ΕΛΛΑΔΑ

Ριχάρδος: Αυτό είναι ο αμύθητος θησαυρός του κυκλώματος - Παντού χρυσός και ασήμι

Ριχάρδος: Αυτό είναι ο αμύθητος θησαυρός του κυκλώματος - Παντού χρυσός και ασήμι

Ακόμα και οι αστυνομικοί έπαθαν… πλάκα από το χρυσάφι που είδαν μπροστά τους

Η ΕΛ.ΑΣ. μετά από πολύμηνες έρευνες κατάφερε να ξεσκεπάσει τη δράση δύο πολυμελών αυτοτελών εγκληματικών οργανώσεων που έκαναν λαθρεμπόριο χρυσού σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια και τον εξήγαγαν στην Τουρκία.

Ο χρυσός που διακινούσαν προέρχονταν από την τήξη άγνωστης προέλευσης κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος.

Ο κύκλος εργασιών του κυκλώματος άγγιζε τα 400.000 ευρώ ημερησίως, ενώ είναι αδύνατο να υπολογιστεί σε αυτή την φάση με ακρίβεια το συνολικό κέρδος από την παράνομη δραστηριότητά τους. Εκτιμάται ωστόσο ότι είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα κέρδη που οι δράστες αποκόμιζαν από την εγκληματική αυτή δράση τους τα νομιμοποιούσαν με την απόκτηση περιουσίας, όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, την επέκταση των επιχειρήσεών τους κλπ, ενώ διαβιούσαν πολυτελή βίο.

Κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων, εκ των οποίων η μία διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενεχύρων-αγοράς χρυσού, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις, όπως:

Ζάχαρη: Χρυσός

Κίτρινο: Χρυσός

Fine: Χρυσός 24 καρατίων

Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός

Στρογγυλό: Χρυσές λίρες Αγγλίας

Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας

Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ

Ταξιδιώτες: Πακέτο που περιέχει χρυσό και χρήματα

Γραμμές: Χιλιάδες ευρώ

Χαρτιά: Χρήματα

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες στο Photo Gallery

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» στην υπόθεση Ριχάρδος: Εμπλοκή πασίγνωστου παρουσιαστή στο κύκλωμα

Κοινωνικό μέρισμα: Πώς θα κάνετε την αίτηση - Πόσα χρήματα θα πάρετε