.

Όσο για τον πρόσφατο ασφαλή απεγκλωβισμό δικών μας και ξένων πολιτών από την εμπόλεμη περιοχή του Σουδάν, θέλω να τονίσω ότι αυτή επετεύχθη χάρι στον άψογο σχεδιασμό και συντονισμό ενεργειών και απέδειξε εμπράκτως ότι η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου συνεργαζόμενη άνετα και με ευχέρεια με συμμάχους και φίλους μπορεί ταχύτατα και αποτελεσματικά να αναλάβει υψηλού ρίσκου αποστολές, όπου και όταν απαιτηθεί, ακόμα και εκεί που άλλες μεγάλες χώρες διστάζουν να πάνε και να τις φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.

Και θέλω να επισημάνω ότι όλα αυτά τα μετρήσιμα αποτελέσματα και οι διακρίσεις που ανέφερα, αποτελούν μόνο ένα μικρό τμήμα των δυνατοτήτων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις και οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων ήσαν φυσικά ήδη γνωστές και φημισμένες διεθνώς για την ποιότητά τους, όμως είναι σαφέστατο και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει σοβαρά κανείς, ότι υπό το νέο οργανωτικό της μοντέλο εδώ και 2,5 χρόνια αυτή η φήμη και η αίγλη έχει εξακοντιστεί πολύ ψηλά και συνεχώς ανεβαίνει. Δεν το λέμε εμείς αυτό. Μας το λένε οι ξένοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε, οι οποίοι δεν σταματούν να πλέκουν το εγκώμιο του προσωπικού μας με το οποίο συνεργάζονται είτε στο πεδίο είτε στα Επιτελεία για τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητά του κάτι το οποίο μας κάνει, όπως λέω συνεχώς και δεν θα κουραστώ, προς λύπην ορισμένων, πόλο έλξης για συνεκπαιδεύσεις, συνεργασίες και επιχειρήσεις όπου απαιτηθεί.

Η πρόσφατη επιθυμία της Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης να εγκαταστήσει τμήματα της στον Ελλαδικό χώρο για μακρύ χρονικό διάστημα, σε μια προσπάθεια ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο ειδικών επιχειρήσεων, αλλά παράλληλα και δημιουργίας μιας προκεχωρημένης βάσης, η οποία θα συντονίζει τις συνεργασίες με χώρες όπως αυτές των Βαλκανίων της Ιταλίας και της Μάλτας, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι μέσα στα μόλις 2,5 χρόνια λειτουργίας της η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου έχει δείξει το τι μπορεί να καταφέρει, και κυρίως το που μπορεί να φτάσει. Προσωπικά δεν εκπλήσσομαι καθόλου, γιατί ήμουν σίγουρος και παραμένω πεπεισμένος ότι με τον ταχύ βηματισμό που έχει επιτύχει με πολύ μεγάλη προσπάθεια, θα φτάσει σε πολύ ψηλά στάνταρ λειτουργίας.

Τίποτε όμως δεν μας χαρίστηκε. Οι διακρίσεις στις οποίες αναφέρθηκα ήρθαν ως φυσική συνέχεια των εξαιρετικά υψηλών στόχων που θέσαμε από την πρώτη μέρα ίδρυσης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Και να είστε βέβαιοι ότι τα καλύτερα έπονται.

Και είμαι βέβαιος ότι ο κατάλογος των επιτυχιών συνεχώς θα μακραίνει. Γιατί αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι μόνο η αρχή. Και πράγματι, η σημερινή ημέρα μπορεί και πρέπει να θεωρηθεί ως μια νέα αρχή. Γιατί σήμερα η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου αποκτά το δικό της σπίτι.

Το κτήριο που εγκαινιάζεται σήμερα λοιπόν ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του νέου πανίσχυρου και αυτοδύναμου διοικητικού σχήματος των Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και παρέχει τις αναγκαίες υποδομές ώστε και το προσωπικό τους να διαθέτει τις πλέον κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, αλλά και το Επιτελείο τους αναγκαίους χώρους και τα απαραίτητα τεχνολογικά εργαλεία για την σχεδίαση των αποστολών της Διοίκησης.

Ήταν κάτι που μας έλειπε, έπρεπε να γίνει και σήμερα είναι πραγματικότητα. Kαι όλοι εσείς που θα το στελεχώσετε, θα του δώσετε ζωή, γιατί εσείς είστε η καρδιά και η ψυχή του.

Ολοκληρώνοντας, θέλω για μια ακόμη φορά να τονίσω προς τα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου ότι συνιστάτε την δυνητική πρώτη και άμεση αντίδραση σε κάθε απειλή και πρόκληση, έναντι οποιουδήποτε επίβουλου της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας.

Είστε ένας πολύ σπουδαίος παράγων ισχύος σε κάθε πεδίο επιχειρήσεων, και είμαι βέβαιος ότι είστε πανέτοιμοι για το «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» που θα συνεισφέρει αποφασιστικά στη νίκη των τιμημένων Ελληνικών Όπλων, όποτε και όπου απαιτηθεί.

Είμαι πολύ υπερήφανος για εσάς!

Είμαστε όλοι υπερήφανοι για εσάς!

Στο σημείο αυτό και λίγο πριν ολοκληρώσω την ομιλία μου κλίνω ευλαβικά το γόνυ, χαιρετίζω τις Σημαίες όλων των Μονάδων και Σχηματισμών μας φέρνοντας στο νου μου όλους αυτούς που έπεσαν για την Πατρίδα εν πολέμω και εν ειρήνη κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, όλους αυτούς τους εν όπλοις αδελφούς που μας δίνουν το δικαίωμα να στεκόμαστε εδώ, να σχεδιάζουμε, να προοδεύουμε και να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαμε. Σε λίγες μέρες τα ονόματά τους εκτός από το Καβούρι θα μνημονεύονται και στο Ηρώο των Αθανάτων εδώ στο Στρατόπεδο Παπάγου γραμμένα στις επιτύμβιες πλάκες για πάντα, μαζί με τα ονόματα των 162.000 περίπου πεσόντων στους αγώνες του Έθνους.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ θερμά και από καρδιάς το σύνολο του προσωπικού που εργάστηκε για την περάτωση της κατασκευής του εντυπωσιακού αυτού κτηρίου, ιδιαιτέρως όμως τον Αντιστράτηγο Τσιτσικώστα, τον πρώτο Διοικητή της ΔΕΠ και νυν Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο μας και τον νυν Διοικητή Αντιστράτηγο Χούπη Δημήτριο, επί διοικήσεως του οποίου ουσιαστικά έγινε το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου και ολοκληρώθηκε.

Η δουλειά που έγινε και η προσπάθεια που καταβάλατε είναι πραγματικά αξιέπαινη, και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα μας ικανοποιεί όλους απολύτως και πρέπει να είστε υπερήφανοι για αυτό!

Καλορίζικο το νέο κτίριο!

Σας ευχαριστώ.

Ομιλία Διοικητή ΔΕΠ Αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη στα εγκαίνια του κτηρίου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ)

Εγκαινιάζουμε σήμερα το νέο Διοικητήριο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, έμπλεοι υπερηφάνειας και διακατεχόμενοι από αισθήματα χαράς, καθόσον υλοποιούμε έναν ακόμη αποφασιστικό στόχο, στον οδικό χάρτη της εκ θεμελίων αναδιοργάνωσης των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, αντάξιων της ιστορίας και της παράδοσης της Πατρίδος μας.

Η ολοκλήρωση και τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της ΔΕΠ, είναι άμεσα συνυφασμένη με την υλοποίηση του οράματος πολλών Αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων, σεβαστών Στρατηγών – Ναυάρχων – Πτεράρχων η οποία υλοποιήθηκε μετά την εργώδη και συστηματική προσπάθεια του προκατόχου μου Διοικητού και νυν Α/ΓΕΕΦ Αντγου Τσιτσικώστα Γεωργίου, αλλά πρωτίστως και προεξαρχόντως του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, ο οποίος με αποστολική αφοσίωση αλλά και νυχθημερόν παροχή κατευθύνσεων και επίβλεψη, επίλυση δυσχερειών και προβλημάτων απέδειξε σε όλους μας ότι η πραγμάτωση του οράματός του, θα αποτελέσει σημαίνον αποτύπωμα , παράδειγμα και πρότυπο δράσης για όλους εμάς τους νεότερους , αλλά και για την ιστορική πορεία των Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το νέο Διοικητήριο της ΔΕΠ όπου φιλοξενείται το διακλαδικό επιτελείο της νέας μείζονος Διακλαδικής Διοίκησης του ΓΕΕΘΑ τελεί σε απόλυτο επιχειρησιακό συντονισμό και ταύτιση με τα διεθνή στρατηγικά και επιχειρησιακά δυτικά πρότυπα του πλέον σύγχρονου συστήματος Διοίκησης – Ελέγχου των Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Υλοποιεί και ανταποκρίνεται σε ένα πολυσύνθετο εύρος αποστολών τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές περιβάλλον όχι μόνο λόγω των υποχρεώσεων και συνεισφορά της χώρας μας σε συμμαχικό επίπεδο, αλλά και σε μεγάλο αριθμό διεθνών διμερών – πολυμερών συνεργασιών/ ασκήσεων της χώρας, στις οποίες το ΓΕΕΘΑ δια της ΔΕΠ , σήμερα περισσότερο από ποτέ υλοποιεί επιτυχώς και αενάως.

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, στη σχετικά σύντομη διαδρομή της, από συγκροτήσεώς της την 27 Απριλίου του 2021 μέχρι σήμερα προχωράει με ταχύ ρυθμό, αξιοποιώντας πλήρως τον χρόνο, θέτοντας με την κατεύθυνση της ηγεσίας του Υπουργείου και του ΓΕΕΘΑ μετρήσιμα κριτήρια επιτυχίας και στοχοθεσίας, η οποία έχει αποτελέσει για όλους του συμμάχους μας ένα απολύτως επιτυχημένο εγχείρημα και πρότυπο οργανώσεως, επιχειρησιακής λειτουργίας και αξιολόγησης.

Τοιουτοτρόπως ενισχύεται πολυσχιδώς η διακλαδική, η διυπουργική και η διακρατική συνεργασία σύμφωνα με τα συμμαχικά και διεθνή πρότυπα, όπου η απροβλεψιμότητα και η τεχνολογική κυριαρχία πολλές φορές με υβριδικά χαρακτηριστικά κάτω από το κατώφλι του πολέμου, επιβάλλει ένα άμεσα ανταποκρίσιμο σύστημα Διοίκησης – Ελέγχου υπό την άμεση διοίκηση του Α/ΓΕΕΘΑ με διακλαδικές δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικές Δυνάμεις, ώστε να επιτυγχάνονται κρίσιμοι στρατηγικοί και επιχειρησιακοί στόχοι εν τόπω και χρόνω επ’ ωφελεία της Πατρίδος μας αλλά και της Συμμαχίας.

Το νέο κτήριο 3 επιπέδων διαθέτει σύγχρονα γραφεία, ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων ικανό να συντονίζει και να παρακολουθεί μέχρι 3 ειδικές επιχειρήσεις σε πραγματικό χρόνο ταυτόχρονα σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο και πολλαπλές επιχειρησιακές δράσεις σε πλήρη συντονισμό με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παρέχοντας στον Α/ΓΕΕΘΑ και την Πολιτική Ηγεσία την επιχειρησιακή ενημερότητα και τον συνεπακόλουθο συντονισμό. Επίσης αίθουσες διαβαθμισμένης και αδιαβάθμητης εθνικής – συμμαχικής τηλεδιάσκεψης, σύγχρονο αμφιθέατρο 60 θέσεων, αποδυτήρια και ατομικοί χώροι υγιεινής για τα στελέχη άνδρες και γυναίκες, αίθρια με εκθεσιακά ιστορικά κειμήλια των Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, πλήρη προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, χώροι υποδοχής και εργασίας επισκεπτών, περιβάλλον χώρος πρασίνου που δημιουργεί περιβαλλοντικό πρότυπο στους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σημαίνον ενεργειακό αποτύπωμα που κατατάσσει το κτίριο πολύ ψηλά από πλευράς ενεργειακής αποδόσεως και κλάσεως. Επίσης υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας, επικοινωνιών και πληροφορικής με πολλαπλούς φορείς, τόσο για παροχή ενεργείας όσο και διασυνδέσεως στα μέσα Διοικήσεως και Ελέγχου όλων των επικοινωνούντων συστημάτων και δυνατότητες αυξημένες στη διαχείριση πληροφοριών στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η σχεδίαση και διασύνδεση κάθε γραφείου, κάθε υπολογιστή και κάθε επικοινωνιακού μέσου στο εγκαινιαζόμενο κτίριο γίνεται με οπτικές ίνες μέχρι τον τελικό χρήστη και ότι αυτό συνεπάγεται.

Όλα αυτά γίνονται, προκειμένου απερίσπαστοι να επιτελούμε στο ακέραιο το καθήκον μας, με καθαρό βλέμμα, με γνώμονα την προσήλωση στις στρατιωτικές αρετές της πειθαρχίας, της καρτερίας, της σύνεσης, της υπομονής και επιμονής, που αποτελούν τον συνεκτικό δεσμό, ώστε όλοι μας σε αυτό το υπέροχο και απαιτητικό διακλαδικό περιβάλλον να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας στην Πατρίδα.

Τέλος πριν ολοκληρώσω θα ήθελα να ευχαριστήσω στο πρόσωπο του κ. Α/ΓΕΣ και του παρισταμένου Επιτίμου Α/ΓΕΣ κ. Λαλούση, όλους όσους νυχθημερόν εργάστηκαν υπό τη συνεχή καθοδήγηση και μέριμνα του κ. Υ/ΓΕΣ και του Διοικητού της ΑΣΔΥΣ για την κατασκευαστική ολοκλήρωση του εγκαινιαζόμενου κτιρίου, τους Διοικητές και το προσωπικό της 731 ΔΣΕ , αλλά και όλους τους εργαζόμενους της κατασκευάστριας εταιρείας η οποία παρέδωσε συντομότερα από τον συμβατικό χρόνο το κτίριο, αλλά και τις εταιρείες που επιμελήθηκαν την όλη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του κτιρίου και τις εφαρμογές Διοίκησης – Ελέγχου του ΚΕΠΙΧ, παρουσιάζοντας τεχνολογίες παγκοσμίου καινοτομίας και ασφαλείας, της κυβερνοασφάλειας συμπεριλαμβανομένης. Μας απέδειξαν ότι οι δυνατότητες, η τεχνολογία και η καινοτομία των ελληνικών εταιρειών είναι παρούσες και σημαίνουσες από κάθε άλλη εποχή.

Κλείνοντας επιτρέψτε μου να περατώσω τον χαιρετισμό διαβεβαιώνοντας ότι πιστοί στη ρήση του εμβλήματος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ», ατενίζουμε και χτίζουμε το μέλλον των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας ότι το ένδοξο παρελθόν τους έχει μέλλον, πορευόμενοι ως γνήσιοι Έλληνες ΟΡΘΩΣ και ΟΡΘΙΟΙ.

Σας Ευχαριστώ.