ΕΛΛΑΔΑ

Ζάκυνθος: Αποσύρθηκαν όλες οι γαλάζιες σημαίες του νησιού – Έλεγχοι για την ποιότητα των υδάτων

Ζάκυνθος: Αποσύρθηκαν όλες οι γαλάζιες σημαίες του νησιού – Έλεγχοι για την ποιότητα των υδάτων

Σε βραδυφλεγή «βόμβα» με πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εξελίσσεται το θέμα της απόσυρσης όλων των γαλάζιων σημαιών από τις παραλίες της Ζακύνθου.

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης απέσυρε τις γαλάζιες σημαίες του νησιού, εξαιτίας καταγγελιών για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων και ειδικότερα για τις εκροές λυμάτων στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη και στην περιοχή του Πλάνου. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος έχει φτάσει στα όριά του, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων σε κάποιες περιοχές.

Να γίνουν έλεγχοι στις παραλίες για πιθανή μόλυνση από λύματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου από τις 6 Ιουλίου έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου Ζακύνθου να πραγματοποιήσουν όλους τους απαιτούμενους ελέγχους για το αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των λουομένων από λύματα σε διάφορες περιοχές της Ζακύνθου. Μάλιστα, ζητούσε τα αποτελέσματα των ελέγχων να κοινοποιηθούν καθώς «όλοι οι Ζακυνθινοί και οι επισκέπτες με τις οικογένειές τους δικαιούνται να απολαμβάνουν τη θάλασσα και δεν θα επιτρέψουμε οι θάλασσές μας να γίνουν βορά επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του imerazante.gr, ο δήμος Ζακύνθου είχε ενημερωθεί για την απόσυρση των γαλάζιων σημαιών από τις 13 Ιουλίου, ωστόσο δεν λήφθηκε κανένα μέτρο. Σε περίπτωση που οι έλεγχοι επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, η υποστολή των σημαιών θα εφαρμοστεί καθολικά και δύο χρόνια. Επιβαρυντικά λειτουργεί, τέλος, το γεγονός ότι υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους, καθώς άλυτο παραμένει το ζήτημα του ΧΥΤΑ Ζακύνθου, και η απουσία ναυαγοσωστών από τις παραλίες.