ΕΘΝΙΚΑ

Διπλωματικές πηγές για Ερντογάν: Προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στην ιστορία οι δηλώσεις του

Διπλωματικές πηγές για Ερντογάν: Προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στην ιστορία οι δηλώσεις του

Μπορεί η Ελλάδα να έχει τείνει χείρα φιλίας προς την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά φαίνεται πως ο «Σουλτάνος» δεν χάνει ευκαιρία να ρίξει λάδι στη φωτιά

Το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στη νέα ρητορική του Ερντογάν, που ξεπέρασε και τα όρια του προκλητικού, καθώς είπε ότι το 1974 έπρεπε η Τουρκία να έχει καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων.

Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρισκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρουν σχετικά με τις δηλώσεις διπλωματικές πηγές.

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην ‘’ειρηνευτική επιχείρηση’’ του 1974 μαρτύρησαν 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ιδιώτες. Παρ' όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η επέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η ''Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου'' ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε πιέσει προς τα νότια, να μην υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος να ήταν εντελώς δική μας» ανέφερε προκλητικά ο Ερντογάν!

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη: «Αν θέλουμε να ζήσουμε στη δική μας πατρίδα, βαμμένη με το αίμα των μαρτύρων, ελεύθεροι και με ψηλά το κεφάλι, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να παρεμποδίζαμε τα παιχνίδια και να αφήσουμε στεγνές τις προδοτικές φιλοδοξίες. Ο ισχυρός στρατός είναι υποχρέωση παρά επιλογή για εμάς. Είμαστε μια χώρα, ένα έθνος και ένας στρατός που πρέπει να διατηρεί πάντα την αποτρεπτική του δύναμη στο υψηλότερο επίπεδο. Ως τουρκικό έθνος, μόνο η δική μας προσπάθεια, η δική μας δύναμη, τα μέσα και οι ικανότητές μας που έχουμε αναπτύξει μπορούν να μας προστατεύσουν από τους εχθρούς μας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε και για το αεροπλανοφόρο που κατασκεύασε η Τουρκία: «Τώρα κατασκευάσαμε το αεροπλανοφόρο μας. Τι λέμε; Δεν είναι αρκετό. Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο. Ο Διοικητής του Ναυτικού μας εργάζεται με την ομάδα του και αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε την έρευνά μας. Δουλεύουμε σε πολλά πράγματα. Προσπαθούμε να κατασκευάσουμε μη επανδρωμένα υποβρύχια, αν θέλει ο Θεός, θα τα καταφέρουμε».

«Γνωρίζουμε από πρόσφατες πικρές εμπειρίες ότι όταν πρόκειται για κάτι τέτοιο, ούτε οι συμμαχίες στις οποίες είμαστε μέλη ούτε οι διεθνείς δομές που έχουν ως αποστολή την προστασία της παγκόσμιας ειρήνης έχουν καμία χρησιμότητα. Γι' αυτό ζητάμε συνεχώς μια εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία και εργαζόμαστε για μια πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία σε κάθε τομέα», ανέφερε.