ΕΘΝΙΚΑ

Η Ευρώπη μπλοκάρει την προμήθεια τουρκικών Bayraktar - Άμεσα ανακλαστικά από Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρο

Η Ευρώπη μπλοκάρει την προμήθεια τουρκικών Bayraktar - Άμεσα ανακλαστικά από Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρο

Σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσωπειών αποσύρθηκε η πρόταση για αγορά με κοινοτικά χρήματα τουρκικού οπλισμού και την προώθησή του στην Ουκρανία. 

Βέτο στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της προμήθειας τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Bayraktar και βλήματων πυροβολικού για τις ανάγκες της Ουκρανίας έβαλαν Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρος.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, οι τρεις χώρες έθεσαν βέτο στην πρόταση για τα τουρικικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η οποία φαινόταν να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών-μελών.

Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, οι μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Κύπρου είχαν την πληροφορία ότι ετοιμαζόταν εδώ και καιρό η πρόθεση για την παραγγελία από την Τουρκία με κοινοτικούς πόρους, προκειμένου να καλυφθούν αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας.

Επιδεικνύοντας άμεσα ανακλαστικά, η παρέμβση των μόνιμων αντιπροσωπειών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Κύπρου ακύρωσε την προώθηση της διαδικασίας σε ανώτερο ευρωπαϊκό επίπεδο.