ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μπαλταδώρος: Έτσι έπεσε το Mirage 2000-5 - Αυτά είναι τα σενάρια για την τραγωδία στο Αιγαίο

Γιώργος Μπαλταδώρος: Έτσι έπεσε το Mirage 2000-5 - Αυτά είναι τα σενάρια για την τραγωδία στο Αιγαίο

Γιώργος Μπαλταδώρος:Ποια θεωρούν οι ειδικοί ότι είναι η πιθανότερη αιτία για τη συντριβή του Mirage 2000-5, το μεσημέρι της Πέμπτης (12/04) στη Σκύρο, που οδήγησε στο θάνατο τον άτυχο Σμηναγό;

Η παραίσθηση του πιλότου είναι μία από τις πιθανότερες αιτίες που εκτιμάται πως οδήγησαν στη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους, 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Ήδη από χθες, έχει συσταθεί επιτροπή για τη διερεύνηση του δυστυχήματος από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, η οποία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Όπως σημειώνει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», έμπειροι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας τονίζουν πως τρία είναι τα στοιχεία που τους οδηγούν στην εκτίμηση ότι η απώλεια προσανατολισμού λόγω παραίσθησης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πτώση.

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι ο άτυχος σμηναγός δεν ανέφερε κάποια βλάβη.

Το δεύτερο, ότι ο πιλότος του δεύτερου Mirage, δηλαδή ο Νο 2 του σχηματισμού, την ώρα της καθόδου των αεροσκαφών μέσα σε νέφη -σύμφωνα με πληροφορίες- απαγκιστρώθηκε (έκανε άνοδο δηλαδή) και ταυτόχρονα είδε το άλλο Mirage, να πέφτει στη θάλασσα.

Το τρίτο στοιχείο, είναι ότι ο δεύτερος πιλότος δεν είδε να εκτοξεύεται το αυτόματα εκτινασσόμενο κάθισμα. Αυτό, σημειώνει το δημοσίευμα, ότι όλα έγιναν μέσα σε δευτερόλεπτα, αν όχι κλάσματα.

Διαβάστε επίσης: Πτώση Mirage 2000-5: Αυτές είναι οι δέκα αεροπορικές τραγωδίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα (pics+vid)

Τα στοιχεία αυτά κάνουν τους έμπειρους πιλότους να καταλήγουν στην εκδοχή της παραίσθησης
. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο της φυσιολογίας της πτήσης, κατά το οποίο ο πιλότος δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει», σημειώνουν.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο όπως σημειώνει η εφημερίδα, δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, είναι να συνέβη κάτι αιφνίδιο στον σμηναγό, για παράδειγμα μια ανακοπή.

Επίσης, πολύ μικρές είναι οι πιθανότητες, να σημειώθηκε κάποια βλάβη στο αεροσκάφος καθώς όπως εκτιμάται, αυτό θα άφηνε στον κυβερνήτη έστω και λίγα δευτερόλεπτα να αναφέρει κάτι.

Τέλος, μπορεί το πρωί της Πέμπτης, να επικρατούσε στην περιοχή της Σκύρου χαμηλή νέφωση, όμως αργότερα ο καιρός άνοιξε αν και είχαν κάποια σύννεφα. Παρ' όλα αυτά, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν αυτές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πτώση του μοιραίου αεροσκάφους.

Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Μπαλταδώρος: Οι τελευταίες δραματικές στιγμές πριν από την πτώση του Mirage 2000-5

Γιώργος Μπαλταδώρος: «Κάποιες φορές πετούσε χαμηλά για να μας χαιρετάει» (vid)



Σχετικές ειδήσεις