ΕΘΝΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: «Πορτοκαλί» συναγερμός και απελευθέρωση κανόνων εμπλοκής

Ένοπλες Δυνάμεις: «Πορτοκαλί» συναγερμός και απελευθέρωση κανόνων εμπλοκής

Σε ετοιμότητα όλες οι ακριτικές μονάδες σε Έβρο και Αιγαίο

«Πορτοκαλί» συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες με εντολή αύξησης των μέτρων ασφαλείας σε όλη την περιοχή του ανατολικού Αιγαίου και στη μεθοριακή γραμμή του Έβρου.

Οι φόβοι για πρόκληση τετελεσμένου γεγονότος, πολύ μεγαλύτερου αυτού που έγινε στις Καστανιές του Έβρου με την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πολύ μεγάλος.

Τα μέτρα αυξήθηκαν από την ημέρα που διαπιστώθηκε πώς η Τουρκία συνέλαβε και είναι αποφασισμένη να κρατήσει αιχμαλώτους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έγιναν έκτακτες συσκέψεις, εκτιμήθηκε πώς η ενέργεια αυτή μπορεί να είναι αντιπερισπασμός με στόχο η Τουρκία να χτυπήσει κάπου αλλού, να κάνει μία αποβατική ενέργεια και κάποιο νησί του Αιγαίου εν παραδείγματι, και αποφασίστηκε να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Η εξέλιξη δε της υπόθεσης με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα είναι μια «τυπική διαδικασία», επέτειναν το κλίμα ανησυχίας.

Έχει δοθεί λοιπόν εντολή για αύξηση των μέτρων ετοιμότητας από τις Μονάδες του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού με μετακινήσεις κάποιων δυνάμεων και την προώθηση τους στους χώρους διασποράς και την αποδέσμευση των κανόνων εμπλοκής.

Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξελίσσεται σε θρίλερ θα κρίνει πολλά τις επόμενες ώρες. Η Άγκυρα έχει αναγάγει την υπόθεση σε πολιτικό ζήτημα παραπέμποντας την στον Ταγίπ Ερντογάν, κρατά ανοιχτό το θέμα της «κατασκοπείας» τη στιγμή που τα δύο στελέχη φέρονται να βιώνουν το «εξπρές του Μεσονυκτίου» στις φυλακές της Αδριανούπολης και την ίδια στιγμή πολλά είναι ακόμη τα αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες σύλληψης στις Καστανιές του Έβρου.

Από ελληνικής πλευράς αποφεύγεται να γίνουν προβλέψεις, καθώς όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ η κατηγορία της κατασκοπείας δεν έχει εκλείψει, παρ’ ότι οι δύο συλληφθέντες επισήμως φέρονται να αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παραβίασης απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης, αλλά με τη διερεύνηση της καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων. Οι καταθέσεις που δήθεν έδωσαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ίσως χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κατηγοριών. Είναι έντονος ο φόβος αυτός.

Με πληροφορίες από: pentapostagma.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων