ΕΘΝΙΚΑ

Καταριανά Μιράζ 2000-5 στους ουρανούς της Ελλάδας

Καταριανά Μιράζ 2000-5 στους ουρανούς της Ελλάδας

Στους ουρανούς της Ελλάδας εκπαιδεύονται επιχειρησιακά εδώ και αρκετές ημέρες 15 πιλότοι από το Κατάρ οι οποίοι με 4 μαχητικά Μιράζ 2000-5 και προσωπικό υποστηρίξεως 110 ατόμων, φιλοξενούνται στην αεροπορική βάση Τανάγρας, στην Βοιωτία.

Σήμερα Πέμπτη ο Υπουργός Αμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλος θα παρακολουθήσει τα «βήματα» της συνεκπαίδευσης Ελλήνων και Καταριανών πιλότων, επισκεπτόμενος τις «φωλιές» της 331 Μοίρας απ΄όπου εξορμούν!

Στο «στόχαστρο» διεθνών Πρακτορείων Ειδήσεων!

Το ενδιαφέρον των ξένων Πρακτορείων Ειδήσεων είναι μεγάλο για το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης - είναι ενδεικτικό ότι 2 μεγάλα διεθνή πρακτορεία έχουν δηλώσει συμμετοχή στην σημερινή επίσκεψη-παρουσίαση.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα ενημερωθεί από τον Διοικητή της 114 Πτέρυγας Μάχης για τη συνεργασία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την αντίστοιχη του Κατάρ και θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα μέλη των πληρωμάτων (τεχνικό και ιπτάμενο προσωπικό).

Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας θα συνοδεύουν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγ. Τουρνάς.

Με γιγαντιαίο C-17 Globmaster

Ο τεχνικός/επιχειρησιακός εξοπλισμός για την υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών των Καταριανών μεταφέρθηκε με ένα γιγαντιαίο C-17A Globmaster III,ενώ με 4 μεταγωγικά C-130J έφθασαν τα υλικά διαβίωσης και το προσωπικό , που συνολικά έχει προγραμματισθεί να μείνει ένα μήνα στην Ελλάδα.

Το Κατάρ διαθέτει συνολικά 12 αεροσκάφη Mirage-2000-5EDA, τα οποία έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία με τα 25 υπερσύγχρονα Mirage 2000-5 Mk2 της ελληνικής ΠΑ.

Η συνεργασία βασίζεται σε Μνημόνιο διμερούς στρατιωτεχνικής συνεργασίας για συνεκπαίδευση των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών το οποίο υπεγράφη σχετικά πρόσφατα. Στο μπλαίσιο της εκπαίδευσης περιλαμβάνεται και η εκτέλεση βολών βλημάτων από Μιράζ των δυο πλευρών στα πεδία βολής στην Κρήτη και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Στη ...Σούδα ξεκίνησε η συνεργασία

Πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, μαχητικά Μιράζ του Καταρ φιλοξενήθηκαν επί πολλούς μήνες στην Σούδα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «UNIFIED PROTECTOR» το 2011,και συμμετείχε από εκεί στις επιχειρήσεις πάνω από τη Λιβύη.

Κατα την παραμονή εκεί υπήρξε πολύ καλή συνεργασία η οποία επέφερε και την νέα που βρίσκεται σε εξέλιξη.