ΕΘΝΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε το «deal» με τους Ρώσους: Η Τουρκία υπέγραψε για τους s-400

Ολοκληρώθηκε το «deal» με τους Ρώσους: Η Τουρκία υπέγραψε για τους s-400

Ολοκληρώθηκε σήμερα (22/8) το πολυσυζητημένο «deal» μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την αγοροπωλησία των πυραύλων s-400.

Η αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων από την Τουρκία, έγινε γνωστή μέσω ανακοίνωσης του ρωσικού κολοσσού Rosoboronexport, που κατασκευάζει τους εν λόγω πυραύλους.

Ωστόσο η σύμβαση μεταξύ των δυο χωρών δεν θα τεθεί ακόμα σε ισχύ, με τους λόγους να μη διευκρινίζονται.

Το S-400 είναι αντιπυραυλικό σύστημα νέας γενιάς της Ρωσίας που μπορεί να φέρει τρεις διαφορετικούς τύπους πυραύλων ικανούς να καταστρέφουν στόχους στον αέρα. Είναι σχεδιασμένο για να εντοπίζει και να καταστρέφει διάφορους στόχους, από αναγνωριστικά αεροσκάφη μέχρι βαλλιστικούς πυραύλους.

s 400

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής της Rosoboronexport, Aleksey Mikheev, σε δημοσιογράφους, «η σύμβαση έχει υπογραφεί, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ» ενώ συμπλήρωσε ότι, «οι εργασίες συνεχίζονται και πως παραμένουν τεχνικά ζητήματα».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, είχε δηλώσει πριν από δυο μήνες, «θα ικανοποιήσουμε τις άμεσες ανάγκες μας αγοράζοντας αντιπυραυλικά συστήματα S-400 και ταυτόχρονα θα αναπτύξουμε τα δικά μας συστήματα πυραυλικής άμυνας και αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς και τα δικά μας δορυφορικά συστήματα».

Αυτό είναι το νέο υπερόπλο που απέκτησε η Τουρκία

s 400 1

Λίγο αργότερα ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ είπε πως η Τουρκία θα λάβει υπό μορφή δανείου από την Ρωσία, ένα μέρος του ποσού που θα πρέπει να καταβάλει για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

«Οι συζητήσεις επί τεχνικών ζητημάτων έχουν ολοκληρωθεί, αλλά πρέπει να επιλυθούν ζητήματα καθαρά διοικητικής φύσεως», ανέφερε ο Τσεμέζοφ, υπογραμμίζοντας ότι «από την μια πλευρά πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να λάβει την απόφαση και από την άλλη να αποφασίσουμε εμείς τι πρέπει να κάνουμε».

Σχετικές ειδήσεις