ΕΘΝΙΚΑ

Σκόπια σε Τσίπρα: Μην σας επηρεάσει το συλλαλητήριο – Ώρα για δύσκολες αποφάσεις

Σκόπια σε Τσίπρα: Μην σας επηρεάσει το συλλαλητήριο – Ώρα για δύσκολες αποφάσεις

Έντονος προβληματισμός και… μούδιασμα επικρατεί στα Σκόπια, μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Τα σκοπιανά ΜΜΕ με αναλυτικά ρεπορτάζ και απευθείας συνδέσεις μετέφεραν το κλίμα που επικράτησε την Κυριακή στην ελληνική πρωτεύουσα, με τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να στέλνουν ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Μακεδονία μας δεν χαρίζεται, η ελληνικότητά της δεν αμφισβητείται.

Μετά τη χθεσινή αμηχανία στα Σκόπια, η επίσημη τοποθέτηση ήρθε σήμερα, διά στόματος του αντιπροέδρου της σκοπιανής κυβέρνησης, Μπούγιαρ Οσμάνι.

«Οι δυο χώρες πρέπει να παραμείνουν ήρεμες και προσηλωμένες στην εξεύρεση λύσης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολιάζοντας το χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα

О αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπούγιαρ Οσμάνι, αναφερόμενος στο χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, τόνισε ότι αυτό αποτελεί μέρος του πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται με διάφορες μορφές και είναι κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα, ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν πρέπει να επηρεάσει τη διαδικασία επίλυσης του θέματος της ονομασίας.

«Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμάται ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που υποστηρίζουν την εξεύρεση λύσης και τάσσονται κατά αυτού του τρόπου έκφρασης διαμαρτυρίας. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι πρόκειται για ένα εύκολο θέμα που θα λυθεί χωρίς να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στην πορεία. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι πως έχουμε κυβερνήσεις που είναι αποφασισμένες να βρουν λύση. Αυτές πρέπει να παραμείνουν ήρεμες και προσηλωμένες στην εξεύρεση λύσης, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία. Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε σωστές αποφάσεις και όχι εύκολες αποφάσεις», προσέθεσε ο Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι τους προηγούμενους μήνες, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια, υπήρχε μια αίσθηση αισιοδοξίας και στις δύο χώρες, προσέθεσε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, ιδιαίτερα μετά το χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα και το προηγούμενο στην Θεσσαλονίκη, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η διαπραγματευτική διαδικασία οπισθοδρομεί.