ΕΘΝΙΚΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Καταστροφικός ο εθνικισμός στις εκκλησίες

Οικουμενικός Πατριάρχης: Καταστροφικός ο  εθνικισμός στις εκκλησίες

Από την Ολλανδία που βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επέκρινε τις εθνικιστικές τάσεις στο χώρο της Εκκλησίας.

«Κάθε φορά που μια ορθόδοξη εκκλησία υποκύπτει σε εθνικιστικές ρητορείες και προσφέρει υποστήριξη σε φυλετικές τάσεις, χάνει από την όρασή της τα αυθεντικά θεολογικά κριτήρια και υποκύπτει σε μια ξεπεσμένη νοοτροπία , εντελώς ξένη προς τον πυρήνα της Ορθοδοξίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Η έννοια του έθνους δεν μπορεί να γίνει καθοριστικός παράγοντας της ζωής της Εκκλησίας ή άξονας οργάνωσης της Εκκλησίας », τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε ομιλία του στο καθεδρικό ναό στην Ουτρέχτη .

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε τις παρατηρήσεις του , ενώ συζητάμε για την επερχόμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο. «Η σταθερότητα της Ορθοδοξίας , ένα θέμα απόλυτης σημασίας για το σύνολο της χριστιανοσύνης , αποτελεί ένα από τα πρωταρχικά μελήματα μας», είπε και συμπλήρωσε: "Η Ορθοδοξία καλείται να εφαρμόσει με συνέπεια τις θεμελιώδεις εκκλησιολογικές αρχές της σχετικά με την καθολικότητα και συνοδικότητα της Εκκλησίας , κατά τρόπο που να απαντά σε μομφές περί «ορθόδοξου εθνοκεντρισμού» που της προσάπτεται."

Πηγη Αγιορείτικο Βήμα

Διαβάστε επίσης

Την Πάτμο θα επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης