ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν για Κυπριακό: Ο στρατός μας δεν φεύγει από την Κύπρο - Η Ελλάδα το βάζει ξανά στα πόδια

Ερντογάν για Κυπριακό: Ο στρατός μας δεν φεύγει από την Κύπρο - Η Ελλάδα το βάζει ξανά στα πόδια

Νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο Πρόεδρο – Κατηγόρησε τη χώρα μας ότι αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και προειδοποίησε την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένει μια λύση χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας - Τι απαντά ο Κοντζιάς - Αποστάσεις από Ακιντζί

Σε σκληρή γραμμή για το θέμα του Κυπριακού που συζητήθηκε στη Γενεύη, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι δεν θα αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο και ότι η Ελλάδα είναι αυτή που αποφεύγει την εξεύρεση λύσης!

«Έχουμε τονίσει ξεκάθαρα σε Ελλάδα και Κύπρο ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν μία λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Θα είμαστε εκεί για πάντα», είπε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Ερντογάν.

«Το σχέδιο Ανάν δεν είναι πλέον σε ισχύ. Μία περίοδος στους Τουρκοκύπριους, δύο στους Ελληνοκύπριους» είπε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι τα Βαρώσια πρέπει να παραμείνουν υπό την διοίκηση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν, ότι η Ελλάδα το βάζει στα πόδια έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφορικά με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Κοτζιάς προς Ερντογάν: Άλλοι το έβαλαν στα πόδια από την Γενεύη όχι η Ελλάδα

«Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ», ήταν η απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, από την Γενεύη, από όπου η τουρκική διπλωματία αποχώρησε το βράδυ της Πέμπτης (13/1), μετά και την τελευταία διάσκεψη που έγινε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως, «την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ».

Η ελληνική πλευρά για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων

«Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης» δήλωσε πριν από λίγο ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα.

Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή. Όπως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον Ο.Η.Ε. ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended», δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή.

Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διϋπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων.

Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης».

«Ρήγμα» στην Τουρκία: Αποστάσεις Ακιντζί από τον προκλητικό Ερντογάν

Την άποψη ότι τίποτα δεν θα πρέπει θεωρείται «ταμπού» στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου, εξέφρασε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων.

«Αν λέμε ότι αυτά τα ζητήματα είναι ταμπού, ότι δεν μπορούμε ούτε καν να τα συζητήσουμε και ότι όλα θα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν, αυτό δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ακιντζί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Οι προτάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται αντιληπτές ως απειλή για την άλλη πλευρά και οι λύσεις θα πρέπει να είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε η τελική συμφωνία να βρίσκει σύμφωνους τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ακιντζί τόνισε επίσης ότι στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει «να εξευρεθούν οι τρόποι και τα μέσα ώστε και οι δύο κοινότητες αυτού του πανέμορφου νησιού να αισθάνονται ασφαλείς».

«Χρειαζόμαστε χρόνο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα σε μία ημέρα», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις