ΕΘΝΙΚΑ

Δραματικές εξελίξεις: Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» βάζει φωτιά στη Μεσόγειο

Δραματικές εξελίξεις: Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» βάζει φωτιά στη Μεσόγειο

Την πρώτη του έξοδο από τον Βόσπορο πραγματοποιεί το πρόσφατα αποκτηθέν πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής».

Ανησυχία για τις κινήσεις της Άγκυρας που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή – Σε ετοιμότητα Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος

Επανδρωμένο με καταρτισμένο προσωπικό κατευθύνεται σύμφωνα με το στίγμα που έδωσε, στην Μεσόγειο, και συγκεκριμένα στα ανοιχτά της Αττάλειας, δυναμιτίζοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Μιλώντας κατά την τελετή «αναχώρησης του γεωτρύπανου» ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ (γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν) ανακοίνωσε ότι από αυτό το καλοκαίρι ξεκινά η διαδικασία γεώτρησης στην Μεσόγειο, ενώ ανέφερε ότι το όνομα "Πορθητής" δόθηκε προκειμένου να αναβιώσουν την ισχυρή κληρονομία της Τουρκίας. Ο Τούρκος Υπουργός ευχήθηκε μια μέρα η Τουρκία να αναζητήσει πετρέλαιο και στο Αιγαίο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Αναφερόμενος στους τουρκικούς σχεδιασμούς για τον «Πορθητή» ο Τούρκος υπουργός είπε ότι αυτό το καλοκαίρι θα γίνει η πρώτη γεώτρηση βάθους 2,600 μέτρων στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Porthits 1

Μάλιστα ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι δίπλα στον «Πορθητή» θα προστεθεί και δεύτερο πλοίο γεωτρύπανο και θα ερευνήσουμε σπιθαμή με σπιθαμή τη θάλασσά μας στη Μαύρη Θάλασσα. Και το δεύτερο μας πλοίο θα προστεθεί στο νηολόγιο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) φέτος”, ανέφερε.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική κίνηση της Αγκυρας η οποία θέλει να δείξει ότι απαιτεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται στην ευρύτερη περιοχή.

Ανησυχία στις υπόλοιπες χώρες

Οι κινήσεις της Άγκυρας προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία στις χώρες που βρίσκονται πέριξ της Μεσογείου.

Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση των Τούρκων καθώς, εικάζεται πως θα επιχειρήσουν τεχνητή ένταση στην περιοχή.

Θορυβημένοι είναι και οι Ισραηλινοί, οι οποίοι υπενθυμίζεται πως έχουν κάκιστη σχέσγη με τους Τούρκους και δεν έχουν καμία διάθεση να αφήσουν το «σουλτάνο» να βολτάρει ανενόχλητος στη Μεσόγειο.

Το ίδιο διαμηνύει και η Αίγυπτος, που αν δει πως θίγονται τα συμφέροντά της θα αντιδράσει και μάλιστα έντονα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας της «συμμαχίας» Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα.

Διαβάστε επίσης:

Σκοπιανό ώρα μηδέν: «Κλείδωσε» το όνομα – Σήμερα η επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Σχετικές ειδήσεις