ΕΛΛΑΔΑ

Το Newsbomb.gr στις πληγείσες περιοχές: Οδοιπορικό στην Αργολίδα (pics+vids)

Το Newsbomb.gr στις πληγείσες περιοχές: Οδοιπορικό στην Αργολίδα (pics+vids)

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά» - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων – Ισοπεδώθηκαν δρόμοι, καταστράφηκαν καλλιέργειες - Μάχη με το χρόνο και τη φύση δίνουν κάτοικοι και συνεργεία

Ισχυρό πλήγμα από την επέλαση του Μεσογειακού κυκλώνα δέχτηκαν πολλές περιοχές της χώρας, με τους κατοίκους να προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι απέμεινε από τις σφοδρές καταιγίδες.

Κορινθία, Αργολίδα, ανατολική Στερεά, Αττική και Εύβοια είναι οι περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές από την οργή της φύσης.

Το Newsbomb.gr και η δημοσιογράφος Ευδοκία Μύτιλη πραγματοποιούν οδοιπορικό στις πληγείσες περιοχές και καταγράφουν την αγωνία των κατοίκων που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται στις λάσπες.

Στους Μύλους Αργολίδας και στο Κιβέρι προσπαθούν να κρατήσουν ό,τι επέμεινε από την παραγωγή τους σε οπωροκηπευτικά, ζητώντας παράλληλα τη συνδρομή από την ΕΛΓΑ για να καταγράψει τις ζημιές και να προχωρήσει σε καταβολή αποζημιώσεων.

«Όλες οι υπαίθριες καλλιέργειες έχουν πάει στη θάλασσα. Τις παρέσυρε το νερό και τις έφτασε στη θάλασσα», δηλώνουν αγρότες τις περιοχής, τονίζοντας πως ευτυχώς δεν υπέστησαν μεγάλες ζημιές στα σπίτια τους.

Για μεγάλες ζημιές στο αργολικό κάμπο κάνει λόγο άλλος κάτοικος της περιοχής, λέγοντας πως το πέρασμα της κακοκαιρίας ήταν σαρωτικό για το νομό.

Στο Κιβέρι οι καταστροφές είναι τεράστιες, με εκατοντάδες στρέμματα πορτοκαλιών να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. «Να μην ζήσει κανείς τέτοιο πράγμα που ζήσαμε εμείς», δηλώνει στην κάμερα του Newsbomb.gr ένας αγρότης που προσπαθούσε να βγάλει από το χωράφι με τις πορτοκαλιές μπάζα, πέτρες και άλλα φερτά υλικά.

«Οι ζημιές είναι μεγάλες και είναι σε όλο το Δήμο. Υπάρχουν καταστροφές σε βασικές οδικές αρτηρίες που εξυπηρετούσαν τους αγρότες της περιοχής. Δεν ξέρουμε πλέον πώς θα αποκατασταθούν καθώς χρειάζονται πολλά χρήματα», δηλώνει ηλικιωμένος κάτοικος που όπως υποστήριξε, τέτοιο νερό δεν έχει ξαναδεί.

Στην παραλία Κιβερίου, όπου πριν λίγες ημέρες έσφυζε από ζωή, πλέον υπάρχει μόνο καταστροφή. Δείτε τα πλάνα που κατέγραψε η κάμερα του Newsbomb.gr.

Μάχη με το χρόνο για να αποκαταστήσει τις ζημιές δίνει ο δήμος Άργους – Μυκηνών. Ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Καμπόσος μίλησε στο Newsbomb.gr για τη μανία της θάλασσας και των ορμητικών χειμάρρων που κυριολεκτικά διέλυσαν ό,τι βρέθηκε μπροστά τους. «Παλεύουμε όσο μπορούμε για να δώσουμε λύσεις μετά από αυτή τη θεομηνία. Στην παραλία του Κιβερίου δεν έχει μείνει τίποτα. Μιλάμε για καταστροφή».

«Η κακοκαιρία παρέσυρε τα πάντα. Όλη η παραλία έχει καταστραφεί», δηλώνει ο πρόεδρος της κοινότητας Κιβερίου, Αντώνης Λυμπέρης.

«Η κακοκαιρία παρέσυρε τα πάντα. Όλη η παραλία έχει καταστραφεί», δηλώνει ο πρόεδρος της κοινότητας Κιβερίου, Αντώνης Λυμπέρης, τονίζοντας πως τέτοια θεομηνία και δεν έχει ξαναζήσει κανείς στην περιοχή τους. Όπως υποστήριξε, ο συνδυασμός πολύ υψηλών κυμάτων και των ορμητικών νερών από τον χείμαρρο συντέλεσαν στην καταστροφή. Ο ίδιος ελπίζει πως το κράτος θα προχωρήσει σε καταγραφή των ζημιών και θα προχωρήσει σε αποζημιώσεις στους πληγέντες.

«Μέσα σε 6 – 7 ώρες έγινε η καταστροφή. Ξεχείλισε ο χείμαρρος και παρέσυρε τα πάντα», δηλώνει καταστηματάρχης ο οποίος είδε την επιχείρησή του να πλημμυρίζει και να πνίγεται στις λάσπες.

Για καταστροφές στο αρδευτικό δίκτυο και μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες έκανε λόγο κάτοικος της περιοχής. «Δεν ξέρω πώς είναι δυνατόν να αποκατασταθούν τόσο μεγάλες ζημιές», τόνισε, με την απελπισία να έχει ζωγραφιστεί στο πρόσωπό του.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr