ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Στο έλεος της «Πηνελόπης» η Κρήτη - «Βροχή» τα προβλήματα (pics+vids)

Καιρός: Στο έλεος της «Πηνελόπης» η Κρήτη - «Βροχή» τα προβλήματα (pics+vids)

Σε πολλές περιοχές της Κρήτης σημειώθηκαν κατολισθήσεις και γενικά πολλά προβλήματα λόγω τουτεράστιου όγκου νερού.

Νωρίς τις απογευματινές ώρες χθες (29/11) ξεκίνησε στην Κρήτη σφοδρότατη κακοκαιρία με... χιλιάδες καταγεγραμμένους κεραυνούς και αστραπές, προκαλώντας πολύ μεγάλα προβλήματα στη Φοινικιά, τους Μαλάδες, τις Τρεις Βαγιές, του Κοκκίνη Χάνι, όπως και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Ηρακλείου.

Σοβαρά προβλήματα, τόσο λόγω του όγκου του νερού όσο και των θυελλωδών ανέμων, προκλήθηκαν εξάλλου σε περιοχές των νομών Χανίων και Ρεθύμνου.

Από νωρίς το πρωί χθες έριχνε ψιλόβροχο κατά διαστήματα, αλλά σταματούσε για αρκετές ώρες και είχε ακόμα και ηλιοφάνεια μέχρι το μεσημέρι. Μετά το μεσημέρι όμως ο ουρανός άρχισε να μαυρίζει.

Η “Πηνελόπη” έκανε ποτάμια σχεδόν όλους τους δρόμους των πόλεων και περιφερειακά, κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν προβληματικές καταστάσεις υποδομών, οι οποίες πλημμυρίζουν έτσι κι αλλιώς με το παραμικρό.

Τέτοιες είναι οι περιοχές της Φοινικιάς, των Μαλάδων και του Αϊ Γιάννη του Χωστού, αλλά και οι Τρεις Βαγιές και γενικότερα η περιοχή του Γιόφυρου, όπου τα νερά του ποταμού φούσκωσαν απειλητικά και επικίνδυνα και ως την ώρα που έκλεινε η ύλη της “Ν.Κ.” οι κάτοικοι ήταν ανάστατοι.

Στο μεταξύ, τριτοκοσμικές εικόνες κατέγραψε χθες το βράδυ η κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV” στο κέντρο του Ηρακλείου. Όλα τα φρεάτια είχαν φράξει, ενώ πλημμύρισαν πολλά κτήρια.

Η Πυροσβεστική έτρεχε και δεν έφτανε για την άντληση υδάτων, που θα μπορούσαν να είχαν διαφύγει προς τη θάλασσα αν είχαν καθαριστεί έγκαιρα τα φρεάτια από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΗ.

Στο έλεος της “Πηνελόπης” και τα Χανιά

Προβλήματα από τη δυνατή βροχή και τους ισχυρούς ανέμους προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές του νομού Χανίων και κυρίως στον Δήμο Πλατανιά.

Δρόμοι, λόγω της ισχυρής νεροποντής, μετατράπηκαν σε ποτάμια, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές το οδικό δίκτυο της περιοχής. Οι ισχυροί βοριάδες που έπληξαν και τα Χανιά “έβγαλαν” τη θάλασσα στο ενετικό λιμάνι, όπως συνηθίζεται, κυριολεκτικά μέσα στα καταστήματα, προκαλώντας ζημιές. Κλήσεις δέχτηκε και η Πυροσβεστική στα Χανιά για απομακρύνσεις αντικειμένων, αλλά και για κοπές δέντρων.

“Άνοιξαν” οι ουρανοί και στο Ρέθυμνο

Κάθε φορά που βρέχει και φυσάει έντονα στο Ρέθυμνο, δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει... Θα πλημμυρίσει ο περιφερειακός στη συμβολή με την Αρκαδίου στο εμπορικό λιμάνι από τα νερά της θάλασσας; Τα φρεάτια απορροφούν ανεμπόδιστα τις μεγάλες ποσότητες νερού που καταλήγουν στην παλιά πόλη;
Αυτή τη φορά, η πλημμύρα ήρθε από τα... δυτικά. Στην περιοχή του στρατοπέδου προς Πανόραμα Ατσιποπούλου, τα νερά λίμνασαν! Ευτυχώς οι διερχόμενοι οδηγοί δεν κινδύνευσαν και λίγο αργότερα τα νερά μειώθηκαν αισθητά.

Να προσέχουν οι οδηγοί

Την προσοχή των οδηγών εφιστούν οι αρμόδιες Αρχές, όχι μόνο λόγω των βροχών αλλά και λόγω των ανέμων, καθώς έχουν σημειωθεί ακόμα και ξεριζώματα δέντρων, κυρίως στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Στα Χανιά, μάλιστα, χθες το πρωί η Πυροσβεστική έπρεπε να επέμβει σε πέντε περιπτώσεις δέντρων που ξεριζώθηκαν από τους δυνατούς ανέμους και θα μπορούσε να είχαν απειλήσει μέχρι και ανθρώπινες ζωές. Από τους ανέμους εκσφενδονίζονταν διαρκώς διάφορα αντικείμενα, και σαν από θαύμα δεν είχαμε ανθρώπινους τραυματισμούς.
Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο ήταν οι πολλές κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική για την άντληση υδάτων από υπόγεια και ισόγεια πλημμυρισμένων σπιτιών.

ΠΗΓΗ neakriti.gr