ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα το 2002 συλλαμβάνεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ως ηγετικό στέλεχος της 17Ν

Σαν σήμερα το 2002 συλλαμβάνεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ως ηγετικό στέλεχος της 17Ν

O Αλέξανδρος Γιωτόπουλος φέρεται ως ιδρυτικό στέλεχος και αρχηγός της οργάνωσης 17 Νοέμβρη με το ψευδώνυμο «Λάμπρος».

Έχει καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για ηθική αυτουργία σε δεκαεπτά δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και για τη συμμετοχή του στη 17Ν, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1944 και είναι γιος του Δημήτρη Γιωτόπουλου, επιφανούς στελέχους του τροτσκιστικού κινήματος στη δεκαετία 1925-1935 και ηγέτη του ρεύματος του Αρχειομαρξισμού, και της Ζωής Μεταξά. Κατάγεται από το χωριό Γιαννιτσού Φθιώτιδας, έχει μια αδελφή και παππούς του ήταν ο Παρνάσσος Γιωτόπουλος, δάσκαλος. Το 1946 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Χαλάνδρι, όπου και μεγάλωσε.

Το 1962 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι αρχίζοντας να σπουδάζει μαθηματικά και εν συνεχεία οικονομικά ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις σπουδές του. Αρκετές δεκαετίες αργότερα, ως φυλακισμένος πια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές, στο πρόγραμμα σπουδών επιπέδου Master 2, στα Θεμελιώδη Μαθηματικά με ειδίκευση στον τομέα της μηχανικής ρευστών στο πανεπιστήμιο Paris 7.

Υπήρξε μέλος της ΕΔΑ ενώ με την εγκαθίδρυση της Χούντας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση εντασσόμενος στην 29 Μάη και μετά την διάλυσή της στη Λαϊκή Επαναστατική Αντίσταση (ΛΕΑ). Πιθανολογείται ότι το 1968 ταξίδεψε μαζί με ομάδα εννέα συντρόφων στην Κούβα για να παρακολουθήσει εκπαιδευτικά μαθήματα πάνω στον ανταρτοπόλεμο. Το 1971 καταδικάστηκε ερήμην, με βάση τον νόμο 509 περί βίαιης ανατροπής του πολιτεύματος, από το ειδικό δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση πέντε ετών.

Στις 29 Αυγούστου 1972 συμμετείχε σε βομβιστική ενέργεια στο υπόγειο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, μεταφέροντας μάλιστα ο ίδιος τα εκρηκτικά. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η Λαϊκή Επαναστατική Αντίσταση (ΛΕΑ). Ήδη από την ίδια περίοδο, για να αποφύγει την σύλληψή του από τις γαλλικές αρχές αλλά και για λόγους ασφαλείας, μιας και μπαινόβγαινε στην Ελλάδα με πλαστό διαβατήριο, είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί επίσημα το ονοματεπώνυμο «Μιχάλης Οικονόμου» διατηρώντας το σε χρήση μέχρι και το 2002, έτος σύλληψής του.

Με την πτώση της Χούντας επέστρεψε στην Αθήνα ασχολούμενος με μεταφράσεις γαλλικών κειμένων. Διέμενε στον Βύρωνα Αττικής και στους Λειψούς, όπου διατηρούσε εξοχική κατοικία, μαζί με την σύντροφό του Μαρί Τερέζ Πεινό. Σήμερα κρατείται σε ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Το 2005 η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να ματαιώσει την προβολή συνέντευξης του Γιωτόπουλου στην τηλεοπτική εκπομπή FOCUS προκαλώντας τις αντιδράσεις των συνηγόρων του αλλά και μερίδας τύπου.

Στις 19 Ιουλίου 2002 συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στους Λειψούς.

Πηγή: wikipedia, sansimera